Όσα δεν μας λέει ο Ζντοβτς

ζδο τσιαμ

Ο Κώστας Τσιαμτσούρης κάνει ντεμπούτο στο BasketNews και γράφει για τα πρώτα συμπεράσματα των έξι φιλικών και της προετοιμασίας, για το υλικό, τον χαρακτήρα και τις δυνατότητες της φετινής ΑΕΚ.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΜΤΣΟΥΡΗ

Τον ακούσαμε να λέει όσα κάθε προπονητής τέτοια εποχή: «Είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα», «είμαι αισιόδοξος, αλλά…», «δουλειά και πάλι δουλειά». Ο Γιούρι Ζντοβτς όμως έχει δει ήδη πολλά περισσότερα απ’ αυτά που ομολογεί δημοσίως στην ΑΕΚ και έχει βγάλει και τα πρώτα του συμπεράσματα. Η «Ένωση» άλλωστε έχει δώσει ήδη έξι φιλικά και μετρά πλέον σχεδόν ένα μήνα προετοιμασίας, με τρεις εβδομάδες στην Σλοβενία και με τρία δυνατά φιλικά επί αθηναϊκού εδάφους.

Σε αντίθεση από την περσινή χρονιά, ο Σλοβένος τεχνικός και έκανε τις μεταγραφές που ήθελε και σχεδίαζε και είχε όλο τον χρόνο στην διάθεσή του για να δουλέψει με τον τρόπο του και να περάσει την φιλοσοφία του. Είναι έτσι λογικό το πρώτο συμπέρασμά μας αλλά και δικό του συμπέρασμα να είναι ότι η φετινή ΑΕΚ λειτουργεί περισσότερο βάση των δικών του θέλω, έχει ένα ρόστερ προσαρμοσμένο στα …παθήματα της περσινής χρονιάς, τόσο απ’ την άποψη των αγωνιστικών χαρακτηριστικών των παικτών που επέλεξε, όσο και απ’ την πλευρά του χαρακτήρα τους.

Ας προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε ορισμένα στοιχεία τόσο του σχεδιασμού, όσο και του πως αυτός φαίνεται να υλοποιείται στο παρκέ στα μέχρι τώρα φιλικά: Το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με τον Ζντοβτς, της περσινής ΑΕΚ, ήταν η έλλειψη πλέι μέικερ με …μυαλό, που να τον ακούει και να καταλαβαίνει, αλλά και με χαρακτήρα ηγέτη. Γι αυτό λοιπόν η ΑΕΚ έκανε την …υπερβολή, όπως τουλάχιστον ακούγεται σε κάποιον που δεν έζησε την περσινή χρονιά, να αναλώσει τρεις απ’ τις έξι θέσεις των ξένων και κοινοτικών της σε παίκτες που μπορούν να παίξουν και στην θέση του πλέι μέικερ, αν και οι περισσότεροι μπορούν να χαρακτηρισθούν και «κόμπο» γκαρντς.Και τόσος ήταν ο …φόβος του Ζντοβτς, ώστε με τους δυο εξ αυτών να λείπουν (Ντίξον και Ιβάνοβιτς), έφερε την τελευταία στιγμή τον πολύπειρο Ρόκο Λένι Ούκιτς.

Στην Σλοβενία αλλά και στα φιλικά της Αθήνας, η ΑΕΚ παίζει με δύο χειριστές της μπάλας στο παρκέ για σαράντα λεπτά. Οι ρόλοι του πλέι μέικερ και του σούτινγκ γκαρντ δείχνουν να αλληλοσυμπληρώνονται και στις δυο αυτές θέσεις ο Ζντοβτς χρησιμοποιεί εκτός των Ούκιτς και Μωραΐτη και τον Λαρεντζάκη και τον Άτιτς αλλά και τον Βουγιατσίνοβιτς (αναγκαστικά χρειαζόταν έναν ακόμη χειριστή, για να μοιράζει πιο …λογικά τον χρόνο συμμετοχής σα να είχε κάποιον εκ των Ντίξον και Ιβάνοβιτς στην διάθεσή του).

