Κέρδισε γιατί δεν …μπορούσε να χάσει!

 aek olympiakos final

Του Κ. Τσιαμτσιούρη

Πενήντα χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου Ευρωπαϊκού τροπαίου, 17 χρόνια μετά το τελευταίο της Κύπελλο και 16 χρόνια μετά το τελευταίο της πρωτάθλημα, η ΑΕΚ στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας στο Ηράκλειο, κερδίζοντας καθαρά και ξάστερα τον Ολυμπιακό με 88-82.

Απ’ την αρχή έως το τέλος, η «Ένωση» ήταν πιο συγκεντρωμένη, πιο αποφασισμένη, πιο διαβασμένη, πιο διψασμένη για τον τίτλο απ’ τον Ολυμπιακό, έδειξε για μια ακόμη φορά φέτος σε κρίσιμο παιχνίδι τον χαρακτήρα της και έφτασε σε έναν θρίαμβο, οι διαστάσεις του οποίου μεγαλώνουν αν σκεφτεί κανείς ότι για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε και τον Παναθηναϊκό, αλλά αντιμετώπισε εκεί και έναν πολύ καλό Ολυμπιακό.

Το τέταρτο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία της ΑΕΚ ήρθε με την «Ένωση» να έχει το προβάδισμα στο σκορ σχεδόν για σαράντα λεπτά. Ο Ολυμπιακός πέρασε όλες κι όλες 2-3 φορές μπροστά και μόνο με διαφορά 2-3 πόντων. Στο 9’ με τον Σπανούλη με το 24-21, στο 28’ με 61-60 με τον Μιλουτίνοφ και από εκεί και πέρα έμεινε μονίμως πίσω στο σκορ!

Ο Ντράγκαν Σάκοτα ευτύχησε να δει τους παίκτες του να μένουν πιστοί στο πλάνο, να εκμεταλλεύονται σε κάθε περίπτωση τις αδυναμίες του Ολυμπιακού, ειδικά όσο ο Βασίλης Σπανούλης ήταν στον πάγκο του και η ομάδα του δεν έχασε την ψυχραιμία της, ούτε όταν πιέσθηκε, ούτε όταν βρέθηκε να κάνει κάποια λάθη, φυσιολογικά για την πίεση ενός τέτοιου αγώνα.

Σε ένα παιχνίδι που πέρασε στην ιστορία σαν ένα απ’ τα καλύτερα ποιοτικά μπασκετικά στην ιστορία των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδας, με τις δυο ομάδες να παίζουν λες και δεν …κρινόταν ένα τρόπαιο, χωρίς σκοπιμότητες αλλά με σπουδαίο μπάσκετ, μπροστά σε ένα επίσης πεινασμένο για θέαμα νεανικό κοινό στα «Δύο Αοράκια», η ΑΕΚ ανταποκρίθηκε στην πρόκληση. Αν και η Ένωση είχε τον έλεγχο στο παιχνίδι, στο τέλος όλα κρίθηκαν σε μικρές λεπτομέρειες, καθώς ο Ολυμπιακός μείωσε απ’ τους επτά πόντους (76-83 στο 37’), στους 2 με το 81-83, όταν ο Παπαπέτρου πήρε επιθετικό ριμπάουντ μετά από δική του χαμένη βολή με 2/16’’ να απομένουν.

Ο Μάνι Χάρις, που αναδείχθηκε MVP, ευστόχησε σε μια βολή γράφοντας το 81-84, ενώ ο Ντελρόι Τζέιμς έριξε καθοριστική τάπα στον Σπανούλη αμέσως μετά. Ο Γιάνις Στρέλνιεκς ευστόχησε σε μια βιολή με 1 λεπτό να απκμένει μειώνοντας σε 82-84, Γκριν και Παπαπέτρου αστόχησαν από μια φορά σε προσπάθειες για λέι απ αλλά ο Χάρις μπήκε αποφασιστικά στην ρακέτα του Ολυμπιακού και ευστόχησε στο πιο κρίσιμο σουτ με 13’’ να απομένουν γράφοντας το 82-86.

Ο Στρέλνιεκς είχε μια ακόμη ευκαιρία, αλλά ευστόχησε σε μια απ’ τις δυο βολές που κέρδισε με 10’’ενώ ο Τζέιμς με δυο ακόμη βολές στα 8’’ έγραψε τον επίλογο ενός δραματικού, αλλά θριαμβευτικού για την ίδια αγώνα στο Ηράκλειο! Μεγάλη εμφάνιση έκαναν εκτός του Μάνι Χάρις, και τα δύο νέα αποκτήματα της ΑΕΚ, ο Βινς Χάντερ και ο Κέβιν Πάντερ, αλλά κλειδί ήταν και πάλι το σχήμα με τους δυο γκαρντ στο παρκέ, με τον Ξανθόπουλο και τον Γκριν, ή τον Πάντερ και τον Γκριν στο τέλος. Οι Σάκοτα, Μαυροειδής, Βασιλόπουλος, Καββαδάς, Λαρεντζάκης έπαιξαν όλοι τους τον ρόλο τους ακριβώς όπως έπρεπε, ενώ κάθε παίκτης που χρησιμοποιήθηκε απ’ τον Ντράγκαν Σάκοτα βοήθησε την ΑΕΚ με τον καλύτερο τρόπο.

Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός βασίστηκε στο δίπολο Σπανούλης-Μιλουτίνοφ, που όσο ήταν μαζί στο παρκέ έφθειραν την ΑΕΚ, αλλά δεν είχαν ίσως την απαιτούμενη βοήθεια απ’ τους υπόλοιπους. Ο Στρέλνιεκς «ξύπνησε» στην τέταρτη περίοδο, ενώ η ΑΕΚ έκανε καλή δουλειά στην άμυνα ειδικά απέναντι στον Πρίντεζη και τους υπόλοιπους ψηλούς του Ολυμπιακού.

Στο πρώτο ημίχρονο, οι δυο ομάδες τα έκαναν όλα σχεδόν …τέλεια. Η ΑΕΚ όμως πήγε στα αποδυτήρια με ένα μικρό προβάδισμα καθώς είχε τον μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης και αποτελεσματικότητας στην άμυνά της. Παρότι δέχθηκε αρκετούς πόντους απ’ το πικ εν ρολ του δημιουργού Σπανούλη, που είχε 6 ασίστ στο πρώτο μέρος, αλλά και του εκτελεστή Σπανούλη, που έφτασε στους 9 πόντους πριν την ανάπαυλα, περιόρισε σημαντικά την φθορά του καλαθιού της απ’ τις υπόλοιπες δημιουργίες του Ολυμπιακού εντός ρακέτας, αναγκάζοντάς τον να σουτάρει πολύ απ’ την περιφέρεια. Το 5/12 τρίποντα των «ερυθρολεύκων» δεν τους βοήθησε να πάρουν τον έλεγχο του αγώνα.

Αντίθετα, η «Ένωση», έδειχνε κατά διαστήματα κυρίαρχη, έχοντας με την σειρά της ένα ποσοστό κοντά στο 80% απ’ την περιφέρεια στην πρώτη περίοδο και να τελειώνει με 5/9 τρίποντα στο πρώτο μέρος, ενώ είχε και πολύ υψηλό ποσοστό στα δίποντα 14/25, για …αουτσάιντερ και για έναν τόσο μεγάλο αγώνα, απέναντι σε έναν αντίπαλο κατά τεκμήριο μια, τουλάχιστον, κλάση ανώτερο. Την ανωτερότητα του Ολυμπιακού δεν φοβήθηκαν όμως ούτε ο τραυματίας Λαρεντζάκης, που τα πήγε περίφημα στο πρώτο δεκάλεπτο απέναντι στον Σπανούλη, ούτε ο νεοαπεκτηθέντας Πάντερ, που ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του στο πρώτο εικοσάλεπτο, ευστοχώντας σε δυο συνεχόμενα τρίποντα όταν μπήκε σαν αλλαγή.

Ο Ντούσαν Σάκοτα έπαιξε και καλή άμυνα απέναντι στον Πρίντεζη, αλλά με την ευφυία του βοήθησε και επιθετικά την ΑΕΚ, που πήρε πόντους και από την ρακέτα, αρχικά με τον Χάντερ και έπειτα με τους Μαυροειδή και Καββαδά, που μοιράστηκαν δια τρία τον χρόνο στην θέση «5». Από τακτικής άποψης, ο Ολυμπιακός επέμεινε στο πικ εν ρολ και καλά έκανε, για μεγάλο διάστημα, ενώ δεν του βγήκαν κάποια σουτ απ’ την περιφέρεια, και αυτά τα περισσότερα καλά μαρκαρισμένα απ’ την άμυνα της «Ένωσης».

Η ΑΕΚ πήρε πόντους και από προσωπικές ενέργειες, όπως του Μάνι Χάρις, αλλά και συνεργασίες, με τους περιφερειακούς της να βρίσκουν σε καταστάσεις μις-ματς στην ρακέτα του Ολυμπιακού τους φόργουορντ της ομάδας. Στο δεύτερο μέρος, ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά και έδειξε να παίρνει για λίγο την ψυχολογία με το μέρος του, ισοφαρίζοντας σε 47-47 αλλά η ΑΕΚ δεν …κόλλησε ούτε εκεί. Άντεξε σε συνθήκες πίεσης, δεν έχασε τον ρυθμό της και την πίεση, ούτε όταν ο Σπανούλης με τον Μιλουτίνοφ έβαλαν τον Ολυμπιακό μπροστά με 61-60 στο 28’.

Αντίθετα, με τον Χάρις να σκοράρει, η ΑΕΚ πέρασε ξανά με 7 πόντους (65-72 στο 32’) και διατήρησε ένα μικρό προβάδισμα μέχρι το τέλος, καθώς ενώ στο προηγούμενο διάστημα ήταν άστοχη στις βολές, βελτιώθηκε και από εκεί και συνεχίζοντας να παίζει άμυνα με συνέπεια έως το τέλος, πήρε την μεγάλη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 23-26, 42-45, 63-65, 83-88

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 20 (3), Μιλουτίνοφ 17, Πρίντεζης 8, Παπανικολάου 10, Μάντζαρης 3 (1), ΜακΛίν 10, Παπαπέτρου 6, Στρέλνιεκς 14 (2), Ρόμπερτς, Ουίλτζερ, Τόμσον.

ΑΕΚ (Σάκοτα): Τζέιμς 11 (1), Γκριν 6, Χάρις 17, Λαρεντζάκης 6 (2), Χάντερ 15, Πάντερ 14 (2), Ξανθόπουλος 3 (1), Σάκοτα 9, Βασιλόπουλος, Μαυροειδής 4, Καββαδάς 4.