• FIBA
  • Posted

Πρίγκηπες στον τελικό

monaco evans

Η Μονακό έκανε και …ανατροπή και επίδειξη δύναμης στη συνέχεια επί της Λούντβιχσμπουργκ στον πρώτο ημιτελικό του Φάιναλ-Φορ του Τσάμπιονς Λιγκ. Ένας πρώην ΑΕΚτζής, ο Αμαρά Σι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ Κικάνοβιτς και Ρόμπινσον κυριάρχησαν.

Του Κ. Τσιαμτσιούρη

Εν αναμονή του ημιτελικού της ΑΕΚ με την Μούρθια, μια ομάδα με …γαλάζιο αίμα, η Μονακό εξασφάλισε την πρόκρισή της στον τελικό της Κυριακής στο ΟΑΚΑ, με το …επί της Λούντβιχσμπουργκ. Οι εκπρόσωποι του Πριγκηπάτου ήταν καταιγιστικοί στο δεύτερο ημίχρονο και ειδικά στην τέταρτη περίοδο, φτάνοντας στο εντυπωσιακό 87-65 στο τέλος επί της γερμανικής ομάδας, η οποία στηρίχθηκε στην ενέργεια και την ταχύτητά της, που δεν ήταν όμως στοιχεία αρκετά για να εξισορροπήσει την μεγάλη ποιοτική υπεροχή των Μονεγάσκων. 
Παιχνίδι στους ρυθμούς και τα …στάνταρντ του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, με γρήγορο τέμπο, αθλητικότητα, αλλαγές στο προβάδισμα και αρκετά λάθη από ομάδες που θα ήθελαν αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη στο …υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Η Λούντβιχσμπουργκ ήταν η ομάδα που φάνηκε πιο …έτοιμη στο τζάμπολ, μπήκε με μεγαλύτερη ενέργεια και κατάφερε να εκμεταλλευθεί ότι η Μονακό ήταν κάπως …κοιμισμένη στην πρώτη περίοδο για να ξεφύγει με διαφορά που έφτασε και στους 11 πόντους (18-7 στο 9’). Όπλο των Γερμανών, η πολυφωνία τους καθώς η «Ρίσεν» δεν έχει, ούτε στηρίζεται σε έναν μεγάλο «σταρ», αλλά στην χημεία που έχει βρει ο Αμερικανός τεχνικός της, Τζον Πάτρικ.

Απ’ την άλλη, η Μονακό ήταν προφανώς εκτός ρυθμού και αγωνιστικά και πνευματικά στην πρώτη περίοδο, όπως φαίνεται απ’ το …άθλιο ποσοστό της στις βολές: Με 4/12 δεν …πας πουθενά ειδικά σε έναν ημιτελικό Φάιναλ-Φορ, όπου οι συνθήκες πίεσης είναι συγκεκριμένες.

Βεβαίως οι Μονεγάσκοι, που έχουν αρκετούς έμπειρους παίκτες αλλά και δεμένο σύνολο, κατάφεραν να αντιδράσουν σωστά, στηριζόμενοι κυρίως στην άμυνά τους στο δεύτερο δεκάλεπτο. Μετά το 24-15 του 12’, η Μονακό κατάφερε να βγάλει συνεχόμενες καλές άμυνες και να τρέξει, είτε σε πρωτεύοντες, είτε σε δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς και έτσι να περάσει και μπροστά στο σκορ με 29-34, όταν πέτυχε και δυο συνεχόμενα τρίποντα με Γκλαντίρ και Κραφτ στο 18’.

Η Λούντβιχσμπουργκ όμως είναι μια φύση επιθετική ομάδα και απάντησε …δεόντος, με τρία συνεχόμενα τρίποντα, το τελευταίο απ’ τον Πίτερ ΜακΝίλι, απ’ τα 8μιση μέτρα και σχεδόν στην εκπνοή της περιόδου για να ξαναβάλει τους Γερμανούς μπροστά με 38-36 ανατρέποντας το όποιο ψυχολογικό αβαντάζ είχε κατακτήσει η Μονακό νωρίτερα…

Στην δεύτερη περίοδο ήταν η γερμανική ομάδα που είχε νευρικότητα στις βολές με 4/9, ενώ η Μονακό εκμεταλλεύθηκε και τα 9 επιθετικά ριμπάουντ που πήρε με τον Ελμεντίν Κικάνοβιτς να έχει 3 απ’ αυτά και να είναι και ο πρώτος της σκόρερ με 9 πόντους, ενώ 11 πόντους έφτασε ο ΜακΝίλι για τους Γερμανούς με το τρίποντό του στην εκπνοή….

Η πιο ποιοτική ίσως λύση στην γραμμή των Αμερικανών της Μονακό, ο Τζέραλντ Ρόμπινσον, ήταν και αυτός που πήρε πάνω του την ομάδα του, δίνοντάς της και πάλι το προβάδισμα στο σκορ στην τρίτη περίοδο, όταν με τρία συνεχόμενα καλάθια του έκανε το 49-56, με την διαφορά των επτά πόντων να είναι και η μεγαλύτερη έως τότε στο παιχνίδι υπέρ των Μονεγάσκων, στο 28’.

Ο Κικάνοβιτς ήταν αυτός που με ένα τρίποντο πάλι στην εκπνοή του δεκαλέπτου, έφτασε ξανά στην κορυφή των σκόρερ της ομάδας του με 12 πόντους τον Αμερικανό και έδωσε πάλι προβάδισμα επτά πόντων στην ομάδα του με 61-54 στο 30’.Η Μονακό ήταν τελικώς αυτή που έδειξε να κυριαρχεί με χαρακτηριστική ευκολία στην τέταρτη περίοδο, κάνοντας ακόμη και ένα σερί 16-0 για να μετατρέψει το …αγχωτικό 61-67 του 33’, σε 61-83 στο 37’ και να κάνει ….περίπατο, με σόου τάιμ φτάνοντας στην μεγάλη πρόκριση στον τελικό της Κυριακής.

Τα δεκάλεπτα: 20-11, 38-34, 54-61, 

ΛΟΥΝΤΒΙΧΣΜΠΟΥΡΓΚ (Πάτρικ): Κοχ, ΜακΓκρέι, Μίλερ, Σέριτς 2, Κουκ 10 (1), Έβανς 9, Τζόνσον 12, ΜακΝίλι 1 (3), Βαλεσκόφσκι 6, Ουόκαπ 10, Ουίλι 5, 

ΜΟΝΑΚΟ (Μίτροβιτς): Κούπερ 2 (9 ας.), Κραφτ 7 (1), Έβανς 17 (3), Τζόσεφ 2, Ποΐνας, Γκλαντίρ 12 (4), Κικάνοβιτς 19 (1), Λακόμπ 2, Ρόμπινσον 16, Ρούντεζ, Σι 10, Τραορέ.