Ο Φάνης, το μακροβούτι και η μεγάλη ανατροπή (vid)

galis paspalie 87

Παρασκευή 12 Ιουνίου 1987. Ευρωμπάσκετ 1987. Ημιτελική φάση! Η Εθνική ομάδα είναι έτοιμη να γράψει την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία της και να εξασφαλίσει την κατάκτηση ενός μεταλλίου για πρώτη φορά στα χρονικά. Πολλοί υποστήριζαν εκείνες τις ημέρες ότι ήταν πολυ δύσκολο να κάνει το 2/2 απέναντι στην πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία του Κρέζιμιρ Τσόσιτς...

Ομως για εκείνη την ομάδα, τίποτε δεν ήταν ακατόρθωτο. Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είχε βάλει τα καλά του για τον μεγάλο ημιτελικό. Το σύνθημα «Ελλάς, μπορείς, μπορείς να προκριθείς» δονούσε την ατμόσφαιρα, ενώ οι ήχοι του «Final Countdown» και του «Eye of the tiger» είχαν γίνει συνώνυμοι του μεγάλου ονείρου. Η ατμόσφαιρα στο Φάληρο ήταν κάτι παραπάνω από γιορτινή...

Ήταν το ματς που έκλεψε την παράταση ο Φάνης Χριστοδούλου με την απίστευτη παρουσία του σε επίθεση και άμυνα, ήταν το ματς που ο Παναγιώτης Γιαννάκης έμελλε να κάνει το... μακροβούτι της νίκης (όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων), ήταν το ματς που κρίθηκε όταν ο Νίκος Γκάλης κατάφερε να απελευθερωθεί από την -καλά διαβασμένη- άμυνα των Κούκοτς, Πάσπαλι και Τσβετίτσιανιν.

Η Ελλάδα νικάει για δεύτερη φορά τους Γιουγκοσλάβους σε διάστημα μίας εβδομάδας (81-77) και εξασφαλίζει το πρώτο της μετάλλιο σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα: «Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά, το κύπελλο θα πάρουμε με τον τσαμπουκά» τραγουδούσαν εκστασιασμένοι περισσότεροι από 15.000 Ελληνες στο ΣΕΦ, ενώ το ίδιο σύνθημα ακούγονταν σε όλη την Ελλάδα που είχε βγει -για πρώτη φορά μέχρι τότε- στους δρόμους για να πανηγυρίσει.

«Τώρα δεν το χάνουμε με τίποτα...» έλεγε με περίσσια δόση σιγουριάς ο Νίκος Γκάλης,  οποίος τελείωσε τον ημιτελικό με 30 πόντους, οι περισσοτεροι εκ των οποίων στο δεύτερο ημίχρονο. Στο πρώτο μισό του αγώνα ο «γκάνγκστερ» είχε βρει τον μπελά του από την άμυνα των Γιουγκοσλάβων, αλλά δύο φάσεις στο δεύτερο ημίχρονο στάθηκαν αρκετές για να ξεκινήσει το επιθετικό κρεσέντο του. 

Άλλωστε το ξεκίνημα του αγώνα ανήκε ολοκληρωτικά στον Φάνη Χριστοδούλου, ο οποίος πέτυχε 15 από τους 18 πόντους σε αυτό το διάστημα, ενώ στη συνέχεια αφοσιώθηκε στο μαρκάρισμα του Ντράζεν Πέτροβιτς, τον οποίο πίεζε πάνω στη ντρίμπλα και χωρίς να έχει βοήθειες απ' τους άλλους τα πήγε εξαιρετικά. Ο «γιος του διαβόλου» μπορεί να τελείωσε τον αγώνα με 22 πόντους αλλά στο δεύτερο ημίχρονο σκόραρε μόλις 6!

Η Γιουγκοσλαβία έμοιαζε ικανή να στερήσει από την Ελλάδα το μεγάλο όνειρο του κυπέλλου, αφού είχε βρεθεί με 11 πόντους μπροστά στο σκορ (45-34) και έδειχνε να ελέγχει πλήρως τον αγώνα. Αμ, δε! Η Ελλάδα δεν είδε πει την τελευταία της κουβέντα, πόσω μάλλον από το σημείο που «ξύπνησε» ο Γκάλης και άρχισε να φορτώνει με αμείωτο ρυθμό το καλάθι τους.

Η Εθνική μπόρεσε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, να πάρει τα ηνία στο σκορ, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν εκείνος που σφράγισε τη νίκη χάρη σε ένα απίστευτο μακροβούτι στο 1:54 πριν από το τέλος, γλιτώνοντας σίγουρο καλάθι του Τσβετιτσιάνιν. Και να 'ταν μονο αυτο; Ο ιδρώτας από το κορμί του είχε μείνει στο παρκέ και στην αμέσως επόμενη φάση γλίστρισε ο Γκρμπόβιτς, με την ελληνική ομάδα να κερδίζει μία ακόμα κατοχή στο 1:30 πριν από τη λήξη: «Αυτό το μακροβούτι θα είναι διπλά σωτήριο» έλεγε ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος που έκανε την περιγραφή του αγώνα.

Τελικό σκορ, Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία 81-77! Πλέον έμενε μόνο το κύπελλο...

ΕΛΛΑΔΑ (Πολίτης): Γκάλης 30(1), Γιαννάκης 14(2), Ανδρίτσος 8, Φασούλας 11, Χριστοδούλου 18(3), Σταυρόπουλος, Ιωάννου, Καμπούρης, Φιλίππου.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (Τσόσιτς): Ντ.Πέτροβιτς 22(3), Αλ. Πέτροβιτς 4, Κούκοτς 3(1), Πάσπαλι 9(1), Γκρμπόβιτς 14(3), Ράντοβιτς 1, Ραντοβάνοβιτς 2, Ντίβατς 13, Τσβετίτσιανιν 9(1), Βράνκοβιτς.

