Παπανικολάου: «Ο Ολυμπιακός είναι...κάτι άλλο»

kostaspapanikolaouu

 

Ο Κώστας Παπανικολάου, σε συνέντευξή του, στην ισπανική εφημερίδα «AS», μίλησε για την επιστροφή του στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού, τον συμπαίκτη του Βασίλη Σπανούλη, για την πορεία Πειραιωτών στην Ευρώπη, αλλά και την Εθνική ομάδα.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Έλληνας φόργουορντ:

Για την επιστροφή στην Ευρώπη:

 «Είμαι πίσω ύστερα από μια μεγάλη εμπειρία. Έζησα ενάμιση χρόνο ως παίκτης του ΝΒΑ. Πήρα πολλά πράγματα από το ΝΒΑ, έχω βελτιωθεί, έχω μάθει να ελέγχω τον εαυτό μου σε διαφορετικές καταστάσεις. Είμαι χαρούμενος που γύρισα. Περιμένω να κάνω το ντεμπούτο μου στην Eυρωλίγκα. Ελπίζω να είμαι καλός και να βοηθήσω με κάθε δυνατό τρόπο τον Ολυμπιακό».

Για το τι θυμάται από τη Βαρκελώνη: 

«Ήταν μια μεγάλη σεζόν. Πήραμε το πρωτάθλημα. Είχαμε μεγάλους παίκτες, όπως τον Άλεξ Αμπρίνες, τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, τον Άντε Τόμιτς και τον Βίκτορ Σάδα. Ξέχασα και τον Μαρσελίνιο Χουέρτας. Ήμασταν μια μεγάλη παρέα. Ο προπονητής, Τσάβι Πασκουάλ, είναι ένας πολύ ταλαντούχος και έξυπνος άνθρωπος. Είναι σπουδαίος. Μου άρεσε η εμπειρία της Μπαρτσελόνα. Έχω ακόμα φίλους. Όπως κάποιους φυσιοθεραπευτές που μιλάμε. Επίσης, έχω μιλήσει πολλές φορές με τον Αμπρίνες και τον Τόμιτς. Και με τον Χουέρτας στο ΝΒΑ συναντήθηκα. Η Βαρκελώνη είναι μια όμορφη πόλη. Οι άνθρωποί της είναι φιλόξενοι».

Για την απόφαση να πάει στον Ολυμπιακό:

 «Ήταν μια απόφαση που περνούσε από το χέρι της Μπαρτσελόνα, εξαρτιόταν από τι ήθελαν οι ίδιοι να κάνουν. Θα ήταν σημαντικό βήμα για εμένα και την καριέρα μου και ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα. Ο Ολυμπιακός είναι κάτι άλλο… Αλλά και τη θητεία μου στην Μπαρτσελόνα την απόλαυσα. Στη Βαρκελώνη έζησα την πρώτη μου εμπειρία μακριά από την Ελλάδα. Προτίμησα να μην λειτουργήσουμε βάσει αυτού που ήθελα προσωπικά, επιθυμούσα όμως να ξέρω τι θα γινόταν. Ήμουν χαρούμενος και με τις δύο ομάδες. Είναι καλό που γύρισα στην Ελλάδα, στο σπίτι μου. Και στην Βαρκελώνη, όμως, αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου».

Για το αν θα επέστρεφε στην Μπαρτσελόνα όταν τελειώσει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό:

 «Ποτέ δεν ξέρεις, ποτέ δεν ξέρεις».

Για το αν απογοητεύτηκε στο ΝΒΑ:

«Όχι. Πήραν την ευκαιρία να πάω στο ΝΒΑ. Δεν δούλεψε τελικά, αλλά έτσι είναι η ζωή. Τώρα είμαι εδώ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, ίσως να επιστρέψω εκεί τα επόμενα χρόνια. Είμαι ακόμα νέος. Το ΝΒΑ θα είναι πάντα εκεί».

