Κράτησε το αήττητο με …στύλ

PAO AEK
Ο Παναθηναϊκός προσγείωσε στην …ελληνική πραγματικότητα του ΟΑΚΑ την ΑΕΚ, διατηρώντας το αήττητο στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά και το μεγάλο του σερί επί της «Ένωσης», που έφτασε με το ευρύ 115-85 στις 29 συνεχόμενες νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια ως γηπεδούχος!

Του Κ. Τσιαμτσιούρη

Άλλο πράγμα το «ευρωπαϊκό» κιτρινόμαυρο ΟΑΚΑ, άλλο το «πράσινο» του ελληνικού πρωταθλήματος και ο Παναθηναϊκός προσγείωσε χθες ανώμαλα την ΑΕΚ, στο πρώτο της παιχνίδι μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, στην πραγματικότητα της Α1.

Το τελικό 115-85 γράφθηκε με τους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ να …ίπτανται κυριολεκτικά πάνω απ’ τους αντιπάλους τους και να προσφέρουν άφθονο θέαμα. Αποτέλεσμα φυσικά της απόλυτης κυριαρχίας τους στο παρκέ απέναντι σε μια ομάδα που δεν είχε ουσιαστικό βαθμολογικό κίνητρο, ούτε αρκετά αποθέματα ενέργειας για ένα …αδιάφορο παιχνίδι έστω και αν πρόκειται για ντέρμπι …γοήτρου.Το τελικό σκορ πάντως είναι το πιο …χορταστικό στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων στην Α1, με τους 115 πόντους να είναι ρεκόρ για τον Παναθηναϊκό.

Η διαφορά των 30 πόντων πάντως δεν ήταν η μεγαλύτερη καθώς η ΑΕΚ είχε χάσει με 111-70 στο ΟΑΚΑ το 2011, πριν πέσει στην Α2…Μια πιο γεμάτη ομάδα σε όλες τις θέσεις, αλλά και σε εξαιρετική κατάσταση, ο Παναθηναϊκός έκανε πάρτι απ’ την πρώτη περίοδο κιόλας, όταν πέτυχε 31 πόντους στην …ανύπαρκτη άμυνα της ΑΕΚ, φτάνοντας ακόμη και σε διαφορά 16 πόντων (26-10), πριν τελειώσει το δεκάλεπτο.

Ο Νικ Καλάθης έδινε τον ρυθμό και ο Τζέιμς Γκιστ ήταν κυρίαρχος στις ρακέτες, ενώ στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη για τον Παναθηναϊκό οι Λεκαβίτσιους και Τζέιμς, οδηγώντας τον με …ασφάλεια στο 51-38 του ημιχρόνου.Όλα αυτά χωρίς να πατήσουν καν το γκάζι οι γηπεδούχοι, κάτι που έκαναν όμως στην τρίτη περίοδο, όταν και η διαφορά ξεπέρασε το …ψυχολογικό φράγμα των 20 πόντων (81-59 στο 29’), με την ΑΕΚ να δείχνει τελείως εκτός ρυθμού.Μοναδική στιγμή άξια αναφοράς ήταν ο εκνευρισμός του Μάικ Γκριν στο 22’, όταν αρχικά του έγινε ένα σκληρό φάουλ κάτω απ’ την ρακέτα του Παναθηναϊκού, το οποίο δεν δώθηκε, έπειτα έκανε ένα αντιαθλητικό …εκδίκησης στον Θανάση Αντετοκούνμπο και στην επόμενη φάση, όταν δέχθηκε ένα φάουλ απ’ τον Νικ Καλάθη διαμαρτυρήθηκε με μη κόσμιο τρόπο στους διαιτητές, που τον χρέωσαν με τεχνική ποινή, που σήμανε και την αποβολή του απ’ το παιχνίδι, στερώντας τον βασικό του πλέι μέικερ απ’ τον Ντράγκαν Σάκοτα.

Η διαφορά έφτασε και στους 24 πόντους στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, πριν ο Πάντερ, που είχε μικρή συμμετοχή έως τότε, μπει ζεστός και μειώσει μέχρι και τους …18 για την ΑΕΚ, αλλά το σκηνικό πλέον δεν μπορούσε να αλλάξει. Η διαφορά ανέβηκε και πάλι γρήγορα στους 26 πόντους και ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε τους 100 πόντους μόλις μπήκε το τελευταίο πεντάλεπτο της αναμέτρησης, που δεν είχε πλέον να προσφέρει παρά μόνο θέαμα στους φίλους του Παναθηναϊκού, που τίμησαν τον πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργο Μπαλταδώρο στην οικογένεια του οποίου και κατέληξαν οι εισπράξεις της αναμέτρησης, ενώ στα πιο …χαρούμενα στιγμιότυπα ήταν μια πρόταση γάμου που έκανε φίλος της ομάδας στην αγαπημένη του στο ημίχρονο! '

36 PAO AEK

Τα δεκάλεπτα: 30-19, 51-38, 83-59

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9, Γκιστ 14, Λοτζέσκι 15 (1), Καλάθης 7 (8 ασίατ), Αντετοκούνμπο 12 (1), Ρίβερς, Τζέιμς 12, Παππάς 9 (3), Βουγιούκας 8, Λεκαβίτσιους 17 (3), Όγκαστ, Μήτογλου 12 (1).

ΑΕΚ (Σάκοτα): Τζέιμς 2, Γκριν 2, Χάρις 10, Λαρεντζάκης 11 (1), Χάντερ 8, Πάντερ 14 (2), Ξανθόπουλος 7 (1), Σάκοτα 15 (1), Βασιλόπουλος 4, Άτιτς, Μαυροειδής 6, Καββαδάς 6.