Το πρόβλημα της …προσομοίωσης βέβαια αυτής ήταν ότι ενώ η ομάδα λειτουργούσε σε γενικές γραμμές καλά με αυτούς τους παίκτες, ούτε ο Ζντοβτς μπορεί να ξέρει ακόμη πως θα λειτουργήσει μόλις θα ενταχθούν και οι Ντίξον και Ιβάνοβιτς. Η λογική λέει ότι θα είναι πολύ καλύτερη, αλλά για έναν προπονητή η επάρκεια και η χημεία της ομάδας δεν είναι απλά μια πρόσθεση 3+2=5…

Η προετοιμασία και τα φιλικά της ΑΕΚ αναδεικνύουν μια αδυναμία της, στην ρακέτα, που οφείλεται εν πολλοίς στην ξαφνική αποχώρηση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη: «Πώς να αντικαταστήσεις έναν τέτοιο παίκτη, Έλληνα; Φέραμε δυο παίκτες στην θέση του, αλλά δεν είναι το ίδιο», είπε ο Ζντοβτς. Εννοεί τους Μαυροειδή, που κλήθηκε να παραμείνει στην ομάδα την τελευταία στιγμή και τον Χαριτόπουλο.

Ο …αντικαταστάτης του Μαυροειδή όμως δεν είναι ένας απ’ αυτούς τους δύο παίκτες, ούτε καν ο Τζος Όουενς, που αποκτήθηκε ως ένας αθλητικός ψηλός για μπακ απ και όπως ομολόγησε και ο Ζντοβτς, είναι ακριβώς αυτό που είχαν δει οι άνθρωποι της ΑΕΚ πριν τον φέρουν. Δεν έχει απογοητεύσει, δεν είναι χειρότερος, ούτε καλύτερος του αναμενομένου, απλά ίσως δεν επαρκεί πλέον για την ΑΕΚ.

Ο Γιούρι Ζντοβτς, εκτός του προβλήματος στα γκαρντ, είχε διαπιστώσει πέρσι ότι η ΑΕΚ δεν είχε «ηγέτη», παίκτη με πραγματική φιλοσοφία και νοοτροπία νικητή, παίκτη που θα ηγείται με τα λόγια αλλά και με τα έργα, που θα κάνει μια γροθιά τους συμπαίκτες του στο παρκέ και στα αποδυτήρια. Καλώς ή κακώς ο Μαυροκεφαλίδης δεν μπορούσε να είναι ένας τέτοιος παίκτης, ούτε και στα παιχνίδια που άγγιζε τους τριάντα πόντους στο παρκέ. Προσπαθούσε να ηγηθεί σκοράροντας αλλά αυτό δεν αρκούσε για την ΑΕΚ, που δεν χρειαζόταν …πρώτο σκόρερ, αλλά παίκτη που θα βελτίωνε τους υπόλοιπους και την λειτουργία της ομάδας του και στις δυο άκρες του παρκέ.

Ο Κώστας Βασιλειάδης όμως είναι μια διαφορετική περίπτωση παίκτη και ο Ζντοβτς μέχρι τώρα παραδέχεται ότι ο «Βάσκος» είναι αυτό ακριβώς που έλειπε απ’ την ομάδα του. Η ικανότητά του να σκοράρει είναι δεδομένη και όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο παίκτης, ο Ζντοβτς του δίνει το ελεύθερο να σουτάρει όσο θέλει. Δεν είναι όμως το χαρακτηριστικό του που θα τον κάνει πολύτιμο φέτος. Ο Βασιλειάδης θα είναι ο ηγέτης και στα αποδυτήρια και στο παρκέ, αυτός που θα εμπνεύσει τους συμπαίκτες του να παρουσιάζονται καλύτεροι και να μην τα παρατάνε.

Ο κόσμος της ΑΕΚ μπορεί να μην τον είδε σε μεγάλη βραδιά στο πρώτο ανοικτό φιλικό, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, αλλά ακόμη και τα επιφωνήματα στα άστοχα σουτ του, δείχνουν ότι αντιλαμβάνεται και αυτός ότι φέτος ο Βασιλειάδης θα είναι αυτός που θα καλείται να οδηγεί την ομάδα.

