Περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα

mathaiou ethniki

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΛΙΝΑΡΔΟΥ

Η ΚΡΙΣΙΜΗ δοκιμασία της εθνικής ομάδας Καλαθοσφαίρισης στην πρωτεύουσα της Φιλανδίας – ευχή και προσδοκία όλων των Ελλήνων φιλάθλων είναι να έχει αίσια έκβαση- μάς θυμίζει μία από τις πιο δραματικές στιγμές του Ελληνικού Αθλητισμού, στο Ελσίνκι πριν από 65 χρόνια.

Η σφραγίδα της μνήμης της Ιστορίας δεν αφορά τόσο την καθαυτό αγωνιστική εξέλιξη της εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, όσο την απαράδεκτη κακομεταχείριση και προσβλητική συμπεριφορά της ηγεσίας της ελληνικής αποστολής προς τους διεθνείς αθλητές της ομάδας με την αποπομπή τους από το Ολυμπιακό Χωριό και τα όσα θλιβερά ακολούθησαν τον διωγμό τους. 

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, ενώ  συντρέχουν όλα τα τεκμήρια για την πρώτη συμμετοχή της ελληνικής Καλαθοσφαίρισης σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δυστυχώς η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (που θα έπρεπε να θεωρεί Τιμή αυτήν την πρωτοπορία) θεωρούν ως μη Ολυμπιακή συμμετοχή της εθνικής ομάδας μπάσκετ του 1952, από τους έξοχους και ηρωικούς αθλητές της στον προκριματικό γύρο των αγώνων μπάσκετ στο Ελσίνκι.  

Είχαν δηλώσει συμμετοχή 23 εθνικές ομάδες και ο προκριματικός σκόπευε, δύο μέρες πριν από την επίσημη έναρξη, στον περιορισμό τους σε 16.

Τα μέλη της ελληνικής ομάδας παρελάσανε, στην τελετή έναρξης, με τη σημαία και τη στολή τους, διέμεναν στο Ολυμπιακό Χωριό, είχαν ταυτότητες συμμετοχής ως “COMPETITOR BASKET BALL” και τα ονόματά τους καταγράφονται στο πλέον επίσημο έγγραφο της διοργάνωσης – INDEX OF COMPETITORS- έκδοση αμέσως μετά την λήξη των αγώνων.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. Τιμής ένεκεν να τα θυμηθούμε (κατ’ αλφαβητική σειρά: Στ. Αρβανίτης, Ι. Λάμπρου, Π. Μανιάς, Φ. Ματθαίου (φωτό), Ν. Μήλας, Κ. Παπαδήμας, Αρ. Ρουμπάνης, Αλ. Σπανουδάκης, Ι. Σπανουδάκης, Δημ. Στεφανίδης, Δημ. Ταλιαδώρος, Θ. Χολέβας, Α. Πεταλίδης,. Προπονητής: Ν. Καραβιάς).

Η ομάδα έδωσε τρεις αγώνες, Με την Ουγγαρία δύο φορές και έχασε 75-38 και 47-44, νίκησε το Ισραήλ 54-52 και δεν προχώρησε στους 16.

ΠΡΟΣΦΑΤΗ υπόμνηση στο εξαίρετης τεκμηρίωσης βιβλίο του Γιώργου Λιβέρη «Οι Έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες» ( Η Ιστορία δεν παραγράφεται…). Όλοι τους αναφέρονται ως «μέλη της Ολυμπιακής ομάδας των αγώνων του Ελσίνκι» (έκδοση της Ελληνικής Ένωσης Συμμετασχόντων  στους Ολυμπιακούς Αγώνες. THE OLYMPIANS 1896-2016).

Δυστυχώς από εκείνη την ομάδα της Ολυμπιακής πρωτοπορίας του ελληνικού μπάσκετ ζουν πέντε. Κάποτε πρέπει να εξαλειφθεί αυτή η αδικία απέναντι στην πάντα ζωντανή Ιστορία των ανθρώπων και των γεγονότων.