« Έφυγες» νωρίς Αχιλλέα…

mentxos

Σε ηλικία 65 ετών «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι ο Αχιλλέας Μέντζος και η είδηση βύθισε σε θλίψη την οικογένειά του, τον Μίλωνα και γενικότερα το ελληνικό μπάσκετ.

Ήταν η «σημαία» του συλλόγου της Ν. Σμύρνης και τον υπηρέτησε πιστά για δύο δεκαετίες. Ως παίκτης και ως προπονητής.

Παρότι αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική είχε καταφέρει να ξεχωρίσει και να τον καλέσει το 1972 στην Εθνική ομάδα ο Ρίτσαρντ Ντουξάιρ. Μάλιστα στην πρώτη του θητεία στον Παναθηναϊκό το 1974, είχε εισηγηθεί την απόκτησή του γιατί πίστευε ότι θα εξελισσόταν περισσότερο και είχε τα τις δυνατότητες να αγωνιστεί σε υψηλότερο επίπεδο.  Ο Αχιλλέας όμως προτίμησε να παραμείνει στον Μίλωνα που τον ένιωθε οικογένειά του και τη δική του άρνηση την μετέτρεψε σε παρότρυνση προς τον νεότερό του συμπαίκτη Γιώργο Κατσίνη, να ανοίξει τα φτερά του και να μεταπηδήσει το ’80 στον Παναθηναϊκό.

Από τη γειτονιά του τη Ν. Σμύρνη δεν ήθελε να φύγει ο Αχιλλέας. Εκεί άλλωστε δημιούργησε και το πρότυπο φυσικοθεραπευτήριο και πήρε γεύση από την Α΄ Εθνική την τελευταία χρονιά της καριέρας του. Την περίοδο 1985-86, όταν μεταγράφηκε στον γειτονικό Πανιώνιο και έπαιξε σε 20 αγώνες (πέτυχε συνολικά 59 πόντους) με προπονητή τον Μάκη Δενδρινό και δίπλα στους Φάνη Χριστοδούλου, Κώστα Μίσσα, Δημήτρη Φωσσέ, Γιώργο Γάσπαρη, Νίκο Λινάρδο, Θόδωρο Καραμανώλη.

mentzos

Στον Μίλωνα επέστρεψε ως προπονητής και ήταν στον πάγκο του το 1994, τη χρονιά που έπαιξε στην Α΄ Εθνική.  Επίσης, ανέλαβε την τεχνική καθοδήγηση του Περιστερίου, του Εθνικού Π., του Πρωτέα και του Κρόνου.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2015, ο Μίλων σε μία όμορφη εκδήλωση τον τίμησε για την προσφορά του, μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε ο ΕΣΑΚΕ:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Βαγγέλης Γαλατσόπουλος εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια του Αχιλλέα Μέντζου και τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην σύζυγο του Νάντια, τα παιδιά του Αφροδίτη και Νάσο και τους υπόλοιπους οικείους του εκλιπόντος.

Ο Αχιλλέας Μέντζος ήταν «γέννημα θρέμμα» του ιστορικού συλλόγου του Μίλωνα στον οποίο αγωνίστηκε για δύο δεκαετίες. Την δεκαετία του ’70 ήταν ο μοναδικός παίκτης της Β’ Εθνικής που κλήθηκε στην Εθνική ομάδα.

Ολοκλήρωσε την αγωνιστική καριέρα του στον Πανιώνιο την σεζόν 1985-86. Διετέλεσε προπονητής σε δύο διαφορετικές περιόδους στον Μίλωνα με τελευταία κατά την διάρκεια της περιόδου 1993-94 όταν η ομάδα της Νέας Σμύρνης αγωνίστηκε στην Α1 και στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Εργάστηκε, επίσης, ως προπονητής σε Περιστέρι, Κρόνο, Εθνικό Πειραιά και Πρωτέα.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για την ευγενική φυσιογνωμία και το ξεχωριστό ήθος του”.

Το τελευταίο αντίο την Παρασκευή 12/1/18 στις 15.30, στο κοιμητήριο Νέας Σμύρνης.