Τελικός διαφήμιση, με ελληνική σφραγίδα

berlin 2016

Θα μείνει στην ιστορία αυτός ο τελικός. Δεν είχες μάτια να τον βλέπεις και να ρουφάς κάθε δευτερόλεπτο του πολύ μεγάλου αγώνα, με θριαμβεύτρια στο τέλος την ομάδα του Έλληνα Δημήτρη Ιττούδη, την ΤΣΣΚΑ Μόχας (101-96), απέναντι στον δάσκαλο του Ζέλικο  Ομπραντοβιτς, κόουτς της Φενερμπαχτσέ. 

Από την αρχή του τελικού και μέχρι το 30΄ όλα έδειχναν ότι βλέπαμε ένα …νερόβραστο παιχνίδι και όλα θα κυλήσουν ομαλά και ήρεμα για την μεγάλη νικήτρια την ΤΣΣΚΑ .                                                                                                                         
Σε 10΄ λεπτά και συγκεκριμένα στο 4ο δεκάλεπτο, είδαμε τα πάντα. Οι λογικές ανατράπηκαν, καλύφθηκε η διαφορά των 16 πόντων, αφού στο 3ο δεκάλεπτο είχαν καλύψει οι Τούρκοι 4 πόντους από την διαφορά των 20 ( ημίχρονο 50-30 υπέρ της ΤΣΣΚΑ). Με μέγιστη διαφορά οι 21 πόντοι υπέρ της ΤΣΣΚΑ!.                                                                                   
Στο τελευταίο δεκάλεπτο. λειτούργησε μόνο το ένστικτο, το ταλέντο και η  προσωπικότητα των παικτών, βάζοντας στην άκρη συστήματα, σχεδιασμούς, λογικές, με πολλά βεβιασμένα σουτ ..αλλά εύστοχα. Όλες οι λογικές του μπάσκετ  κυριολεκτικά διαγράφηκαν.

Με  εξουθενωτική άμυνα –και πολλές φορές μπορώ να πω σκληρή  με την ανοχή των διαιτητών – οι παίκτες της Φενέρμπακτσέ όχι μόνο ισοφάρισαν, αλλά κάλλιστα μπορούν να επικαλεσθούνε ότι έχασαν το παιχνίδι μέσα από τα τα χέρια τους αφού στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού …..ισοφαρίστηκαν ένα δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη με το φόλοου του Κριάπα.
Ας κρατήσουμε αυτό, για να συνειδητοποιήσουμε τι μεγάλο τελικό - διαφήμιση για το μπάσκετ, είδαμε: Στο α΄ ημίχρονο νικήτρια η ΤΣΣΚΑ με 20 πόντους (!) διαφορά και στο β’ μέρος νικήτρια η Φενερμπακτσε με 20 πόντους (!).

Ενώ όλοι περίμεναν ότι η ΤΣΣΚΑ θα καταρρεύσει στην παράταση και ψυχολογικά δεν θα μπορέσει να αντιδράσει, έπαιξε στο τέλος ψύχραιμα και δίκαια έφτασε στον μεγάλο της θρίαμβο κατακτώντας –εάν δούμε και τη συνολική της εικόνα- τον Ευρωπαϊκό τίτλο. Εάν έχανε και αυτόν τον τελικό και θυμηθούμε τι γίνεται και χάνει τίτλους από την τελευταία κατάκτηση της το 2008, όλοι τότε θα συμφωνούσαμε ότι τα φαντάσματα του παρελθόντος είναι αδύνατον να τα αποβάλει.

Θα πρέπει να  ΣΥΓΧΑΡΟΥΜΕ τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ αυτού του φάιναλ φορ που παρά την απουσία Ελληνικής ομαδας τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα μας αλλά και την Ελληνική Καλαθόσφαιρα. 

Τον μεγάλο θριαμβευτή κόουτς Δημήτρη Ιττούδη που κάνει εκπληκτική προπονητική πορεία και έχει τεράστια συμμετοχή στην κατάκτηση αυτού του Ευρωπαϊκού τίτλου, τον επίσης σπουδαίο κόουτς Γιώργο Μπαρτζώκα που κατέκτησε την 3η θέση με την Κουμπάν Λοκομοτίβ και δίκαια συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της Ευρώπης! 

Αξίζει ιδιαίτερη μνεία για τους Γιάννη Μπορούση και Κώστα Σλούκα που με την απόδοση τους για μία ακόμη φορά έδειξαν το μεγαλο τους ταλέντο, την τεράστια ποιότητα τους σε τεχνικά και ψυχικά αποθέματα που διαθέτουν. Δίκαια ήταν και οι δύο από τους κορυφαίους αυτής της διοργάνωσης.