Αξίζει να μείνει στην Α1

panionios aek1

Του Κ. Τσιαμτσιούρη

Μεγάλη ανακάλυψη και προσθήκη που φαίνεται ικανή να κρατήσει τον Πανιώνιο στην Α1 είναι ο Τάιρον Μπράζελτον, που σε συνέχεια των σπουδαίων εμφανίσεών του στον λιγότερο από ένα μήνα που βρίσκεται στην Ελλάδα, οδήγησε τους «κυανέρυθρους» στη νίκη με 71-69 επί της ΑΕΚ.

Ο Αμερικανός γκαρντ εκτός του ότι ήταν ο καλύτερος της ομάδας του σε όλο το παιχνίδι και προκαλούσε συνεχώς προβλήματα στην άμυνα της ΑΕΚ με τις εμπνεύσεις του και τα χορευτικά του σόλο στις διεισδύσεις προς την ρακέτα της, στο τέλος ανέλαβε τον ρόλο του εκτελεστή σε ατομικές προσπάθειες.
Η «Ένωση», που είχε βρεθεί να χάνει και με 14 πόντους στο 28’ (53-39) και παρότι δεν είχε ρυθμό επιθετικά, κατάφερε με πιο σφιχτή άμυνα στην τέταρτη περίοδο να μειώσει μέχρι και στους 2 πόντους (57-55 στο 35’). Εκεί ένα τρίποντο του Νταλό, που ήταν επίσης πολύτιμος για τον Πανιώνιο, ειδικά στην άμυνα,  έκανε το 61-55, αλλά η ΑΕΚ συνέχισε να πιέζει και μείωσε στους 3 (61-58 στο 36΄).

Ο Μπράζελτον όμως από εκεί και πέρα πήρε τα πράγματα στα χέρια, του και αφού ευστόχησε πρώτα σε ένα ντράιβ, ακολούθησε με δυο μεγάλα τρίποντα παίζοντας ένας εναντίον ενός αρχικά τον Γκριν και έπειτα τον Πάντερ, με τα οποία έγραψε το 69-60 με 37’’ να απομένουν.
Παρότι η ΑΕΚ στην συνέχεια ευστόχησε σε τρία τρίποντα, δεν είχε πλέον αρκετό χρόνο, ούτε θα ήταν δίκαιο να κερδίσει ένα ακόμη παιχνίδι στο οποίο δεν ήταν η καλύτερη ομάδα για παραπάνω από τριάντα λεπτά…

Ο Πανιώνιος του Βαγγέλη Ζιάγκου όμως δεν κέρδισε μόνο χάρη στις προσωπικές ενέργειες του Μπράζελτον, αλλά έπαιξε σεμνά και συγκεντρωμένα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, έκλεισε τους διαδρόμους για τον Χάρις, εκμεταλλεύθηκε την απουσία του Ντούσαν Σάκοτα και έδωσε αρκετά περιφερειακά σουτ στην ΑΕΚ, που όμως ήταν πολύ άστοχη από εκεί. Επίσης έκανε σωστή διαχείριση του χρόνου συμμετοχής των παικτών του και παρότι είχε μικρότερο βάθος πάγκου, τελικά ο Πανιώνιος ήταν  ο πιο «γεμάτος» σε λύσεις στα τελευταία λεπτά, απ’ την ΑΕΚ, που έδειξε πάλι τα γνωστά της προβλήματα.

Ένα απ’ αυτά είναι στην θέση του πλέι μέικερ με τον Μάικ Γκριν να μην μπορεί ούτε να δημιουργήσει, ούτε και να συνεισφέρει στην επίθεση σκοράροντας ο ίδιος. Ανέβηκε στους 5 πόντους μόνο με ένα τρίποντο στην εκπνοή που ήταν σα να μην …μετρούσε, καθώς δεν άλλαξε με αυτό το τελικό αποτέλεσμα.

Για μια φορά ακόμη φέτος, η ΑΕΚ δεν πήρε λύσεις ούτε απ’ τους ψηλούς της, με τους Μαυροειδή και Καββαδά να είναι …απόντες, ενώ ο Βινς Χάντερ είχε φορτωθεί απ’ το πρώτο ημίχρονο με 3 φάουλ και στο δεύτερο δεν μπόρεσε να βοηθήσει ανάλογα. Κατά διαστήματα έδωσαν κάποιες λύσεις οι Χάρις και Πάντερ, που όμως ήταν και αυτοί μακριά απ’ τον εξαιρετικό εαυτό που έδειξαν στη Νίμπουργκ.
Να σημειώσουμε επίσης, ότι ο Πανιώνιος κράτησε την ΑΕΚ στους 7 πόντους στην δεύτερη περίοδο, στους 24 στο πρώτο μέρος, και τα δυο αρνητικά της ρεκόρ φέτος, με προηγούμενη μάλιστα χειρότερη επίδοσή της τους 32 πόντους στο ημίχρονο στην ήττα απ’ το Λαύριο.

Τα δεκάλεπτα: 15-17, 33-24, 53-43, 71-69

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Ζιάγκος): Μπράζελτον 24 (3/6 τρ.), Σακελλαρίου 7 (2), Νταλό 5, Τσούπκοβιτς 7, Σαρικόπουλος 2, Δίπλαρος, Κράβιτς 10, Κουακουμενσά 2, Ραλλάτος, Κάμινγκς 14 (1).

ΑΕΚ (Σάκοτα): Τζέιμς 17 (1), Γκριν 5 (1), Χάρις 12 (0/4 τρ.), Λαρεντζάκης 3, Χάντερ 9, Ξανθόπουλος, Βασιλόπουλος, Μαυροειδής 3, Καββαδάς 1, Πάντερ 19 (3).

Η στατιστική του αγώνα, εδώ