• NCAA
  • Posted

"Έφυγε" ο Ντιν Σμιθ (pics)

τηςε Αγ. Παρασκευής

dean smith

Ο Ντιν Σμιθ, ένας προπονητής-θρύλος του NCAA και του παγκόσμιου μπάσκετ, δεν υπάρχει πια. Έφυγε ήσυχα και πλήρης ημερών (83 ετών) από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά.

Τι εστί Ντιν Σμιθ; Ένας προπονητής σύμβολο για το μπάσκετ σε όλο τον πλανήτη και όχι μόνο για τις ΗΠΑ, το κολεγιακό πρωτάθλημα της οποίας υπηρέτησε με συνέπεια σε όλη του τη ζωή. Υπήρξε ο προπονητής των Νορθ Καρολάινα Τάρχιλς επί 37 συναπτά έτη, από το 1961 ως το 1997, διάστημα κατά το οποίο ήταν ο δάσκαλος ορισμένων από τους μεγαλύτερους παίκτες που ανέδειξε ποτέ το παγκόσμιο μπάσκετ. Με πρώτο και καλύτερο φυσικά τον Μάικλ Τζόρνταν.

Στο διάστημα της παρουσίας του στους Τάρχιλς ο Σμιθ κέρδισε δύο τίτλους NCAA, το 1982 (με τον Τζόρνταν και τον Τζέιμς Ουόρθι ως πρωτοπαλίκαρά του) και το 1993, συμμετείχε σε συνολικά 11 φάιναλ φορ και πέτυχε 879 νίκες (το ρεκόρ του ήταν 879-254). Τον καιρό που σταμάτησε αυτό ήταν και το ρεκόρ όλων των εποχών στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Έκτοτε τον ξεπέρασαν οι Μάικ Σιζέφσκι, Τζιμ Μπεχάιμ και Μπόμπι Νάιτ, όλοι όμως υποκλίνονται στο μεγαλείο του.

"Χάσαμε έναν από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές του κολεγιακού μπάσκετ", δήλωσε ο τωρινός προπονητής των Νορθ Καρολάινα Τάρχιλς, Ρόι Ουίλιαμς, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν βοηθός του Σμιθ. "Ήταν ο σπουδαιότερος άνθρωπος που υπήρξε ποτέ τόσο μέσα στα παρκέ όσο και έξω από αυτά"!

Ο Ντιν Σμιθ, που οδήγησε την Εθνική των ΗΠΑ στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας. Από το 2010 και μετά παρουσίαζε συμπτώματα απώλειας της μνήμης, ενώ τον τελευταίο καιρό βρισκόταν κλινήρης στο σπίτι του.

Η απώλειά του είναι μεγάλη, ακόμα μεγαλύτερη όμως είναι η κληρονομιά που αφήνει στο παγκόσμιο μπάσκετ...

Ο Ντιν Σμιθ είχε έρθει το 1980 στην Ελλάδα με το Νορθ Καρολάϊνα και τους Τζόρνταν, Ντόχερτι, Πέρκινς στα χέρια του. Η φωτό από τον φιλικό αγώνα στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, εναντίον της Εθνικής Ελλάδας και κάτω από την προπόνηση στο Deree της Αγ. Παρασκευής.