Η Σερβία «σκόρπισε» την Αυστραλία

1 srbja aus

Η Σερβία διέλυσε με 87-61 την Αυστραλία στον δεύτερο ημιτελικό του Ολυμπιακού τουρνουά και πέρασε πανηγυρικά στον μεγάλο τελικό όπου θα συναντήσει τις ΗΠΑ.

 

Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς έστησε το δικό της πάρτι στην «Καριόκα Αρίνα» και δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους της να την αμφισβητήσουν. Με αυτόν τον τρόπο οι «πλάβι» απέδειξαν ότι η ήττα του ομίλου από τους Αυστραλούς δεν είχε καμία σχέση με τον ημιτελικό και επρόκειτο για ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τον τελικό, καθώς στο γκρουπ οι Σέρβοι δυσκόλεψαν τους Αμερικανούς χάνοντας 94-91, αλλά τα πράγματα στην προσεχή αναμέτρηση θα είναι εντελώς διαφορετικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες είχαν συγκρουστεί στον τελικό του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας πριν δύο καλοκαίρια και οι ΗΠΑ είχαν κάνει σόου επικρατώντας με 129-92.

Ο δεύτερος ημιτελικός πάντως δεν αντέχει σε κριτική κι αυτό αποδεικνύεται από το τελικό σκορ. Οι «μπούμερς» έμοιαζαν εκτός τόπου και χρόνου την ώρα που η Σερβία έπαιζε όπως ακριβώς έπρεπε και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι Αυστραλοί φανερά αγχωμένοι δεν έβαζαν με τίποτα την μπάλα στο καλάθι και οι 14 πόντοι του ημιχρόνου τα λένε όλα για την εικόνα τους.

Και στο δεύτερο ημίχρονο η Σερβία ήταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο κι αν δεν χαλάρωνε στο τελευταίο πεντάλεπτο η διαφορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Κορυφαίος ο Μίλος Τεόντοσιτς με 22 πόντους, στην καλύτερή του εμφάνιση στη διοργάνωση, ενώ 14 πρόσθεσε ο Μάρκοβιτς. 

Από την πλευρά των ηττημένων ο Μότουμ προσπάθησε όταν όλα είχαν κριθεί και σκόραρε 13 πόντους, ενώ άλλους τόσους σημείωσε ο Πάτι Μιλς ο οποίος όμως είχε θλιβερό ποσοστό με 1/9 τρίποντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία έγραψε ιστορία καθώς για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο κράτος πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά. Από την άλλη, οι Αυστραλοί θα παλέψουν στον μικρό τελικό με την Ισπανία για την τρίτη θέση. Αν δεν τα καταφέρουν, θα μείνουν για τέταρτη φορά -έπειτα από ισάριθμες παρουσίες στα ημιτελικά- στην τέταρτη θέση.

Τα δεκάλεπτα: 5-16, 14-35, 38-68, 61-87

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Λεμάνις): Γκούλντινγκ, Μιλς 13 (1/9 τρίπ.), Μπόγκουτ 4, Ίνγκλις 12, Ντελαβεντόβα 3, Μπρόκχοφ 6 (1), Λις 3 (1), Μπέινς 7, Άντερσεν, Μότουμ 13 (1), Μάρτιν.

ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 22 (2), Σιμόνοβιτς, Μπογκντάνοβιτς 6, Μάρκοβιτς 14 (2), Κάλινιτς 6, Νέντοβιτς 1, Μπίρσεβιτς, Ραντούλιτσα 11, Γιόκιτς 9 (11 ριμπ.), Στίματς 4, Γιόβιτς 2, Μάτσβαν 12 (1).