Το δάγκωμα του «Μάμπα»

nimpoyrg aris xaris

Του Κ. Τσιαμτσιούρη

Η μαγεία του μπάσκετ είναι ότι αν και ομαδικό άθλημα, ένας παίκτης, ή ένα σουτ μπορούν να χαρίσουν τη νίκη σε μια ομάδα ανεξαρτήτως αν έχει κάνει την καλύτερη δυνατή εμφάνιση συνολικά.

Έτσι έγινε χθες στο Νίμπουργκ της Τσεχίας, όπου ο Μάνι Χάρις ήταν πραγματικά όλα τα …λεφτά για την «Ένωση», σημειώνοντας ρεκόρ με την φανέλα της με 36 πόντους για να την οδηγήσει στην μεγάλη ανατροπή και την πρόκριση με το 93-82 επί της τοπικής ομάδας.

Ο «Μίτσιγκαν Μάμπα» σκόραρε συνεχόμενους πόντους, κυρίως από προσωπικές ενέργειες σε isolation plays, καθώς ο Ντράγκαν Σάκοτα έβλεπε ότι κάθε άλλο απ’ τα επιθετικά του πλάνα δεν δούλευε για ένα ακόμη παιχνίδι και ο Χάρις όχι μόνο την κράτησε όρθια την ώρα που δεν μπορούσε να παίξει καλή άμυνα για 35 λεπτά απέναντι στους Τσέχους, την οδήγησε στο τέλος και σε μεγάλη ανατροπή!

Η ΑΕΚ είχε να παλέψει για να ανατρέψει το -10 του πρώτου αγώνα και βρέθηκε κοντά στην διάρκεια του αγώνα, στο 18’ όταν προηγήθηκε με 42-34. Τα πράγματα όμως δεν πήγαιναν κατ’ ευχήν γι αυτή καθώς οι Τσέχουν κατάφεραν στο 28’ να προηγηθούν αυτοί με 64-56 και πλέον το …χάντικαπ που είχε να καλύψει η ΑΕΚ δεν ήταν 10 αλλά 18 πόντοι στα τελευταία 11 και κάτι λεπτά του αγώνα!

Και όπως με την Μπαϊρόιτ, έτσι και σε αυτό το παιχνίδι η ΑΕΚ τα κατάφερε όταν έπαιξε για λίγο έστω, καλή άμυνα στην τέταρτη περίοδο. Ο Χάρις είχε πάρει «φωτιά» και ενώ στην πολύ κακή τρίτη περίοδο της «Ένωσης», όταν δέχθηκε 28 πόντους, ήταν αυτός που σκοράροντας την κρατούσε ζωντανή, στην τέταρτη έβαλε τον φόβο στις καρδιές των γηπεδούχω,ν ξεκινώντας με ένα τετράποντο με το οποίο η ΑΕΚ ισοφάρισε σε 70-70 στο 31’, ενώ με επτά συνεχόμενους δικούς του πόντους, η «Ένωση» πέρασε μπροστά με 85-79 στο 37’!

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος με ένα μεγάλο τρίποντο, όπως και με την Μπαϊρόιτ, έκανε το 88-80 με 1’.28’’ να απομένουν, ο Γκριν ισοφάρισε το +10 σκοράροντας για πρώτη φορά στο παιχνίδι με 1’ να απομένει (90-80). Ο Ρέι μείωσε σε 82-90 αλλά ο Πούμπλα, μετά από ένα άστοχο τρίποντο του Βασιλόπουλου αστόχησε σε δυο βολές με 16’’ να απομένουν, κάτι που τον ανέδειξε σε μοιραίο παίκτη για τους γηπεδούχους.

Ο Χάρις έκανε ένα ντράιβ, και βρήκε με πάσα στο τρίποντο τον Κέβιν Πάντερ που ευστόχησε στο μεγαλύτερο σουτ της σεζόν μέχρι τώρα για την ΑΕΚ, γράφοντας το 93-82. Η ΑΕΚ έκλεισε με νταμπλ-τιμ τον Ρέι στην τελευταία επίθεση της Νίμπουργκ και αυτός αστόχησε σε ένα τρίποντο με κακές προϋποθέσεις, σαν και αυτά που έβαζε νωρίτερα αλλά και στο πρώτο ματς, με τους παίκτες της ΑΕΚ να γίνονται ένα κουβάρι πανηγυρίζοντας με τους εκατό φιλάθλους της που βρέθηκαν στην Τσεχία.

nimpoyrk aek pahgyrismoi

Η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση για τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, αν και δεν έπαιξε ούτε δυο δεκάλεπτα καλό μπάσκετ σε αυτή την σειρά, χάρη στην προσωπικότητα παικτών όπως ο Χάρις, αλλά και στην τύχη που αυτή την φορά δεν της γύρισε την πλάτη.

Όπως είχαμε γράψει και μετά το -10 του πρώτου αγώνα, έτσι και τώρα πρέπει να τονίσουμε ότι η ΑΕΚ έχει τα …όπλα επιθετικά για να προκαλέσει προβλήματα σε οποιαδήποτε ομάδα, τη νίκη την πήρε όμως όταν με τον  Ξανθόπουλο πανταχού παρών έδεσε την άμυνά της και απέφυγε τα λάθη στην επίθεση, ενώ ο Γκριν που ήταν κακός σε όλο το ματς έβαλε τουλάχιστον το ντράιβ στο τελευταίο του σουτ, ο Ντελρόι Τζέιμς και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος βοήθησαν αμυντικά, με τον Σάκοτα μάλιστα να χρησιμοποιεί τον δεύτερο στις άμυνες με αλλαγές …χάντμπολ, ενώ ο Πάντερ εξιλεώθηκε με το τελευταίο του σουτ για όσα είχε δεχθεί ως αμυντικός σε αυτή την σειρά απ’ τον Ρέι… 

Ο Ντράγκαν Σάκοτα κέρδισε επίσης το δικό του μερίδιο στα «μπράβο» για τη νίκη καθώς στην τέταρτη περίοδο χρησιμοποίησε, βλέποντας τους παίκτες του να μην μπόρούν να παίξουν καλές άμυνες στο ένας εναντίον ενός, μια άμυνα με συνδυασμούς ζώνης και εναλλαγές, που τελικά έδωσε λύσεις στην ΑΕΚ, η οποία μέχρι τότε έχανε συνεχώς τα ριμπάουντ στην ρακέτα της, χαρίζοντας δεύτερες επιθέσεις στη Νίμπουργκ. Αυτό ήταν σημείο κλειδί για να γυρίσει το παιχνίδι και πρέπει να του απονείμουμε τα εύσημα, αν και η επιλογή του ήταν λίγο-πολύ αναγκαστική.

 Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια το νικητή της αναμέτρησης Στρασμπούρ-Νεπτούνας

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 40-42, 68-64, 82-93

ΝΙΜΠΟΥΡΓΚ (Αμιέλ): Μπέντα, Μποχάτσικ 13 (3), Ντέιβις 6, Χρούμπαν 15 (2), Κριτζ 6, Λόρενς 11 (2), Πετέρκα 6 (1), Πούμπρλα 5, Ρέι 18 (3/10 τρ.), Βιγιοράλ 2.

ΑΕΚ (Σάκοτα): Γκριν  2, Χάρις 36 (9/14 δ., 3/8 τρ., 9/10 β.), Χάντερ 8, Τζέιμς 6, Καββαδάς, Λαρεντζάκης 11 (3), Μαυροειδής 4, Πάντερ 9 (1), Σάκοτα 11 (2), Βασιλόπουλος 3 (1), Ξανθόπουλος 3 (1)