O «Πέρας» και οι «πράσινοι» προπονητές

perasovica

Ο Βέλιμρ Περάσοβιτς έχει πολλά κοινά στοιχεία με όλους -σχεδόν- τους προπονητές που περασαν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού την τελευταία 25ετία. Ποια είναι αυτά; Το Basketnews σας τα παρουσιάζει...

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΖΙΑ

Με τον Αργύρη Πεδουλάκη έπαιξαν αντίπαλοι στο πρώτο τους διεθνές τουρνουά. Ηταν το 1981 στο Πανευρωπαϊκό Παίδων, επί ελληνικού εδάφους μάλιστα (Κατερίνη-Θεσσαλονίκη), με τους Γιουγκοσλάβους να μας κερδίζουν στον όμιλο με 125-76 και τον Περάσοβιτς να σκοράρει 5 πόντους και τον «Αρτζι» 7 (πρώτος σκόρερ ο Ντράζεν Πέτροβιτς με 43 (!) παρέα με τον μετέπειτα «πράσινο» Στόγιαν Βράνκοβιτς και δεύτερο σκόρερ τον Σάσα Ραντούνοβιτς (35π.) ο οποίος έπαιξε μαζί με τον Περάσοβιτς στην Ταουγκρές το 1994-95.

Χρονιά, που ο Κροάτης απέκλειε σχεδόν μόνος του (ο Ραντούνοβιτς δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής) τον Ηρακλή που είχε τεχνικό τον Σλόμπονταν Σούμποτιτς (γνωστός του «Πέρας» από τις μονομαχίες Αρη-Γιουγκοπλάστικα και αργότερα κόουτς στο «τριφύλλι») κι αστέρι τον νυν τεχνικό της ΑΕΚ, Γιούρι Ζντοβτς στα ημιτελικά του Κυπελλούχων.

Ο Περάσοβιτς είχε βάλει 24, 19 και 25 πόντους σε εκείνη τη σειρά έχοντας συμπαίκτη τον Πάμπλο Λάσο (νυν τεχνικό της Ρεάλ που αν αποκλείσει τον ΠΑΟ και αυτός τη Φενέρ ρου Ομπράντοβιτς θα βρεθούν αντίπαλοι στον ημιτελικό του Βερολίνου). Μια Ταουγκρές που ως Κάχα Λαμποράλ στις 7/3/2014 νίκησε (61-68 για την Ευρωλίγκα) τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και ουσιαστικά «απέλυσε» τον Αργύρη Πεδουλάκη ανοίγοντας τον δρόμο στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Ο Μαυροβούνιος συμπαίκτης του Περάσοβιτς στη Γιουγκοπλάστικα στα Πρωταθλητριών του '89 και του '90 και επί σειρά ετών τεχνικός της Τάου, ανέλαβε τον ΠΑΟ το καλοκαίρι του '14. Εμεινε για λιγότερο από ένα χρόνο. Την τεχνική ηγεσία των «πρασίνων» πήρε στο φινάλε του 2015, αντί του Ιβάνοβιτς ο Σωτήρης Μανωλόπουλος με τον οποίο ο Περάσοβιτς έπαιξε κι αποκλείστηκε ως παίκτης της Φουενλαμπράδα.

Ηταν στα προημιτελικά του Κόρατς το 2001-02 όταν το Μαρούσι με τριάδα τους «πράσινους» Μανωλόπουλο, Πάτρικ Μπερκ και Μίχαελ Κοχ έβγαζε νοκ άουτ τους Ισπανούς (84-82 και 73-63) παρά τους 48 πόντους (26 και 22) πόντους του Περάσοβιτς. Πριν τον Ιβάνοβιτς και τον Μανωλόπουλο και μετά τον Πεδουλάκη είχε αναλάβει προσωρινά το τιμόνι ο Φραγκίσκος Αλβέρτης.

Ο «Φράγκι» ήταν εκείνος που προσπάθησε να φέρει στα ίσια τον τρίτο προημιτελικό του 2006, αλλά αστόχησε και η Τάου Κεράμικα με προπονητή όπως τώρα τον Περάσοβιτς απέκλεισε τον Παναθηναϊκό και πήγε εκείνη στο φαϊναλ φορ της Πράγας. Με τον Αλβέρτη τα είχε πει και σε αγώνα για μετάλλιο. Το 1995 στον μικρό τελικό του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας με τον Κροάτη να βάζει 13 πόντους και τον Ελληνα 5, αλλά το χάλκινο να πηγαίνει στη «χρβάτσκα» με 73-68.

Μετάλλιο που είχε φορέσει και στο Ευρωμπάσκετ του 1993 όταν με 34 πόντους του οδήγησε τους Κροάτες στο 99-59 επί της Ελλάδας που είχε προπονητή τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου ο οποίος ένα χρόνο μετά θα αναλάμβανε τα ηνία του Παναθηναϊκού.

Ο Κροάτης θα έβρισκε αντίπαλο τον ΠΑΟ και το 2007 στον ημιτελικό του φαϊναλ φορ της Αθήνας, αλλά στις 8 εκείνου του Μάρτη απόσυρθηκε για λόγους υγείας και τη θέση του στην Τάου πήρε ο μέντορας του στη Γιουγκοπλάστικα και πρωταθλητής Ευρώπης και με τον Παναθηναϊκό, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Ενας ΠΑΟ που είχε από το 1999 ως και το 2012, κόουτς τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, συμπαίκτης του Κροάτη τεχνικού στην εθνική Γιουγκοσλαβίας (πρωταθλητές κόσμου το 1990 στην Αργεντινή) και αντίπαλος του ως παίκτης στο δεύτερο μισό των '80ies στα Παρτίζαν – Γιουγκοπλάστικα, αλλά και ως προπονητής με Μπανταλόνα και Ρεάλ στα μισά των 90ies κόντρα στη Ταουγκρές όπου πήγε (με ενδιάμεσο σταθμό τη Μπρεογάν Λούγο όπου είχε συμπαίκτη τον μετέπειτα άσο της ΑΕΚ, Τιμ Μπάροους) από την POP' 84.

Την ομάδα του Σπλιτ, το 1990-91, μετά τη φυγή του Μάλκοβιτς για τη Μπαρτσελόνα ανέλαβε ο Ζέλικο Παβλίτσεβιτς που άφησε την Ταουγκρές (νυν Λαμποράλ Κούτσα) και με παίκτη τον Περάσοβιτς πήρε το τρίτο σερί πρωταθλητριών στο Παρίσι κόντρα στη Μπάρτσα του Μπόζα! Αμέσως μετά έφυγε από τη Δαλματία για να αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Η ζωή μας κύκλους κάνει...