Σφαιρόπουλος: «Να κάνουμε το τελικό σπριντ»

sfairo barca

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εν όψει της αυριανής αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα (15/02, 21.00) στο ΣΕΦ και εξέφρασε την επιθυμία να… πατήσουν οι παίκτες του περισσότερο γκάζι!

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου και της οικογένειάς μου, σε όσους μας συμπαραστέκονται στο πένθος μας», είπε ο κόουτς των ερυθρολεύκων και συνέχισε αναφερόμενος στο ματς με τους Ισπανούς. «Έχουμε μια δύσκολη αποστολή. Η Μπαρτσελόνα είναι διαφορετική μετά αλλαγή του προπονητή. Κυρίως άλλαξε η ψυχολογία της, ειδικά μετά και την κατάκτηση του Copa del Rey. Η αντίπαλός μας έχει αλλάξει πολλά στοιχεία στο παιχνίδι της, κυρίως στην ταχύτητα της εκτέλεσης. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, ώστε να αναχαιτίσουμε τον γρήγορο ρυθμό της. Η Μπαρτσελόνα παίζει πολύ γρήγορα και στο ανοικτό γήπεδο και στο σετ παιχνίδι. Δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν οι 2-3 απουσίες που έχει. Η ισπανική ομάδα έχει πολλούς παίκτες ικανούς να καλύψουν τις απουσίες και να σου κάνουν την ζημιά. Περιμένω από τους παίκτες μου να είναι συγκεντρωμένοι και να κάνουν όλα αυτά που πρέπει σε άμυνα και επίθεση. Θέλω να παλεύουν σε κάθε κατοχή και να μπουν δυνατά στο παιχνίδι. Μας έχουν μείνει πέντε παιχνίδια μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης και όλα είναι πολύ σημαντικά. Εδώ που έχουμε φτάσει πρέπει να κάνουμε το τελικό σπριντ. Είχα πει πως η Ευρωλίγκα είναι μαραθώνιος, όμως, ακόμη και στον μαραθώνιο στα τελευταία μέτρα κάνεις σπριντ. Πρέπει, λοιπόν, να ανεβάσουμε τον ρυθμό μας και να… τρέξουμε πιο γρήγορα».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ομάδα της Βαρκελώνης δεν έχει βαθμολογικό κίνητρο, καθώς έχει χάσει το… τρένο για την επόμενη φάση, τόνισε: «Οι ομάδες που παίζουν πλέον ελεύθερα, χωρίς την πίεση του αποτελέσματος, είναι πιο εύκολο να κάνουν μια έκπληξη. Χωρίς πίεση σουτάρω και από τα εννιά μέτρα και το βάζω για παράδειγμα! Η Μπαρτσελόνα έχει πολλά γκαρντ που βγήκαν μπροστά. Παίζει με πολλά πικ εν ρολ. Πρέπει να σταματήσουμε και τα γκαρντ και τους ψηλούς. Πρέπει να έχουμε καλή και προσωπική και ομαδική άμυνα, για να καλύψουμε τις διεισδύσεις είτε με μπάλα, είτε με πάσα».

Για το στην αναμέτρηση με το Ρέθυμνο βρέθηκαν για αρκετή ώρα ταυτόχρονα στο παρκέ οι Σπανούλης, Ρόμπερτς και Μπράουν, σχολίασε: «Μας έλειπε ο Παπανικολάου, οπότε είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε πιο χαμηλά σχήματα. Όμως, είναι παίκτες ικανοί παίξουν και οι τρεις μαζί. Μας πήγε καλά το σχήμα. Είναι ένα σχήμα που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Είναι καλοί χειριστές της μπάλας, σκοράρουν και δημιουργήσουν. Όποιον αφήσεις, ο άλλος είναι έτοιμος να εκτελέσει… Ίσως να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα… Βέβαια, το σχήμα εξαρτάται από τις συνθήκες του αγώνα. Σε άλλες πρέπει να χρησιμοποιήσεις ψηλό. Έχω πλούσιο υλικό, ώστε μπορώ ωα χρησιμοποιώ ότι χρειάζεται εκείνη την δεδομένη στιγμή για να πάρει η ομάδα το αποτέλεσμα».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει… ημερολογιακό πρόγραμμα αναφορικά με το φορμάρισμα της ομάδας, είπε: «Δεν είναι μόνο θέμα τακτικής το φορμάρισμα ενός παίκτη, είναι και εργομετρικών και άλλων παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή του. Δεν είναι εύκολο να πετύχεις να είναι ταυτόχρονα φορμαρισμένοι όλοι οι παίκτες. Είναι άλλο το ατομικό και άλλο το  ομαδικό άθλημα. Η μεγάλη επιβάρυνση και καταπόνηση είναι λογικό να προκαλέσει ντεφορμάρισμα. Εμείς προσπαθούμε να έχουμε σταθερά έναν καλό ρυθμό και προς το τέλος η ομάδα να είναι πιο φορμαρισμένη. Όμως, όταν έχεις τραυματισμούς δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Είναι πολλοί οι παράγοντες που σε ‘ρίχνουν’ σε κακό μομέντουμ. Αυτό έγινε με εμάς τον Ιανουάριο και δεν έγινε εσκεμμένα. Πρέπει να έχεις μια σταθερή απόδοση δέκα μήνες που διαρκεί το πρωτάθλημα και η Ευρωλίγκα.  Εμείς σε γενικές γραμμές είχαμε μια σταθερότητα, με εξαίρεση εκείνη την περίοδο. Αυτό δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενο από τον προπονητή και την ομάδα».