Εθνική με παρόν και... μέλλον

giannis turk

 

Η Εθνική βρίσκεται σε καλό δρόμο. Και φαίνεται ξεκάθαρα. Προπόνηση με την προπόνηση, παιχνίδι με το παιχνίδι, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ολοένα και βελτιώνεται αφήνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα ενόψει του προολυμπιακού τουρνουά.

Μετά την εύκολη επικράτηση στο «Νικος Γκάλης», το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε το 2/2 απέναντι στην Τουρκία, κερδίζοντας αυτή τη φορά μέσα στο «Αμπντί Ιπεκτσί» της Κωνσταντινούπολης με 75-70. Γι΄ άλλη μια φορά ήταν εκείνος που πήρε την Εθνική από το χέρι επιβεβαιώνοντας -και πάλι- τον προπονητή του. Θα είναι αυτός που θα αποφασίζει για την ομάδα. Οπερ και εγένετο.

Με νέα πληθωρική εμφάνιση (17 πόντοι, 6 ασίστ, 3 ριμπάουντ) ήταν ο φυσικός ηγέτης της ελληνικής ομάδας, την ώρα που ο Νικ Καλάθης οργάνωνε άψογα το παιχνίδι (5 πόντοι, 7 ασίστ, 7 ριμπάουντ), ο Τάιλερ Ντόρσεϊ αποδείκνυε ότι μπορεί να βοηθήσει στην επίθεση (12 πόντοι, 2/2 τρίποντα), με τους Κουφό, Παπαπέτρου και Αγραβάνη να συνθέτουν την καλοκουρδισμένη μηχανή της ελληνικής ομάδας.

Και όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα των νέων στοιχείων που προσπαθεί να βάλει ο Κατσικάρης, δηλαδή την αθλητικότητα, την ταχύτητα και την γρήγορη εκτέλεση σε άμυνα και επίθεση. Μεγάλο ατού το... ύψος, αφού τις περισσότερες φορές η πεντάδα της Εθνικής αποτελεί πραγματικό φόβητρο για τους αντιπάλους.

Όσον αφορά το παιχνίδι υπήρχαν και κάποια ψεγάδια, όπως οι αλλαγές στα πικ εν ρολ και οι αργές περιστροφές με αποτέλεσμα να δεχτεί η ελληνική ομάδα πέντε συνεχόμενα τρίποντα στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου (δύο από τον Μπατούκ και τρία από τον Μαχμούτογλου) και το +7 (59-52) να μετατραπεί σε -3 (64-67) με ένα επιμέρους 15-5 των Τούρκων. Το σίγουρο είναι ότι η Εθνική έδειξε χαρακτήρα, έπαιξε ορθολογιστικό μπάσκετ χωρίς πολλά τρίποντα (5/13 στο σύνολο) και έδειξε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο ενόψει του μεγάλου ραντεβού στο Τορίνο.

Επόμενος -και τελευταίος- σταθμός των φιλικών το Βελιγράδι και η αναμέτρηση με την Σερβία την ερχόμενη Τρίτη (28/6).

Τα δεκάλεπτα: 17-19, 34-38, 52-56, 70-75

Τουρκία (Αταμάν): Αρσλάν 9 (1), Ασίκ 2, Γκιουλέρ, 2, Οσμάν 15 (1), Ερντέν 4, Μαχμούτογλου 12 (4), Σαβάς, Γκεγίκ 5, Ντίξον 3 (1), Μπατούκ 6 (2), Κορκμάζ 2, Σιπαχί 3, Ερσέκ 2

Ελλάδα (Κατσικάρης): Αθηναίου 3 (1), Μπουρούσης 4, Καλάθης 5 (7ρ, 7ασ), Μάντζαρης, Αγραβάνης 7 (1), Παπαπέτρου 9 (1), Χαραλαμπόπουλος 5, Μπόγρης, Αντετοκούνμπο Γ. 17 (3ρ, 6 ασ), Κουφός 11 (5ρ), Αντετοκούνμπο Θ. 2, Ντόρσεϊ 12 (2).