«Θα αποφασίζει ο Γιάννης για την ομάδα»

ethniki omada

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φώτης Κατσικάρης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο παιχνίδι της Εθνικής και πως το παιχνίδι της θα θυμίζει την ομάδα του 2014. Μιλώντας πριν την έναρξη της προετοιμασίας, ο ομοσπονδιακός προπονητής στάθηκε στο στιλ παιχνιδιού που θέλει να παίξει η Εθνική ομάδα και στο σημαντικό ρόλο που θα έχει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε αυτό το στιλ.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Φώτης Κατσικάρης είπε: 

«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα τουρνουά ειδικών καταστάσεων. Θα παίξουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Κατα πόσο θα εμφανιστούμε έτοιμοι από το πρώτο παιχνίδι. Γνωρίζουμε ότι έχουμε παίκτες από διαφορετικές καταστάσεις. Κάποιοι παίζουν ακόμη, κάποιοι τέλειωσαν πολύ νωρίς, κάποιοι έχουν μικρά θεματάκια. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Έλληνας κόουτς:

Για το προολυμπιακό του Τορίνο ανέφερε:

«Είναι μεγάλη πρόκληση, γιατί θα μπουν πολλά νέα παιδιά στην ομάδα. Θα θέλαμε αυτό να γίνει σε διαφορετικές συνθήκες. Θα προσπαθήσουμε να τους βάλουμε στην διαδικασία και στην φιλοσοφία της ομάδας. Σίγουρα τα βάζουμε στα βαθιά, αλλά εμένα με ιντριγκάρει αυτή η κατάσταση».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον ρόλο του:

«Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε μία σύντομη ανάλυση που είναι ειδική περίπτωση παγκοσμίως. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Οι Μπακς του έδωσαν μία ιδιαίτερη ευκαιρία, του έδωσαν την μπάλα στα χέρια. Την πρώτη του χρονιά, έπαιζε πολύ μακριά από την μπάλα, όπως και σε μας. Πέρσι λίγο πιο κοντά και φέτος θα είναι ένας παίκτης που θα αποφασίζει για εμάς».

Για το στιλ μπάσκετ που θα παίξει η Εθνική:

«Θα πάμε στο μπάσκετ του 2014 και έχουμε παίκτες να παίξουμε ακόμα καλύτερα. Με το Αντετοκούνμπο πιο έτοιμο, θα είναι ένα πλεονέκτημα για εμάς και στην άμυνα και την επίθεση. Πιστεύω θα είμαστε πιο ελκυστικοί και θα παίξουμε ακόμα πιο αποτελεσματικό μπάσκετ».

Για την αποχώρηση του Νίκου Ζήση:

«Είναι πολύ δύσκολο, να αντικαταστήσεις τον Νίκο Ζήση. Με την προσωπικότητα που είχε και το ταλέντο του, ήταν ένας φυσικό ηγέτης στην ομάδα. Δεν το ζήτησε ποτέ και ήταν από μόνος του. Τον ευχαριστούμε για όλα και είναι πολύ δύσκολο να τον αντικαταστήσουμε. Έτσι γίνεται σε εθνικές ομάδες».

Για τη συνύπαρξη κορυφαίων γκαρντ, όπως ο Ζήσης, ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης:

«Είχαμε την τεράστια τύχη να δούμε τα καλύτερα γκαρντ που έχουν περάσει από την Ευρώπη. Αυτό τυχαίνει, δεν μπορείς να το προγραμματίσεις. Αυτοί οι παίκτες είχαν τα πάντα, ταλέντο, εξυπνάδα και μπορούσαν να παίξουν και οι τρεις μαζί. Οι παίκτες σου δίνουν το κίνητρο να κάνεις καινούργια πράγματα. Το μπάσκετ αλλάζει και πάει στην αθλητικότητα, την ταχύτητα και τη δύναμη και αν καταφέρουμε να βάλουμε και το iq του Έλληνα, θα παίξουμε ένα μπάσκετ για το οποίο ο κόσμος θα είναι περήφανος. Πέρα από τον Γιάννη, υπάρχουν και άλλοι παίκτες που θα έχουν πολλούς ρόλους. Αλλάζουν πια οι θέσεις, οι παίκτες θα πρέπει να ξέρουν να παίζουν και κοντά και μακριά από την μπάλα. Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μία ομάδα που δεν θα είναι προβλέψιμη, ούτε θα περιορίζεται αν οι αντίπαλοι σταματήσουν τον Αντετοκούνμπο. Θεωρώ πως ο Γιάννης θα κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους και η Ελλάδα θα παίξει μπάσκετ ουσίας, αλλά και θεάματος».

Ύστερα από ερώτηση για την μη κλήση του γκαρντ του Παναθηναϊκού, ο κόουτς Κατσικάρης δήλωσε:

«Όσον αφορά στο εξωαγωνιστικό κομμάτι, ο Νίκος είχε παράπονα από μένα και τα είπε δημόσια. Για να το κάνες αυτό πρέπει να έχεις συνεργαστεί με κάποιον και ο Νίκος δεν έχει συνεργαστεί ποτέ μαζί μου. Είναι κρίμα, γιατί και πέρσι κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Συνέχισε να έχει την ίδια άρνηση και όχι μόνο με μένα, αλλά και με τον κόουτς Μίσσα. Όταν δεν μπορεί να βρεθεί επικοινωνία, δεν μπορώ να πιέσω κανένα. Είναι κρίμα, γιατί είναι παίκτης με ταλέντο που πρέπει να δουλέψει περισσότερο, αλλά μπορεί να δώσει πάρα πολλά. Η Εθνική ομάδα πρέπει να έχει αρχές, γιατί οι παίκτες έρχονται να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους. Μία χώρα που πονάει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και θέλει να δώσει χαρά στους Έλληνες. Η Ελλάδα εκμπέμπει υγεία, ανταγωνιστικότητα και θέλουμε να χτίσουμε ένα στυλ».