Ήταν ΟΜΑΔΑ και το άξιζε

slovenia vathro
Μοναδικές στιγμές για την Σλοβενία, που κέρδισε το πρώτο της μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ και μάλιστα χρυσό. Το άξιζε πέρα για πέρα η ομάδα του Ιγκόρ Κοκόσκοφ, κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου (93-85) αήττητη σε 9 αγώνες, ξεκινώντας μία ονειρεμένη πορεία από το Ελσίνκι, όπου ήταν στον ίδιο όμιλο με την Ελλάδα.

Μπορεί η Σερβία να συγκέντρωνε περισσότερες πιθανότητες λόγω της παρουσίας των δύο «πύργων» της (Μαριάνοβιτς, Κούζμιτς), αλλά η Σλοβενία ήταν απόλυτα προετοιμασμένη για να πάει στο δικό της ρυθμό το παιχνίδι με τον πυραυλοκίνητο Ντράγκιτς και το «φαινόμενο» Ντόνσιτς. Δεν ήθελε να χάσει την μεγάλη ευκαιρία που είχε μπροστά της και δεν της αρκούσε το ασημένιο μετάλλιο.

Μάλιστα, η επιτυχία της παίρνει τεράστιες διαστάσεις, δεδομένου ότι τη στιγμή που έλεγχε το παιχνίδι και είχε μία σημαντική διαφορά (63-51), συνέβη ο τραυματισμός του Ντόνσιτς. Πλήγμα μεγάλο για τη Σλοβνενία και η Σερβία εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός, καθώς όλο το βάρος έπεσε πάνω στον Ντράγκιτς, που άρχισε να κουράζεται και να αποχωρεί με κράμπες.

Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς όχι μόνο έφερε στα ίσα το ματς, αλλά και προηγήθηκε (82-80), δείχνοντας ότι θα έχει αυτή τον τυελευταίο λόγο. Χωρίς τον Ντράγκιτς όμως η Σλοβενία στο τελευταίο τετράλεπτο, κατέθεσε πάθος και αποφασιστικότητα «γράφοντας» ένα 12-0 με τους Πρέπελιτς, Ράντολφ, σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ήταν ένας συγκλονιστικός τελικός κει με μεγάλους πρωταγωνιστές τους δύο αστέρες της Σλοβενίας και τον Μπογκντάνοβιτς από την άλλη πλευρά, οι οποίοι έδωσαν ρεσιτάλ. Κυρίως στο α΄ ημίχρονο με τον ασύλληπτο Ντράγκιτς να σημειώνει 26 πόντους στο διάστημα αυτό και τη Σλοβενία να σημειώνει 56 πόντους.

Ο τραυματισμός του Ντόνσιτς έδωσε στη συνέχεια άλλη τροπή, αλλά η Σλοβενία άξιζε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια, γιατί σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά ήταν πραγματική ΟΜΑΔΑ.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 56-47, 71-67, 93-85.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Κοκόσκοφ): Ράντολφ 11 (4 ριμπ.), Ντράγκιτς 35 (9/15 δίπ., 3/7 τρίπ., 8/9 βολ., 7 ριμπ., 3 ασ., 3 λαθ. 2 κλεψ.), Νίκολιτς 4, Πρέπελιτς 21 (4), Μούριτς 5 (1), Μπλάζιτς 7, Βίντμαρ 2, Ζάγκορατς, Ντίμετς, Τσάντσαρ, Ντόντσιτς 8 (3/10 σουτ, 7 ριμπ.).

ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Μάτσβαν 18 (2), Μπογκντάνοβιτς 22 (2), Λούσιτς 9, Μιλοσάβλιεβιτς 2, Μπίρσεβιτς 8 (2), Στίματς 2, Μίσιτς 4, Γκούντουριτς 6 (2), Γιόβιτς 2, Κούζμιτς 6, Μαριάνοβιτς 6.

pentada eurobasket

Ο Ντράγκιτς αναδείχθηκε πανάξια MVP και στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, μαζί με τους Ντόνσιτς, Μπογκντάνοβιτς, Πάου Γκαζόλ, Σβεντ.

dragits