Ανατροπή και... πάρτι στο «Nick Galis Hall»

aris aek

Ματς που τα είχε όλα. Νεύρα, όμορφες φάσεις, αποβολές, τεχνικές ποινές, δύναμη, πάθος και μια... ανατροπή για το κερασάκι στην τούρτα! Αν και η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που έλεγχε απόλυτα το ντέρμπι στο «Nick Galis Hall», η ομάδα που πανηγύρισε στο τέλος ήταν εκείνη του Άρη (77-76), χάρη στην μεγάλη αντεπίθεση στην τελευταία περίοδο.

Πλέον η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη απέκτησε προβάδισμα για την κατάκτηση της 3ης θέσης στην κανονική περίοδο, αφού «έπιασε» την ΑΕΚ ενώ διατηρεί και το προβάδισμα στην μεταξύ τους ισοβαθμία. Βέβαια υπολείπονται άλλες πέντε αγωνιστικές μέχρι το τέλος όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν, ωστόσο αυτή τη στιγμή τον πρώτο λόγο έχουν οι Θεσσαλονικείς.

Ο Μιχάλης Πελεκάνος ήταν ο πρώτος σκόρερ και από τους καλύτερους του Άρη στο ματς, ωστόσο παίκτης-κλειδί αποδείχθηκε ο Τζέικ Κοέν. Αντίθετα, η ΑΕΚ έχασε στο τέλος την ενέργεια που έδειξε για 30 λεπτά, με τον Τορίν Γκριν να μένει στον έναν πόντο στο δεύτερο μισό του αγώνα και παίρνει τον τίτλο του...μοιραίου με την επιλογή του στην τελευταία επίθεση της ομάδας του. Ουσιαστικά η «Ενωση» πλήρωσε την μηδαμινή δημιουργία (μόλις 6 ασίστ) και δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την κυριαρχία στα ριμπάουντ, έχοντας 18 επιθετικά (σ.σ. τα περισσότερα λόγω Σαρικόπουλου).

Υπεύθυνοι για τον εκατέρωθεν εκνευρισμό ήταν οι τρεις διαιτητές της αναμέτρησης (Κορομηλάς, Καρακατσούνης, Μπήτης) οι οποίοι σφύριζαν ακόμα και με το... φύσημα του ανέμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 12' του αγώνα είχαν καταλογίσει από 13 φάουλ σε κάθε ομάδα και έξι τεχνικές ποινές στο σύνολο. Μάλιστα το... ρεκόρ ανήκει στον Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος χρεώθηκε με δύο τεχνικές ποινές σε ένα λεπτό (η πρώτη για διαμαρτυρία και η δεύτερη για φλόπινγκ) με αποτέλεσμα να αποβληθεί νωρίς-νωρίς από το ματς.
Ακόμα και έτσι, η ΑΕΚ είχε τα ψυχικά αποθέματα και τις λύσεις προκειμένου να ελέγξει απόλυτα το παιχνίδι και να προηγηθεί και με 11 πόντους (40-29) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (47-37). Σε αυτό το διάστημα ήταν εξαιρετική η άμυνα του Κάρτερ πάνω στον Μακ Νιλ, ενώ στην επίθεση είχαν αναλάβει δράση οι Τορίν Γκριν και Μαρκ Κάρτερ.

Ακόμα και στο δεύτερο ημίχρονο το σκηνικό παρέμεινε ίδιο. Αν και οι διαιτητές περιόρισαν αισθητά τα σφυρίγματά τους, η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς συνέχισε να ελέγχει το ματς, διατηρώντας διαφορά μεταξύ 10 και 11 πόντων (58-47 στο 28' και 60-50 με τη λήξη του γ' δεκαλέπτου). Σε αυτό το διάστημα αποβλήθηκε με πέντε φάουλ ο Οκάρο Γουάιτ του Άρη, ο οποίος χρεώθηκε με τέταρτο και πέμπτο φάουλ σε διάστημα 21 δευτερολέπτων.

Ακόμα και έτσι, ο Άρης δεν παράτησε το ματς. Η είσοδος του Κοέν αποδείχθηκε ευεργετική για τους γηπεδούχους, αφού ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα για να επιστρέψει η ομάδα του στο παιχνίδι. Με 2/2 τρίποντα στην έναρξη της τελευταίας περιόδου ήταν εκείνος που ξεκίνησε το σερί του Άρη. Με ένα επιμέρους 16-4 οι «κίτρινοι» έκαναν την ολική ανατροπή, παίρνοντας προβάδισμα με 66-64! Έχοντας το μομέντουμ και την ψυχολογία με το μέρος τους, έφτασαν τον δείκτη του σκορ και στο +5 (72-67) ενώ σφράγισαν τη νίκη με βολές του Χάγκινς στο τέλος. Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη, αλλά η επιλογή του Τορίν Γκριν ήταν... εκτός τόπου και χρόνου με αποτέλεσμα να στηθεί πραγματικό πάρτι στο «Nick Galis Hall» από τους φίλους του Άρη.

Τα δεκάλεπτα: 16-18, 37-47, 50-60, 77-76

ΑΡΗΣ (Πρίφτης): Πελεκάνος 15 (3), Γουάιτ 7 (2), Γουότερς 11, Χάγκινς 12, Μακ Νιλ 6, Ξανθόπουλος 5 (1), Τσούπκοβιτς 3, Δίπλαρος, Ζάρας 2, Κοέν 12 (3), Μούρτος 2, Σίμτσακ 2.

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Σάκοτα 9 (1), Χέρστον 5 (1), Μπράουν 14 (0/6τρίπ.), Καλαμπόκης 2, Μαυροειδής 4, Παπαντωνίου 1, Μιλόσεβιτς 13 (1), Γκριν 12 (2), Μαυροκεφαλίδης 4, Κάρτερ 7 (1), Σαρικόπουλος 5.