Άγνωστες ιστορίες

To πανηγύρι που είχε στηθεί μετά το τέλος του ημιτελικού, δεν είχε προηγούμενο. Περίπου 10.000 φίλαθλοι είχαν μείνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και τρεις ώρες μετά τον αγώνα! Η κυκλοφορία είχε διακοπεί, αλλά δεν ένοιαζε κανέναν. Οι περισσότεροι είχαν ανέβει πάνω στα αυτοκινητά του και δεν σταματούσαν να τραγουδούν το «Ελλαδάρα, ομαδάρα, εαεαεαε....»
«Το μπάσκετ είναι πλέον το εθνικό μας σπορ» έλεγε με δάκρυα χαράς ο Παναγιώτης Γιαννάκης όταν έφτασε η αποστολή στο ξενοδοχείο «John's» όπου είχαν μαζευτεί περισσότερο από 5.000 φίλαθλοι: «Τσιμπήστε με, μήπως κοιμάμαι;» αναρωτιόταν ο Αργύρης Καμπούρης.
Η αστυνομική δύναμη ήταν τεράστια στο «John's» αλλά υπήρχαν και ορισμένοι αστυνομικοί που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τη χαρά τους με αποτέλεσμα να πανηγυρίζουν και εκείνοι μαζί με τη λαοθάλασσα που περίμενε τον Νίκο Γκάλη: «Νικος Γκάλης οε οε οε» φώναζαν στις 3 τα ξημερώματα, με τον γυμναστή της ομάδας, Νίκο Σισμανίδη να βγαίνει στο μπαλκόνι και να ρωτάει: «Αν σας τον φέρω, θα φύγετε; Πρέπει να ξεκουραστούν τα παιδιά!» Οπερ και εγένετο... Ο Γκάλης εμφανίστηκε και ακολούθησε πραγματικό πανδαιμόνιο!!
Μόλις «έσπασε» ο κόσμος από το «John's» μερικοί διεθνείς βρήκαν την ευκαιρία να βγουν έξω για τα επινίκεια της μεγάλης νίκης. Οι Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Νίκος Φιλίππου, Νίκος Σταυρόπουλος, Μιχάλης Ρωμανίδης και Μέμος Ιωάννου έκαναν την εμφάνισή του στην ντισκοτέτ «Ειρηνικός» στις 3.30 τα ξημερώματα και έγινε πραγματικός... χαμός! Οι διεθνείς διασκέδασαν για μία ώρα και στη συνέχεια επέστρεψαν στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούν.
Με... περιπολικά φυγαδεύτηκαν οι διεθνείς μετά το τέλος του αγώνα και αυτό για να μην γίνουν αντιληπτοι από το κοινό και καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο την μετάβασή τους στο ξενοδοχείο.
«Πικάρισμα» στους Γιουγκοσλάβουν έκαναν και τα μάτριξ του ΣΕΦ, αφού έγραφαν μετά το τέλος του αγώνα «εσείς εδώ και η Ελλάδα στον τελικό».
Τη μέρα του ημιτελικού είχε υποστεί έμφραγμα ο πατέρας του Αργύρη Καμπούρη, κάτι δεν ήθελε να δει το φως της δημοσιότητας.
Ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι παρακολούθησε το παιχνίδι από τα δημοσιογραφικά θεωρεία και μάλιστα μετά το τέλος πανηγύρισε τη νίκη της Ελλάδας θεωρώντας ότι η ομάδα του θα είχε εύκολο έργο στον μεγάλο τελικό της 14ης Ιουνίου. Που να 'ξερε...
✓ «Ο Γκάλης ανέβασε την απόδοσή του στο δεύτερο ημίχρονο και μας σκότωσε. Η Ελλάδα μπορεί να κατακτήσει το ευρωπαϊκό» έλεγε ο αείμνηστος Κρέζμιρ Τσόσιτς έχοντας αποδεχτεί την ήττα της ομάδα του, ενώ πριν μπει στη συνέντευξη τύπου μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του... 
✓ Αντίθετα ο προκλητικός Άζα Πέτροβιτς, αδερφός του Ντράζεν, έλεγε ότι «το παιχνίδι δεν το κέρδισε η Ελλάδα, αλλά το χάσαμε εμείς. Εύχομαι καλή τύχη στη Σοβιετική Ένωση στον τελικό...» Αντίθετα ο αρχηγός Ραντοβάνοβιτς έκανε λόγο για «δίκαιη νίκη της Ελλάδας», ενώ ο Ντάρκο Τσβετίτσιανιν υπογράμμιζε: «Δίνω 50-50 πιθανότητες στην Ελλάδα για το κύπελλο. Χάρη στον κόσμο της, μπορεί να πετύχει πολλα!»
✓ Πριν από το ματς είχε γίνει και ο αγώνας των δημοσιογράφων με τους Έλληνες να κερδίζουν την Μικτή Ευρώπης με 48-30! Συγκεκριμένα αγωνίστηκαν οι Κωνσταντινίδης 6, Παγανόπουλος 6, Μπατής 12, Μανουσέλης 14, Καραλής, Τραπεζανίδης, 6, Μαυροειδάκος, Νικολάκης 2, Σακελλαρόπουλος, Φιλέρης, Βαλαβάνης. Ο «δικός μας» Τάκης Ευσταθίου είχε μείνει εκτός, λόγω τραυματισμού!