Μετά από πενήντα χρόνια ξανά τελικό στην Αθήνα (pics)

aek panygirismoi

Η  ΑΕΚ σε αγώνα θρίλερ επικράτησε με 77-75 της Μούρθια και θα αντιμετωπίσει την Μονακό την Κυριακή

Του Κ. Τσιαμτσιούρη

Το …παραμύθι συνεχίζεται για την ΑΕΚ, που πενήντα χρόνια μετά τον θρίαμβο του 1968 βρίσκεται και πάλι σε έναν τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά το 77-75 επί της Μούρθια σε έναν αγώνα ακριβώς σαν και αυτούς που μας έχει χαρίσει φέτος η «Ένωση»: Αγχωτικός, αγωνιώδης, με φινάλε που έσπαζαν καρδιές. Και τελικά η ΑΕΚ κέρδισε χάρη στην καρδιά της και το πάθος της και όχι γιατί έπαιξε …τέλειο μπάσκετ.

Απόψε παραλίγο να χάσει ένα τελείως δικό της παιχνίδι, παρότι βρέθηκε με 8 πόντους μπροστά με 1’.42’’ για το τέλος, καθώς στην πίεση της Μούρθια οι Χάρις και Γκριν έκαναν λάθη που παραλίγο να της στοιχίσουν… Ειδικά ατό του Γκριν με κάτι λιγότερο από 10’’ να απομένουν και το σκορ στο 76-73, έβαλε ξανά την Μούρθια στην διεκδίκηση.

Ο Χάνα, που ήταν ο δεύτερος καλύτερος παίκτης των Ισπανών χθες, μετά τον αρχηγό τους, τον Μπενίτε, ευστόχησε σε δυο βολές και μείωσε σε 76-75. Ακολούθησε ένα γρήγορο φάουλ στον Τζέιμς απ’ τους Ισπανούς και εν μέρει δικαιώθηκε αυτή η επιλογή του Ναβάρο, καθώς ο Αμερικανός φόργουορντ της ΑΕΚ έχασε την δεύτερη βολή και έκανε μόνο το 77-75. Κάπου εκεί στο ριμπάουντ όμως οι Ισπανοί μπερδεύτηκαν και έκαναν μόνο ένα μακρινό σουτ απ’ τα τρία τέταρτα του γηπέδου που δεν είχε τύχη, όπως δεν είχαν τύχη και οι διαμαρτυρίες του Αουγκούστο Λίμα στο τέλος, με τον ψηλό της Μούρθια να κυνηγά τους διαιτητές μέχρι την φυσούνα και να προκαλεί μια ένταση που δεν χρειαζόταν. Ευτυχώς κάποιοι ψύχραιμοι όπως ο Βασίλης Ξανθόπουλος έδρασαν ως …πυροσβέστες και οι δυο ομάδες πήγαν φιλικά στα αποδυτήρια.

Ο Ξανθόπουλος ήταν και ο …αφανής ήρωας της ΑΕΚ καθώς μόνο αυτός κατάφερε όσο ήταν στο παρκέ να οδηγήσει συνετά την ομάδα του, σε αντίθεση με τον …άτσαλο, χωρίς έμπνευση και συγκέντρωση Μάικ Γκριν. Χάρη στον Έλληνα γκαρντ η «Ένωση» κατάφερε να ανατρέψει στο δεύτερο ημίχρονο το εις βάρος της σκηνικό, με την Μούρθια να έχει καταφέρει να κλείσει αποτελεσματικά όλα τα ατού της στην επίθεση. Δυο συνεχόμενες δικές του ασίστ έφεραν το σκορ στο 61-56 στο 32, ενώ ο Πάντερ με ένα κλέψιμο και καλάθι στον αιφνιδιασμό έκανε το 61-56… Η μικρή διαφορά της ΑΕΚ άντεξε μέχρι το τέλος, παρά τα απανωτά λάθη της στο τέλος, αποτέλεσμα και του άγχους και της ασφυκτικής πίεσης των Ισπανών…

Φανταστική ατμόσφαιρα, αποθέωση για την ΑΕΚ και την …βαριά της ιστορία στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, που έγινε σκηνικό για ένα ακόμη σενάριο αντάξιο ενός ακόμη σεναρίου κινηματογραφικής ταινίας…
aek oaka

Το πρώτο ημίχρονο είδε την ΑΕΚ να ξεσηκώνει τους 18 χιλιάδες οπαδούς της που γέμισαν πιο ασφυκτικά από ποτέ στην ιστορία της στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων «Νίκος Γκάλης», ένα γήπεδο που μέχρι και πριν μερικά χρόνια θεωρούσαν …αντιμπασκετικό. Η Μούρθια αποδείχθηκε και στο παρκέ «σκληρό καρύδι», και μάλιστα προηγήθηκε και με έξι πόντους νωρίς με 17-11 στο 7’, πριν η ΑΕΚ ανέβει στο …κύμα ενθουσιασμού που προκάλεσαν οι φίλοι της, για να καταφέρει με συνεχόμενα καλάθια του Χάρις να περάσει μπροστά με 18-17 στην λήξη της πρώτης περιόδου. 

Με τον Βασίλη Ξανθόπουλο να αντικαθιστά τον απρόσεκτο Μάικ Γκριν, και τους Σάκοτα, Μαυροειδή και Βασιλόπουλο να αποτελούν την φροντλάιν της, η ΑΕΚ κατάφερε να ελεγξει τον ρυθμό για τα επόμενα λεπτά και να προηγηθεί με 30-21, χάρη σε ένα επιμέρους σκορ 11-4, ενώ ένα τρίποντο του Πάντερ της έδωσε το μεγαλύτερο προβάδισμα στο πρώτο μέρος με 37-22 στο 16’.Δυστυχώς όμως για την ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα η κυριαρχία της δεν κράτησε πολύ και η Μούρθια, που όπως είπαμε είναι σκληρή ομάδα και ειδικά εντός της ρακέτας έχει πολλά δυνατά και αθλητικά κορμιά απέφυγε να βρεθεί νωρίς εκτός αγώνα. Με ένα σερί 12-1 μάλιστα μείωσε σε 38-34 πριν ο Γκριν με δυο βολές κάνει το 40-34, με το οποίο οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια.

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 40-34, 55-54, 77-75

ΑΕΚ (Σάκοτα): Γκριν 7, Χάρις 20, Τζέιμς 6 (1), Σάκοτα 15 (2), Ξανθόπουλος, Άτις, Χάντερ, Λαρεντζάκης 3 (1), Μαυροειδής 9, Πάντερ 16 (4), Βασιλόπουλος 1.

ΜΟΥΡΘΙΑ (Ναβάρο): Χάνα 17 (2), Λίμα 4, Όλεσον 10 (1), Ρόχας 8, Τούμπα 5, Αντέλο, Μπενίτε 19 (3), Κλουφ, Σοκό 12, Ουρτασούν.

aek xanthopoulos

aek fans1

aek fans2

aek mauroeidis

aek sakota

aek mourthia

aek murthia

aek larentzakis

PHOTOS: championsleague.basketball