Για την δράση στην Ευρωλίγκα:

 «Είμαστε στα μισά της σεζόν. Ο όμιλος της Eυρωλίγκα στον οποίον παίρνουμε μέρος είναι από τους δυσκολότερους που είχε στην ιστορία του ο θεσμός. Κάθε παιχνίδι μοιάζει με τελικό. Οι πιο δυνατές ομάδες, που είναι δυνατές και πνευματικά, θα επιβιώσουν και θα προκριθούν στα πλέι οφ. Δεν είναι ώρα να πούμε τι μπορώ να κάνω ή πώς μπορώ να βοηθήσω την ομάδα μου. Κάνω την δική μου προσπάθεια για να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου, οι οποίοι παλεύουν από την αρχή της σεζόν. Θα πρέπει να δουλέψουμε, να μάθουμε όλα τα συστήματα. Στα λόγια λες ό,τι θέλεις, αλλά το σημαντικό είναι τι θα κάνεις στο γήπεδο».

Για την σπουδαία διετία του Ολυμπιακού και τις διαδοχικές κατακτήσεις της Eυρωλίγκα:

 «Για δύο χρόνια ήμασταν… τρελοί. Κάναμε κάτι που πολλές ομάδες δεν είχαν κάνει πριν στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει τον χαρακτήρα της ομάδας μας, πόσο σκληρά δουλέψαμε. Την πρώτη σεζόν ήμασταν τυχεροί. Αλλά όταν το κάνεις ξανά και την επόμενη χρονιά, τότε δεν είναι τυχαίο. Πλέον όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα ψάχνουμε να γράψουμε νέες σελίδες στο βιβλίο μας. Αυτό είναι το σημαντικό».

Για την συνύπαρξη με τον Βασίλη Σπανούλη:

 «Είναι ένας ωραίος τύπος, που δουλεύει πολύ σκληρά. Θέλει να μας βοηθάει. Προσπαθεί να μας μιλήσει και να μας εξηγήσει κάτι. Είναι ευλογία που έχουμε τον Σπανούλη στην ομάδα. Για όλους τους νεότερους παίκτες είναι ένας δάσκαλος».

Για το μυστικό του Ολυμπιακού: 

«Υπάρχει ένα μυστικό: το πιο σημαντικό πράγμα είναι πως ο κορμός της ομάδας παραμένει σταθερός. Πέρυσι ήταν ο Βασίλης, ο Πρίντεζης, ο Μάντζαρης και ο Σλούκας. Ο Σλούκας τώρα έφυγε, αλλά γύρισα εγώ. Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να συνεχίσουμε να έχουμε καλή χημεία μεταξύ μας».

Για το αν επηρεάζει τους Έλληνες παίκτες η κρίση της χώρας:

«Δεν υπάρχει επιπλέον πίεση. Είναι τιμή για εμάς να κάνουμε κάτι καλό, που κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε αυτές τις εποχές. Είναι καλό όταν συναντάς κάποιον στον δρόμο και έρχεται για να σε ευχαριστήσει. Μπορείς να τους δει να γελούν, να έχουν χαμόγελα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα για εμάς».

Για το προολυμπιακό τουρνουά και για τον αποκλεισμό από την Ισπανία στο Ευρωμπάσκετ:

 «Βρισκόμαστε σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο στο προολυμπιακό. Στα παιχνίδια αυτά θα νικήσει ο καλύτερος. Από το Ευρωμπάσκετ θυμόμαστε ότι μας σκότωσαν! Η Ισπανία έπαιξε σκληρά και ο Πάου Γκασόλ ήταν απίστευτος. Όχι μόνο κόντρα σε εμάς, αλλά σε όλο το τουρνουά. Έχω τεράστιο σεβασμό για εκείνον, για το τι έκανε στην ηλικία του, αφού είχε παίξει πρώτα έναν ολόκληρο χρόνο στο ΝΒΑ και συνέχισε με την εθνική ομάδα σε αυτό το επίπεδο. Η Ισπανία άξιζε να κερδίσει το Ευρωμπάσκετ, 100%. Έχετε τι δική σας κληρονομία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ».

Για το αν η Ισπανία συγκρίνεται με την Γιουγκοσλαβία του παρελθόντος:

 «Μπορεί να το πει κανείς αυτό, αν και δεν μου αρέσει προσωπικά να συγκρίνω ομάδες. Πάντως, ο καθένας καταλαβαίνει ότι η Ισπανία είναι μια δύναμη του