Όταν ο "Δράκος" συνάντησε τον "Νουρέγιεφ"

giannakis petropoulos

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Παναγιώτης Γιαννάκης στον εκλεκτό συνάδελφο Παναγιώτη Αντωνόπουλο για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και τον ιστότοπό της «pelop.gr», με αφορμή την παρουσία του πρώτου στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

Ο «Δράκος» μαζί με τον Κώστα Πετρόπουλο, τον επονομαζόμενο «Νουρέγιεφ», βραβεύτηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν τα παλιά. Τεράστιες προσωπικότητες για το ελληνικό μπάσκετ.

Το “basketnews” αναδημοσιεύει την συνέντευξη του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος καταθέτει τις αναμνήσεις του από τους αγώνες που έδωσε στην Πάτρα και μιλάει για τον Γιάννη Αντετοκούνπο, τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Βασίλη Σπανούλη.


  -Τί θυμόσαστε από τις επισκέψεις σας στην Πάτρα ως αντίπαλος;

«Απίστευτες συγκινήσεις από τότε που ήμουν παίδας ή έφηβος. Αγωνιζόμουν τότε στον Ιωνικό Νίκαιας και παίζαμε ντέρμπι με τον Απόλλωνα ποιος θα ανέβει από την Β' στην Α' Εθνική, όταν ακόμη η ομάδα της Πάτρας αγωνιζόταν στο ανοιχτό της γήπεδο. Θυμάμαι μετά μεγάλα παιχνίδια με τον Άρη. Αξέχαστο μου έχει μείνει το παιχνίδι στο οποίο ο Βασίλης Λιανός ευστόχησε από το έναν καλάθι στο άλλο. Ακόμη δεν θα ξεχάσω όταν μετά από μια βαριά ήττα στην Ιταλία με 34 πόντους από την Τρέισερ, είχαμε έρθει στην Πάτρα και ο κόσμος στην αρχή μας πείραζε και μας ειρωνευόταν. Όμως εμείς κάναμε εκπληκτικό παιχνίδι, προσφέραμε και θέαμα σκοράροντας πάνω από 120 πόντους και στο φινάλε οι φίλαθλοι μας χειροκρότησαν».

-Από τον Κώστα Πετρόπουλο ποιες είναι οι αναμνήσεις σας;

«Απίθανος παίκτης με αστέρευτο ταλέντο. Οι μονομαχίες μας έχουν μείνει στην ιστορία».

-Πάντως έχετε φορέσει και την φανέλα του Απόλλωνα...

«Ναι σε ένα τουρνουά. Όταν ακόμη αγωνιζόμουν στον Ιωνικό ο Απόλλωνας αντιμετώπιζε σε τουρνουά ομάδα επίλεκτων από τις ΗΠΑ. Ο τότε προπονητής του Απόλλωνα μου ζήτησε να αγωνιστώ με την ομάδα και το έκανα με ευχαρίστηση. Ήταν κάτι διαφορετικό και ευχάριστο».

-Είδαμε πολλούς πιτσιρικάδες να σας ζητούν αυτόγραφο ή να σας ζητούν μια φωτογραφία παρά το γεγονός ότι έχετε σταματήσει πολλά χρόνια. Τα συναισθήματα;

«Είναι ιδιαίτερο, συγκινητικό και απρόσμενο αρκετές φορές. Ίσως οι γονείς τους να τους έχουν μιλήσει για εμένα ως παίκτη, να έχουν παρακολουθήσει κάποια βίντεο στο youtube ή να έχουν εικόνες από την ενασχόλησή μου με την προπονητική».

-Σας είδαμε να παρακολουθείτε στα προπονητήρια του Απόλλωνα ακριβώς δίπλα από την κεντρική σάλα μικρά παιδιά να παίζουν...

«Πάντα είναι ενδιαφέρον να βλέπεις παιδιά να προσπαθούν γιατί έχουν όνειρα και αξίζει και να τα παρακολουθείς και να τους συμπαραστέκεσαι».

-Το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής πώς το βλέπετε;

«Έχει ένα ενδιαφέρον. Θα μπορούσε να είναι πιο ανταγωνιστικό και στην κορυφή και στην ουρά. Νομίζω ότι άσχετα με την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μπορούμε να δουλεύουμε πιο σκληρά».

-Βλέπετε να έχει κάποιος προβάδισμα από Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό για τον τίτλο;

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Στα πλέι-οφ κανείς δεν ξέρει πώς θα εμφανιστούν οι ομάδες. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που δεν μπορείς να προβλέψεις, τραυματισμοί, συνεχή τα παιχνίδια, μεγάλη πίεση. Σε κάθε περίπτωση έχει ακόμη πολύ δρόμο».

-Το σχόλιο σας για το παιχνίδι του Απόλλωνα με τον Άρη;

«Ο Άρης έδειξε ότι έχει πιο ποιοτική ομάδα, με παιδιά στο ρόστερ του που μπορούν να κάνουν πολλά στο παρκέ και νίκησε δίκαια παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Απόλλωνα, που έχασε κάποια ελεύθερα σουτ και δεν βρέθηκε στην καλύτερή του μέρα ειδικά στην επίθεση».

TO «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΟ

Όταν ρωτήθηκε ο Παναγιώτης Γιαννάκης για τον Αντετοκούμπο απάντησε με ενθουσιασμό τονίζοντας:

«Ο Γιάννης είναι τρομερός. Πρέπει όλοι συνεχώς να τον ευχαριστούμε για την προβολή που κάνει στην πατρίδα μας. Χρειάζεται μόνο υπομονή γιατί είναι σε μια ηλικία που η υπομονή είναι απαραίτητη».

ΓΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΚΑΙ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση στο τέλος της χρονιάς, του έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας:

«Ο Δημήτρης είναι κάτι συγκλονιστικό για το μπάσκετ. Προσέφερε πάρα πολλά. Έδειξε σε πάρα πολλά παιδιά πως μπορούν να γίνουν σημαντικοί. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έκανε απίστευτα αγωνιστικά κατορθώματα, αλλά έχει και έναν καταπληκτικό χαρακτήρα. Αξίζουν συγχαρητήρια στον ίδιο, στους γονείς του, στην οικογένειά του και στη σύντροφό του γιατί είναι ένα διαμάντι του Ευρωπαϊκού αθλητισμού».

-Ο Σπανούλης σταμάτησε από την Εθνική...

«Ο Βασίλης είναι κάτι ξεχωριστό για εμένα. Πίστεψα πολύ στις ικανότητες του. Το παιδί αυτό έκανε απίστευτα πράγματα. Βοήθησε πολύ την Εθνική ομάδα και συνεχίζει να προσφέρει πάρα πολλές επιτυχίες στο ελληνικό μπάσκετ».