Οι... περιττοί αγώνες και η 3η θέση

14632241

Μπορεί οι τελικοί του πρωταθλήματος να κλέβουν ολοκληρωτικά την παράσταση ωστόσο υπάρχουν και οι (άτυποι έστω) μικροί τελικοί για την κατάκτηση της 3ης θέσης.

Οι Δημήτρης Πρίφτης και Γιούρι Ζντοβτς βρέθηκαν στο πάνελ της κοινής συνέντευξης Τύπου και μίλησαν για τις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Πρίφτης: «Περιττή διαδικασία οι μικροί τελικοί»

«Εγινε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα. Τους συγχαίρω όλους. Είμαστε στην τελευταία στροφή. Είναι σημαντικό ότι είμαστε ξανά στην τετράδα. Αυτό είναι μία επιβεβαίωση των προσπαθειών συνολικά. Σημαίνει καθιέρωση και προοπτική. Τα ματς ίσως δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά και οι δύο ομάδες θα παλέψουν σκληρά. Υπάρχει κίνητρο. Είχαμε μια έντονη σειρά, με πολλά προβλήματα τραυματισμών» δήλωσε αρχικά ο προπονητής; του Άρη και συνέχισε:

«Ήμασταν ανταγωνιστικοί, αλλά μας έχει κοστίσει στην κούραση και αυτό πρέπει να διαχειριστούμε. Ξέρουμε τα όπλα μας. Η ομάδα είναι η ίδια από την αρχή και είναι πλεονέκτημα για μας. Να ισοσκελίσουμε τα προβλήματα και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Εύχομαι ήρεμα ματς, ο κόσμος να έρθει στο γήπεδο και να απολαύσει τα παιχνίδια».

Για τον Χάγκινς και τους τραυματίες: «Ο Χάγκινς πολύ δύσκολα θα παίξει στη σειρά. Δεν θα είναι στα δύο πρώτα ματς. Ο τραυματισμός απαιτεί 4-6 εβδομάδες. Μέρα με τη μέρα να δούμε αν και κατά πόσο θα συμμετέχει. Ο Ζάρας συμμετέχει κανονικά, ο Ξανθόπουλος είχε μάι ασθένεια, έχασε πέντε κιλά είναι εξαντλημένος, αλλά χρειάζεται χρόνο. Θα συμμετέχουν κανονικά και όχι όπως στο 5ο ματς με τον Παναθηναϊκό, αλλά θα έχουν σημαντικό ρόλο».

Για την στήριξη του κόσμου: «Ο κόσμος είναι σημαντικό κομμάτι για τον Αρη Σπρώχνει την ομάδα μας ψυχολογικά. Τα πλέι οφ και ειδικά το πρώτο ματς έχει ιδιαιτερότητα ψυχολογική και τα πράγματα μπορούν να εκτυλιχθούν. Η ΑΕΚ έχει έμπειρους παίκτες. Έχουν παίξει τελικούς, έχουν εικόνες και αυτό θα δημιουργήσει προϋποθέσεις. Μαυροκεφαλίδης, Μαυροειδής ξέρουν να το διαχειριστούν. Θα γίνει σκληρή μάχη, ο κόσμος θα είναι παρών και θα μας βοηθήσει».

Για το γεγονός πως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την τρίτη θέση: «Η δουλειά μας είναι μέσα στο γήπεδο. Είμαστε, όμως, κομμάτια της ευρωπαϊκής μπασκετικής κοινότητας κι έχουμε άποψη. Υπάρχει μία μεγάλη αντίφαση και είμαστε όλοι στη μέση. Η Ευρωλίγκα με συγκινεί. Διαφημίζει το μπάσκετ και το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Το κατεστημένο με τα εγγυημένα συμβόλαια έρχεται σε αντίθεση με τα πρωταθλήματα. Το "πρόβλημα" υπάρχει χρόνια. Η φωτιά τώρα άναψε, αλλά μακάρι να σβήσει και να μην υπάρξει πρόβλημα. Τα πλέι οφ πρέπει να αφορούν τον πρωταθλητή. Αφού δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον, θα έλεγα πως είναι μία περιττή διαδικασία που έχει εμπορικούς λόγους που δεν περιφρονώ. Στην Ευρώπη μετά την 1η και την 2η φάση δεν υπάρχουν αγώνες για τις θέσεις 3-4. Συμφωνώ με τον Γιούρι (Ζντοβτς) πως η δουλειά μας είναι στο γήπεδο και πως αν δεν υπάρχουν κίνητρα, πρέπει να τα δημιουργήσουμε».