Ήδη ο «Βάσκος», μιλώντας για τη νέα σεζόν είπε και το εξής: «Πέρσι συνέβησαν πράγματα στα αποδυτήρια, που δεν θέλουμε να επαναληφθούν φέτος. Προς το παρόν έχουμε γίνει μια παρέα και το κλίμα είναι άριστο». Μιλούσε σε πρώτο πληθυντικό για πράγματα που έγιναν πέρσι στην ομάδα, όταν ο ίδιος ήταν αντίπαλος της ΑΕΚ. Δείχνει έτσι ότι ήδη έχει αναλάβει τον ρόλο του…

Και δεν θα είναι μόνος του, απ’ όσα έχουμε δει μέχρι τώρα: Δίπλα του ο αργηχός της «Ένωσης», ο Ντούσαν Σάκοτα, που στα μέχρι τώρα φιλικά είναι ο πιο βελτιωμένος παίκτης της σε σχέση με πέρσι. Γύρισε απ’ τα βουνά της Σλοβενίας και απ’ τις καλοκαιρινές του προπονήσεις διαφορετικός: Πιο γεροδεμένος, πιο δυνατός, πιο έτοιμος, πιο συγκεντρωμένος. Πέρσι είχε περιορισθεί σε μακρινά σουτ και σίγουρα ποτέ δεν ήταν στο εκατό τοις εκατό μετά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον είχαν ταλαιπωρήσει. Φέτος τα έχει αφήσει όλα πίσω του και είναι τόσο αποτελεσματικός σαν σκόρερ, όσο και μαχητικός και πάντα βγάζει την εξυπνάδα του στο παρκέ.

Και αφήσαμε στο τέλος τις …υποσχέσεις αυτής της ΑΕΚ: Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είναι απ’ τους πιο σταθερούς παίκτες της και απόντων των Ντίξον και Ιβάνοβιτς πήρε πολύ χρόνο στον έναν απ’ τους δύο ρόλους των γκαρντ και ήταν τόσο μαχητικός, όσο και παθιασμένος. Ο Έντιν Άτιτς δυσκολεύθηκε να προσαρμοστεί, με τον Ζντοβτς να είναι αρχικά απογοητευμένος, αλλά απέναντι στην ΤΣΣΚΑ άδραξε και αυτός την ευκαιρία, όταν ξεκίνησε βασικός στη πεντάδα. Το ταλέντο του τεράστιο και μόλις πεισθεί να παίξει βάση συστήματος και περισσότερο ομαδικά, θα «βγάλει μάτια».

Εκεί που όλα έδειχναν ότι θα δωθεί δανεικός, τώρα δεν αποκλείεται να μείνει ως έβδομος, ακόμη και ως …έκτος ξένος, αν ο Ζντοβτς αποφασίσει ότι στην αρχή τουλάχιστον του πρωταθλήματος ένας απ’ τους άλλους παίκτες του περισσεύει. Στα χαρτιά άλλωστε η ΑΕΚ έχει μόνο δύο «τριάρια», τον Βασιλειάδη και τον Μιλόσεβιτς (όπως θέλει να τον χαρακτηρίζει ο Σλοβένος). Βεβαίως το καλό είναι όπως και ο τεχνικός της «Ένωσης» παρατήρησε ότι φέτος δεν θα υπάρχουν μονάδες πάνω στις οποίες θα στηρίζεται, αλλά ένας «στρατός». Σε χαμηλά σχήματα θα μπορεί να παίζει τριάρι και ο Άτιτς, σε ψηλά ακόμη και ο Σάκοτα και ο Ουίλιαμς, ενώ ο Μιλόσεβιτς θα μπορεί στην άμυνα να είναι ακόμη και σέντερ κατά περίσταση, όπως έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει.

Τέλος, ειδική αναφορά αξίζει στον Δημήτρη Μωραΐτη, που ο Ζντοβτς ξεκινούσε βασικό στα περισσότερα φιλικά μέχρι τώρα, όχι μόνο γιατί έλειπαν οι Ντίξον και Ιβάνοβιτς: «Πρέπει οι νέοι μας παίκτες να αδράξουν την ευκαιρία και να μου δείξουν τώρα αν μπορώ να τους υπολογίζω» είναι το μήνυμα του Σλοβένου, που ξέρει βεβαίως ότι θα χρειαστεί και υπομονή και επιμονή για να βγει τόσο ο Μωραΐτης, όσο και ο Τσαλμπούρης, που είναι αλήθεια ότι δεν έπαιξε αρκετά στα φιλικά και φαίνεται ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για να προσαρμοστεί και να κερδίσει θέση στην ομάδα.