Πάμε σαν …άλλοτε (pics)

strasbourg sakota green

Η ΑΕΚ στο Φάιναλ-Φορ του Τσάμπιονς Λιγγ. Στάθηκε όρθια και στο Στρασβούργο, όπου απέσπασε …ισοπαλία με 83-83 απ’ την γαλλική ομάδα και υπερασπίσθηκε το +9 του πρώτου αγώνα για να πάρει το εισιτήριο για τους «4» της διοργάνωσης, ανήμερα της μεγάλης επετείου των 50 χρόνων από το έπος του 1968

Του Κ. Τσιαμτσιούρη

Και όταν όλα έδειχναν να …στραβώνουν στο Στρασβούργο, μίλησε ο αρχηγός της ΑΕΚ, Ντούσαν Σάκοτα, με δυο συνεχόμενα τρίποντα, που έδωσαν λύσεις στην ομάδα του και εκτόνωσαν την πίεση που συσσωρευόταν στον πάγκο της καθώς οι Γάλλοι είχαν φτάσει νωρίτερα και στο +8, φτάνοντας μια ανάσα απ’ το να ανατρέψουν το +9 του πρώτου αγώνα.
Η ΑΕΚ όχι μόνο κράτησε την διαφορά τελικώς, αλλά απέφυγε και την ήττα, όταν ο Κέβιν Πάντερ ευστόχησε σε ένα τρίποντο με ταμπλό στην εκπνοή της αναμέτρησης, που βρήκε τους παίκτες της «Ένωσης» να αποθεώνονται απ’ τους τριακόσιους οπαδούς τους στην γωνία του κλειστού της αλσατικής πόλης!Ιστορική σαφώς η πρόκριση, ανήμερα της 50στης επετείου της κατάκτησης του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης του 1968, με την ΑΕΚ μάλιστα να έχει θέσει ήδη υποψηφιότητα για την διοργάνωση του φετινού Φάιναλ-Φορ της διοργάνωσης, έχοντας πάρει διαβεβαίωση ότι αυτό θα διεξαχθεί στο μεγαλύτερο γήπεδο εκ των τεσσάρων φιναλίστ, που βεβαίως είναι το ΟΑΚΑ…

Πέραν όμως της συγκυρίας και του ψυχολογικού κομματιού, με τον Ντούσαν Σάκοτα να ευστοχεί στο τέλος σε δυο σουτ που έλειπαν μέχρι τότε απ’ την ομάδα του, η οποία είχε πριν απ’ αυτά μόλις 3/20 έξω απ’ τα 6,75μ., η ΑΕΚ κατάφερε, με εξαίρεση λίγα λεπτά, να κρατήσει υπό έλεγχο την πολύ επικίνδυνη και σαφώς ταλαντούχα και ικανή Στρασμπούρ.

Σε όλο το πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ διατηρούσε τον έλεγχο του ρυθμού και μάλιστα στην πρώτη περίοδο προηγήθηκε και με 7 πόντους δυο φορές (τελευταία το 11-18 στο 8’). Το ημίχρονο έκλεισε με την «Ένωση» μπροστά στο σκορ, έστω και οριακά με ένα τρίποντο του Πάντερ που έκανε το 35-37 στο 19’.Υπήρχαν όμως ήδη κάποια σύννεφα, καθώς ο Χάντερ φορτώθηκε στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου με το τρίτο του φάουλ και αμέσως μετά έκανε ένα ανόητο αντιαθλητικό στον  Μπιλάν, ενώ οι διαμαρτυρίες του πάγκου έφεραν και μια τεχνική ποινή στον Ντράγκαν Σάκοτα.

Το μομέντουμ του αγώνα άλλαξε και η Στρασμπούρ κατάφερε με τρία συνεχόμενα τρίποντα του Μποστ στη συνέχεια να προηγηθεί και με 55-48 στο 28’, έχοντας αρκετό χρόνο ακόμη μπροστά της για να γυρίσει το παιχνίδι. Ευτυχώς για την ΑΕΚ όμως, η διαφορά έπεσε στο 59-56 στο τέλος της τρίτης περιόδου και η «Ένωση» ισοφάρισε σε 61-61 στο 33’, δείχνοντας ότι δεν θα άφηνε το +9 του πρώτου αγώνα να …χαθεί τόσο εύκολα. Οι γηπεδούχοι έτρεξαν, εκμεταλλεύθηκαν τα προβλήματα στην άμυνα της ΑΕΚ, ειδικά μετά και την αποβολή του Ντελρόι Τζέιμς με 5 φάουλ στο 35’, και προηγήθηκαν με 5 πόντους στο 37 (69-64). 

strasburg aek sakota

Ο Ντούσαν Σάκοτα όμως ήταν παρών και με δυο τρίποντα αμέσως μετά έφερε την ΑΕΚ στο 71-70 με κάτι περισσότερο από δυο λεπτά να απομένουν, ενώ σε τρίποντο του Λαμπιερί απάντησε με δική του βόμβα ο θετικός χθες Μάικ Γκριν, για να μειώσει σε 75-73 και να κρατήσει την Στρασμπούρ μακριά απ’ το +10 που χρειαζόταν. Παρότι οι γηπεδούχοι ευστόχησαν σε δυο ακόμη τρίποντα στο τελευταίο λεπτό, ο χρόνος ήταν υπέρ της ΑΕΚ, που παρέμεινε ψύχραιμη απ’ την γραμμή των βολών και κράτησε το αποτέλεσμα που ήθελε για το ιστορικό ραντεβού της με το Φάιναλ-Φορ.

Εκτός του Σάκοτα, σπουδαία εμφάνιση έκανε στο δεύτερο μέρος ο Κέβιν Πάντερ, αναπληρώνοντας και τον Μάνι Χάρις που ήταν εμφανώς επηρεασμένος απ’ τον τραυματισμό του αν και κατάφερε στο πρώτο μέρος ειδικά να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην άμυνα της Στρασμπούρ, ενώ Βασιλόπουλος και Μαυροειδής έδωσαν λύσεις αμυντικά στην ρακέτα, όταν οι Γάλλοι είχαν καταφέρει να απειλούν την ΑΕΚ παίρνοντας νωρίτερα πολλά επιθετικά ριμπάουντ…

Μπορεί η διοργάνωση της FIBA να στερείται της αίγλης που είχε η Ευρωλίγκα, στην οποία η ΑΕΚ, πρέπει να θυμόμαστε, ότι ήταν ιδρυτικό μέλος, αλλά τα γεμάτα γήπεδα σε σχεδόν όλους τους αγώνες της, σε Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Τουρκία, δείχνουν ότι έχει κερδίσει και το ενδιαφέρον των φιλάθλων του μπάσκετ, ενώ το επίπεδο των κορυφαίων της ομάδων είναι πολύ υψηλό και αν δεν υπήρχαν οι κόντρες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και οι αποκλεισμοί λόγω των «εγγυημένων» συμβολαίων, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και …ανακατάξεις στο άμεσο μέλλον.

Τα δεκάλεπτα: 16-20, 35-47, 59-56, 83-83

ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ (Κολέ): Μποστ 16 (3), Λαλούπ 3, Λόγκαν 8 (2), Ράντολφ 6 (1), Ράιτ 10, Άτκινς, Μπιλάν 16, Ίνγκλις 5, Λαμπιερί 19 (3).

ΑΕΚ (Σάκοτα): Γκριν 12 (1), Χάντερ 10, Πάντερ 18 (2), Σάκοτα 12, Βασιλόπουλος 2, Χάρις 11 (1), Τζέιμς 2, Λαρεν

strasburg ntagan