Για τις επιτυχίες την Ελλήνων προπονητών και στον Δημήτρη Διαμαντίδη: «Είναι μεγάλη χαρά ότι δύο συνάδελφοί μας προπονητές ήταν στο φάιναλ φορ. Επίσης, είναι μεγάλη χαρά πως σχεδόν πάντα υπάρχει εκπροσώπηση από τον κλάδο μας. Είναι θέμα κουλτούρας για το πώς διαχειρίζεται το θέμα μιας βράβευσης ενός παίκτης ακόμα και από τον αντίπαλο. Μακάρι να συμβεί αυτό. Το μπάσκετ είναι κομμάτι της προόδου. Θέλουμε τα γήπεδα να είναι όμορφα και η δουλειά μας να γίνει λιγότερο τοξική. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, όταν το περιβάλλον κινείται σε μία ήρεμη διαδικασία, όλα θα είναι καλύτερα. 

Πιστεύω ότι η προσφορά του Διαμαντίδη είναι τεράστια. Πέρα από το τι βλέπει ο φίλαθλος, ο Διαμαντίδης αφήνει πίσω του ένα άλλο πρότυπο παίκτη από αυτό που είχε καθιερώσει ο Γκάλης και ο Γιαννάκης. Ο Διαμαντίδης κυρίως κι άλλα παιδιά έχουν μετατοπίσει τον φίλαθλο. Οι δουλειές του δεν αποτυπώνονται στο φύλλο της στατιστικής. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που έχει προσφέρει ο Διαμαντίδης στο ελληνικό μπάσκετ σαν διαφορετικό πρότυπο και στυλ. Είναι μεγάλη τιμή. Αφήνει πίσω του πολύ μεγάλο έργο για τους παίκτες και τους προπονητές».

Ζντοβτς: «Στόχος μας η 3η θέση»

Στην αρχική του τοποθέτηση ο τεχνικός της ΑΕΚ, είπε: «Πρώτα από όλα θέλω να συγχαρώ τον κόουτς Σφαιρόπουλο και τον κόουτς Πεδουλάκη που είναι στον τελικό. Επίσης συγχαίρω τον κόουτς Πρίφτη για την προσπάθειά του. Ο Άρης στα ημιτελικά έκανε μία πολύ καλή προσπάθεια σε όλη την χρονιά , αλλά δεν ισχύει το ίδιο για εμάς και ειδικά στα ημιτελικά. Ο Ολυμπιακός μάς κατέστρεψε. Περάσαμε αυτή την βδομάδα προσπαθώντας να φτιάξουμε την ψυχολογία μας, να ξεπεράσουμε κάποιους μικροτραυματισμούς και να παρουσιαστούμε έτοιμοι. Πιστεύω στην ομάδα μας.

Ο Αρης αυτή την στιγμή έχει καλύτερη χημεία και ψυχολογία. Η δύναμη του Αρη είναι στην έδρα του, αλλά θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την σειρά. Ξέρουμε πως το πρώτο ματς δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχουμε ποιότητα και αρκετούς παίκτες»

Για την απουσία του Χάγκινς: «Θα ήθελα να παίζει ο Χάγκινς. Εχουμε 2-3 μεγάλα κορμιά που μπορούν να τον ματσάρουν. Παρ ‘ όλα αυτά θα προετοιμαστούμε και θα δούμε τι θα συμβεί».

Για το αν υπάρχει κίνητρο για την τρίτη θέση: «Δεν κάνω πολιτική. Η δουλειά μου είναι να προετοιμάσω τους παίκτες για να πάρουν την 3η θέση. Κάποιοι παίκτες δεν είναι χαρούμενοι και το συζητούν. Εχουμε συμβόλαια στο τέλος της μέρας είναι σπουδαία για την ΑΕΚ που θα είναι μεγάλη επιτυχία για την ΑΕΚ».