ΑΕΚ-Ελλάς-Ευρώπη!

strasburg finale

Στο ΟΑΚΑ το Φάιναλ-Φορ, έτοιμο και το σενάριο για το …σίκουελ του 1968! Το …κολλύριο στο τάιμ-άουτ που …άνοιξε το μάτι του Ντούσαν Σάκοτα πριν ευστοχήσει στα δύο συνεχόμενα τρίποντά του στο τέλος

Του Κ. Τσιαμτσιούρη


Στον μεγάλο Γιώργο Αμερικάνο δεν άρεσαν ούτε οι κολακείες, ούτε οι συγκρίσεις του …τότε με το παρόν και αυτός ήξερε πολύ καλά τους λόγους. Η φετινή ΑΕΚ όμως στέκεται στο …ύψος των περιστάσεων καθώς την χρονιά των 50 ετών απ’ τον πρώτο της Ευρωπαϊκό θρίαμβο, απ’ την πρώτη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ στο εξωτερικό, αποδεικνύεται αντάξια των προσδοκιών του φίλαθλου κοινού της και των ανθρώπων που στήριξαν την επιστροφή της απ’ τα …τάρταρα της Β’ Εθνικής.

Ο Μάκης Αγγελόπουλος, που ούτε σε αυτόν αξίζουν …κολακείες, αλλά σαφώς αξίζουν τα εύσημα, έδειξε πόση σημασία γι αυτόν έχει το παρελθόν όλη την σχεδόν τετραετία του στο τιμόνι της ΚΑΕ. Τίμησε τους παλαιμάχους όσο μπορούσε, τίμησε την ιστορία με διάφορες εκδηλώσεις και κυρίως με την δημιουργία της ταινίας 1968 και τίμησε και το παρόν, ενισχύοντας οικονομικά μια ομάδα που είχε βρεθεί να μην έχει …μαντήλι για να κλάψει, όπως και οι πρόσφυγες απ’ την Πόλη που την είχαν ιδρύσει προ σχεδόν έναν αιώνα…
Η φετινή ΑΕΚ, χωρίς να έχει μεγαλύτερο μπάτζετ απ’ την περσινή, στηρίχθηκε σε ένα πιο λογικό μείγμα Ελλήνων και ξένων πρωταγωνιστών, απέφυγε τις πολλές και συνεχόμενες αλλαγές, όχι όμως και κάποια λάθη προγραμματισμού και κάποια στιγμής και …συνέπειας, αλλά κατάφερε να μάθει απ’ αυτά, να διορθωθεί και να σταθεί στα πόδια της όταν έπρεπε…

Όπως είχαμε γράψει και τότε, η αντικατάσταση του Σωτήρη Μανωλόπουλου, που δεν έφταιγε για όλα βεβαίως, όπως κατηγορήθηκε τότε από κάποιους, ευτυχώς για την ΑΕΚ έγινε απ’ τον πολύπειρο, συγκροτημένο και φυσικά μεγάλο γνώστη της πραγματικότητας της «Ένωσης», Ντράγκαν Σάκοτα. Αυτός ήξερε καλύτερα απ’ τον κάθε έναν …τρίτο, τι χρειαζόταν η ομάδα για να μείνει εντός τροχιάς και κατάφερε να στηρίξει τις προσπάθειες διοίκησης, φιλάθλων και παικτών με τη νηφαλιότητά του ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.

Η ΑΕΚ μπορεί να μην μεταμορφώθηκε ξαφνικά σε ομάδα που παίζει διαστημικό μπάσκετ, αλλά τουλάχιστον είχε αρχή, μέση και τέλος, συνέπεια σε ένα πλάνο και απέφυγε τα μεγάλα σκαμπανευάσματα στην απόδοσή της, που της είχαν προκαλέσει τα προβλήματα στο πρώτο μισό της σεζόν. Κέρδισε έτσι και το πρώτο της τρόπαιο μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, αφού απέκλεισε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Κύπελλο, ενώ κέρδισε τους «ερυθρόλευκους» και στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα. Ενώ είχε βρεθεί ακόμη και …δέκατη νωρίτερα στην κατάταξη της Α1, είναι πάλι στην τρίτη θέση και όλα δείχνουν ότι δεν θα την χάσει μέχρι το τέλος της κανονικής σεζόν στο πρωτάθλημα.

Η ευρωπαϊκή της πορεία όμως ήταν απ’ την αρχή φέτος το μεγάλο στοίχημα του Μάκη Αγγελόπουλου, που είχε καταλάβει άλλωστε ότι στην Ελλάδα μπορεί ίσως να παίξει …κλεφτοπόλεμο και να προκαλέσει απώλειες στους «δυο αιωνίους», αλλά ακόμη ίσως δεν έχει ωριμάσει ο χρόνος της διεκδίκησης στα …ίσα του πρωταθλήματος.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ όμως ο πρόεδρος της ΚΑΕ ήθελε να πετύχει τον στόχο της πρόκρισης στο Φάιναλ-Φορ και της διοργάνωσής του στο ΟΑΚΑ και το πέτυχε. Σήμερα θα ανακοινωθεί ότι η Αθήνα θα φιλοξενήσει τους 4 ημιφιναλίστ και η ΑΕΚ θα είναι η διοργανώτρια ομάδα.

Στόχος που φάνταζε εξαιρετικά αμφίβολος λίγο πριν τελειώσει η φάση των ομίλων, απ’ την οποία η ΑΕΚ προκρίθηκε σαν τέταρτη του ομίλου της, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Επίσης το ίδιο σκηνικό και στον προηγούμενο γύρο όταν η …σχετικά άσημη Νίμπουργκ παραλίγο να κάνει «κηδεία» στα όνειρα της ΑΕΚ. Θα έπρεπε να ήξεραν όμως οι Τσέχοι ότι η παράδοση θέλει τις νεκροφόρες να είναι γούρι για τον «δικέφαλο» που επικράτησε εκτός έδρας και έφτασε στους «8».

Και εκεί η ΑΕΚ συνέχισε να γράφει σελίδες του νέου σεναρίου της ταινίας …2018 του Τάσου Μπουλμέτη, που θα είναι κάτι σαν σίκουελ του 1968 με πολλές, το ίδιο απίστευτες αλλά και συγκινητικές ιστορίες και συμπτώσεις...Με πρωταγωνιστές παίκτες σαν τον Ντράγκαν Σάκοτα, που στο τελευταίο τάιμ-άουτ της ΑΕΚ πριν ευστοχήσει στα δύο του συνεχόμενα τρίποντα, είδαμε τον γιατρό της ΑΕΚ να ρίχνει κολλύριο στο μάτι του, απ’ το οποίο σχεδόν δεν έβλεπε, αλλά και πάλι κατάφερε να βομβαρδίσει το καλάθι της Στρασμπουρ και να στείλει το μήνυμα στην έδρα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ΑΕΚ-Ελλάς-Ευρώπη!