Τελεσίγραφο της FIBA στην ΕΟΚ για την ΑΕΚ!

αγγελοπουλος μακηςΗ εθνική ομάδα των Ανδρών θα κινδυνέψει με αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις στην περίπτωση που η ΑΕΚ επιμείνει στην απόφασή της να αγωνιστεί από τη νέα χρονιά στη διοργάνωση του Eurocup.

Εμμέσως η FIBA ζητάει από την Ελληνική Ομοσπονδία την αποβολή της ΑΕΚ από το πρωτάθλημα, ώστε να μην κινδυνέψει η συμμετοχή της Εθνικής.

Ιδια είναι η στάση που αναμένεται να κρατήσει η Διεθνής Ομοσπονδία(FIBA) απέναντι και σε άλλες ομοσπονδίες χωρών, κάτι που οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα επισημοποιηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της FIBA, που είναι πιθανό να συνεδριάσει την επόμενη Κυριακή (24/04) στη Γενεύη. Η FIBA έχει ενημερώσει ήδη ομοσπονδίες και λίγκες χωρών πως «οι σύλλογοι αποτελούν πρωτίστως μέλη ομοσπονδιών, με δικαιώματα και υποχρεώσεις για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ της κορυφής και της βάσης του μπάσκετ στην Ευρώπη. Με εξαίρεση τις 16 ομάδες της Ευρωλίγκας, κάθε εθνική ομοσπονδία που θα υποστηρίξει τις παράνομες πρακτικές της ECA (Euroleague), επιτρέποντας στις λίγκες και στους συλλόγους της να προχωρήσουν σε συμφωνίες με την ECA ή να έχουν άμεσους ή έμμεσους δεσμούς μαζί τους, αυτόματα θα χάνουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις διοργανώσεις Ανδρών των εθνικών ομάδων που γίνονται υπό την αιγίδα της FIBA Europe».

Βασιλακόπουλος «Η FIBA πιέζει, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Βασιλακόπουλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, όπως το ενδεχόμενο αποκλεισμού της ΑΕΚ από το ελληνικό πρωτάθλημα, είπε: «Η ΑΕΚ και οι εκπρόσωποί της γνωρίζουν πολύ καλά, επειδή συμμετείχαν σε συναντήσεις για το Champions League στις οποίες εγώ δεν μετείχα, ποιες είναι οι θέσεις της FIBA για τις ομάδες που θα αποφασίσουν να λάβουν μέρος στο Eurocup. Η ΕΟΚ δεν έλαβε καμία απόφαση, η Ελληνική Ομοσπονδία δεν εκβίασε κανέναν, αντίθετα η FIBA είναι αυτή που πιέζει την EOK, τη θέτει προ των ευθυνών της. Το ελληνικό μπάσκετ θα κληθεί να λάβει μια απόφαση: Από τη μια η συμμετοχή της Εθνικής μας στις διεθνείς διοργανώσεις κι από την άλλη η συμμετοχή της ΑΕΚ στο Eurocup. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά πλέον και τον ΕΣΑΚΕ. Ας αναλάβουν λοιπόν όλοι τις ευθύνες τους. Θέλω να επαναλάβω πως η ΑΕΚ συμμετείχε σε συναντήσεις για το Champions League, στις οποίες η FIBA είχε ξεκαθαρίσει τη θέση και τη στάση της. Κανείς δεν δικαιούται σήμερα να λέει πως δεν γνώριζε».

Απόφαση μεγάλης επένδυσης

Η ΑΕΚ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την απόφασή της για συμμετοχή στο Eurocup, κάτι που όμως έκανε η Ευρωλίγκα. Η επιλογή του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, Μάκη Αγγελόπουλου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με τον τελευταίο να πιστεύει ότι η θέση της ΑΕΚ πρέπει να είναι ανάμεσα στους καλύτερους κι ότι ο στόχος πρέπει να είναι η είσοδος της Ενωσης στην Ευρωλίγκα. Το πλάνο του κ. Αγγελόπουλου (το οποίο μεταφέρθηκε στον κ. Μπερτομέου) είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και περιλαμβάνει μεγάλη επένδυση για το μπάσκετ, όπως και την κατασκευή ιδιοκτήτου γηπέδου. Το ενδιαφέρον όμως για την ώρα περιορίζεται στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την απόφαση της Ενωσης να παίξει στο Eurocup.

«Δεν κάνουμε πίσω, έχουμε ιστορική ευθύνη»

Στην ΑΕΚ χαρακτηρίζουν «ωμό εκβιασμό» το θέμα που προέκυψε με την ενδεχόμενη αποβολή της από το ελληνικό πρωτάθλημα για την απόφασή της να συμμετάσχει στο Eurocup κι όχι στο Champions League της FIBA. Λένε πως είναι νομικά αβάσιμες ακραίες ενέργειες (όπως η απόφαση αποβολής) και δεν θα υποχωρήσουν σε πιέσεις. Χθες το βράδυ ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος, δήλωσε στο contra.gr τα εξής: «Δεν νομίζω πως η ΑΕΚ μπορεί να κάνει πίσω. Αυτές είναι ιστορικές αποφάσεις. Εχουμε ιστορική ευθύνη απέναντι στους οπαδούς μας. Η ΑΕΚ πρέπει να παίξει εκεί που είναι οι μεγαλύτερες ομάδες. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο θέμα».