Όταν γράφτηκε το πρώτο τρίποντο στην ιστορία της Α1 σε... λάθος παίκτη!

2640576

Πριν από 33 χρόνια και δη στις 6 Οκτωβρίου 1984, η γραμματεία στο κλειστό της Νέας Σμύρνης «έγραφε» το πρώτο τρίποντο σε φύλλο αγώνα το οποίο ωστόσο χρέωνε σε... λάθος παίκτη!

 Ήταν πρεμιέρα του πρωταθλήματος Α1 στο κλειστό της οδού Αρτάκης στη Νέα Σμύρνη.

Ο Πανιώνιος φιλοξενούσε τον ΠΑΟΚ στο καλύτερο ματς της αγωνιστικής, το οποίο -λόγω τηλεοπτικής μετάδοσης- είχε προγραμματιστεί νωρίτερα από τα υπόλοιπα ματς της πρεμιέρας και δη στις 5 το απόγευμα.

Όλοι περίμεναν τη νέα καινοτομία στους κανονισμούς, ήτοι την καθιέρωση του τριπόντου για πρώτη φορά στα ελληνικά γήπεδα. Όμως κανείς δεν περίμενε ότι εκείνος που θα ευστοχούσε στο πρώτο τρίποντο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ δεν θα έβλεπε ποτέ κυκλωμένο το νούμερό του στο φύλλο αγώνα του ματς!

Συγκεκριμένα ήταν ο Νίκος Σταυρόπουλος εκείνος που έστειλε τη μπάλα στο καλάθι του Πανιωνίου για πρώτη φορά έξω από τη γραμμή των -τότε- 6.25 μέτρων! Ο «Μάτζικ» διαμόρφωνε το 22-8 για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, αλλά η γραμματεία είχε χρεώσει το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ στον... Μάνθο Κατσούλη

Φυσικά όλοι είχαν δει ότι ο Σταυρόπουλος ήταν εκείνος που είχε ευστοχήσει στο τρίποντο και παρά το γεγονός ότι από το επίσημο φύλλο αγώνα προέκυπτε ότι είχε 22 πόντους με δύο τρίποντα, όλα τα Μέσα της εποχής ανέφεραν ότι ο παίκτης του ΠΑΟΚ είχε 25 πόντους με τρία τρίποντα. Το άλλο τρίποντο του αγώνα είχε σημειώσει Νίκος Λινάρδος για λογαριασμό του Πανιωνίου

Βέβαια όσον αφορά το ελληνικό ενδιαφέρον, άλλος ήταν εκείνος που είχε ευστοχήσει για πρώτη φορά σε σουτ τριών πόντων! Ο λόγος για τον νυν προπονητή του ΠανιωνίουΓιώργο Καλαφατάκη, o οποίος σε αγώνα Ιωνικού Νικαίας-Χάποελ Χάιφα για το κύπελλο Κόρατς τρεις μέρες νωρίτερα. 

Αρκετά χρόνια αργότερα ο Νίκος Σταυρόπουλος είχε ανακαλέσει μνήμες από τον Οκτώβριο του 1984, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε εκείνο το ματς ο Κώστας Μίσσας του Πανιώνιου είχε νωρίτερα επιχειρήσει χωρίς επιτυχία δύο ή τρεις φορές να σουτάρει έξω από τα 6,25 μέτρα, που ήταν η απόσταση τότε. Εγώ στην πρώτη προσπάθεια που έκανα ευστόχησα. Ήμουν σε καλή μέρα και είχα ευστοχήσει σε ακόμη δύο προσπάθειες για τρίποντο στον αγώνα. Ασφαλώς εκείνη την στιγμή δεν είχα συνειδητοποιήσει, ούτε είχα στο μυαλό μου ότι γραφόταν ιστορία. Θυμάμαι, όμως, ότι όταν επιστρέψαμε στην Θεσσαλονίκη οι φίλοι μου, που είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση από την τηλεόραση, μου έλεγαν ότι είδαμε ότι πέτυχες τρία τρίποντα. Ήταν κάτι καινούργιο για το παιχνίδι τότε και τους είχε κάνει εντύπωση».

Και συνέχισε:  «Η εισαγωγή του τρίποντου ήταν μια επανάσταση. Μαζί με την μείωση του χρόνου της επίθεσης στα 24’’ ήταν οι μεγαλύτερες αλλαγές στο παιχνίδι τις τελευταίες δεκαετίες. Άλλαξαν εντελώς την μορφή του μπάσκετ. Με το τρίποντο οι άμυνες «άνοιξαν» και έγιναν πιο επιθετικές. Πριν το τρίποντο ήταν «κλειστές» με τον ψηλό παίκτη να βρίσκεται κάτω από το καλάθι για να προστατέψει κυρίως από το σουτ μέσα από την ρακέτα. Οι παίκτες, επίσης, άρχισαν να εξασκούνται στην προπόνηση στο μακρινό σουτ και κυρίως να προσέχουν να βρίσκονται έξω από την γραμμή όταν επιχειρούσαν σουτ από μακριά. Οι προπονητές μας έλεγαν ότι από την στιγμή που σουτάρεις από μακριά είναι κρίμα να το κάνεις πατώντας την γραμμή. Άλλαξε όλη η διαδικασία της προπόνησης και η στρατηγική και η δομή του αθλήματος».