Εκτός …τετράδας πριν από το Φάιναλ-Φορ

promitheas

Ο Προμηθέας ζευγάρωσε τις νίκες του επί της «Ένωσης» και την έσπρωξε ακόμη πιο μακριά απ’ την πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος

Του Κ. Τσιαμτσιούρη

Ο Μάκης Γιατράς έχει …ντοκτορά καθώς φαίνεται στο να αντιμετωπίζει την φετινή ΑΕΚ και οδήγησε τον Προμηθέα στην δεύτερη νίκη του επί της «Ένωσης» φέτος, μέσα στο ΟΑΚΑ και λίγες μόνο μέρες πριν το Φάιναλ-Φορ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι Πατρινοί επικράτησαν με 76-75 εκμεταλλευόμενοι όλα τα λάθη και τις αδυναμίες της «Ένωσης» ειδικά αυτές των τελευταίων λεπτών της αναμέτρησης. Ο Προμηθέας, μια απ’ τις μεγαλύτερες και πιο ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν, πέτυχε την έβδομη φετινή εκτός έδρας νίκη του και έβαλε ισχυρή υποψηφιότητα για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο πρωτάθλημα της Α1, με κύριο αντίπαλο πλέον μόνο τον ΠΑΟΚ.

Για δεύτερη φορά φέτος κατάφερε να επιβληθεί, όχι μόνο στο τελικό αποτέλεσμα αλλά έχοντας τον έλεγχο του ρυθμού και του σκορ στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, απέναντι σε μια ΑΕΚ, που για μια ακόμη φορά φέτος έδειξε να είναι συγκεντρωμένη σε άλλο ματς απ’ το …προκείμενο.
Ο Προμηθέας κατάφερε έτσι να βγάλει μεγαλύτερη ενέργεια, να πάρει πολλά περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ αλλά και να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην άμυνα της ΑΕΚ με την επιμονή των παικτών του και την συνέπεια στο αγωνιστικό του πλάνο.

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν και με 8 πόντους νωρίς στο παιχνίδι (25-33), πριν η ΑΕκ προσωρινά ανακτήσει τον έλεγχο και καταφέρει στο 28’ να προηγηθεί αυτή με 6 πόντους (53-47). Ο Προμηθέας αντέδρασε άμεσα και στην τέταρτη περίοδο είδαμε έναν αγώνα πόντο-πόντο με συνεχείς εναλλαγές στο περοβάδισμα. Η ΑΕΚ έχασε στο τέλος μεγάλη ευκαιρία για να πάρει ακόμη και μια διαφορά μεγαλύτερη ή ίση των 3 πόντων με την οποία είχε ηττηθεί στην Πάτρα στον πρώτο γύρο (69-66), καθώς προηγήθηκε με 74-73 στο 38’ και στη συνέχεια τα έκανε …μαντάρα σε τρεις επιθέσεις της, με άστοχα σουτ από Γκριν, Χάρις και Τζέιμς, το τελευταίο μάλιστα για τρεις πόντους με 1’.10’’ να απομένει. Ακολούθησε ένα τρίποντο-μαχαιριά του Γκίκα, που όπως και στο πρώτο παιχνίδι, φύλαγε για το τέλος το καλύτερό του και με τους τρεις μοναδικούς του πόντους στο παιχνίδι έκανε το 74-76 με 47’’ να απομένουν.

Ο Γκριν στη συνέχεια αστόχησε σε μια βολή και μετά από ένα άστοχο, αυτή την φορά σουτ τριών πόντων του Γκίκα, η ΑΕΚ είχε μια τελευταία επίθεση. Οι παίκτες του Γιατρά μετά την εντολή του προπονητή τους, για να αποφύγουν σενάριο παράτασης, δεν έκαναν φάουλ, ο Χάρις σπατάλησε τον χρόνο και έκανε στο τέλος λάθος, με αποτέλεσμα η «Ένωση» να μην κάνει καν μια επίθεση στον αρκετό χρόνο που είχε…

Η ΑΕΚ, που είχε γυρίσει το παιχνίδι προσωρινά και πάλι με το γνωστό σχήμα …ανατροπών, με τους Τζέιμς, Σάκοτα και Βασιλόπουλο στο παρκέ, δεν κατάφερε στο τέλος να έχει καθαρό μυαλό και συγκέντρωση, σε αντίθεση με τον Προμηθέα και τον Γκίκα, που αν και άστοχος σε όλη την βραδιά, είχε τα …κότσια για το νικητήριο σουτ στο τέλος…

Τα δεκάλεπτα: 20-20, 35-37, 56-60, 75-76

ΑΕΚ (Σάκοτα): Τζέιμς 11, Γκριν 7 (2), Χάρις 19 (1), Λαρεντζάκης 7 (1), Χάντερ 6, Πάντερ 4, Ξανθόπουλος 2, Σάκοτα 11 (1), Βασιλόπουλος 5 (1), Μαυροειδής 1, Καββαδάς 2.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Γιατράς): Λίποβι 5 (1), Φαγιέ 14 (2), Σαλούστρος 15 (1), Χολ 14 (2), Έλις 12, Τουντζιαράκης 2, Γκίκας 3 (1), Γερομίχαλος, Μιλόσεβιτς 11 (2), Πράδερ.