• FIBA
  • Posted

Την ...δίκασε!

aek strasmbourg
Δίκη και …καταδίκη για την ΑΕΚ το 87-88 απ’ την Στρασμπούρ στο «Νίκος Γκάλης» σε ένα παιχνίδι που ήταν τελικός για την «Ένωση» καθώς με την δεύτερη φετινή ήττα απ’ τους Γάλλους βρίσκεται και πάλι εκτός της πρώτης τετράδας του ομίλου και θα έχει σημαντικό μειονέκτημα και σε περίπτωση τελικής ισοβαθμίας που θα τους περιλαμβάνει…

Για ένα ακόμη φετινό παιχνίδι η ΑΕΚ εμφανίσθηκε «διπρόσωπη», με ένα καλό και ένα πολύ κακό ημίχρονο, αυτή την φορά ήταν το δεύτερο και αυτό της στοίχησε καθώς όταν επέτρεψε στους Γάλλους να ξεφύγουν με διψήφια διαφορά δεν απέμενε αρκετός χρόνος για να γυρίσει το παιχνίδι, όσο και αν προσπάθησε ο Ζακ Ράιτ να την …ξαναβάλει με την αστοχία και τις γκάφες του.

 Για ένα ακόμη παιχνίδι η «Ένωση» είχε σοβαρά προβλήματα στην περιφερειακή άμυνα αλλά και στην επιθετική της λειτουργία με τον Μάικ Τζέιμς να μέτρησε μεν επτά ασίστ, οι περισσότερες όμως δεν ήταν «δημιουργικές», αλλά πάσες μετά από ντράιβ του στην ρακέτα σε διπλανό παίκτη.

Η ΑΕΚ, με λίγα λόγια, δεν πήρε ανοικτά σουτ με τον τρόπο που την κατήθυνε ο Αμερικανός, που δεν μπόρεσε να συνδυαστεί σωστά ούτε  με τον Μάνι Χάρις, ο οποίος έμεινε πολύ χαμηλά με 2/8 σουτ εντός πεδιάς και 5 πόντους.

Ό,τι καλό έκανε η ΑΕΚ επιθετικά το οφείλει στον Ντελρόι Τζέιμς, που είχε 21 πόντους και  στον Ντούσαν Σάκοτα, που ειδικά στην δεύτερη περίοδο έμοιαζε να παίζει μόνος του για την ομάδα του.

Η παρουσία τους στην «Ένωση» μάλιστα προκαλεί απορίες για το πώς ακριβώς μπορεί να βοηθήσει την ομάδα ο νεοφερμένος Παναγιώτης Βασιλόπουλος, που χθες έπαιξε σχεδόν τρία λεπτά, όλα σαν …πεντάρι!

Ο Ντράγκαν Σάκοτα δεν πήρε τίποτε καλό επιθετικά απ’ τον Βασίλη Καββαδά, που ξεκίνησε, και λίγα πράγματα μόνο απ’ τον Δημήτρη Μαυροειδή, ενώ ο Βινς Χάντερ κρίθηκε ανέτοιμος και δεν αγωνίσθηκε. Παρόλα αυτά η ΑΕΚ πήρε πολύ περισσότερα ριμπάουντ, ειδικά τα 14 επιθετικά την κράτησαν στο παιχνίδι για μεγάλο διάστημα. Δεν της αρκούσαν όμως καθώς όταν άρχισε να …βομβαρδίζεται το καλάθι της απ’ την περιφέρεια (μέχρι και ο ψηλός της Στρασμπούρ, ο Ίνγκλις, σκόραρε απ’ τα 6,75μ), έχασε κάθε συγκέντρωση και συνοχή…

Η γαλλική ομάδα τελείωσε το παιχνίδι με 48% στα τρίποντα, σπουδαίο ποσοστό για εκτός έδρας και τόσο σημαντικό παιχνίδι και χάρη σε αυτή της την ευστοχία έκανε το 50-42 του 23’, 57-58 στο 28’. Η ΑΕΚ δέχθηκε 29 πόντους στην καθοριστική τρίτη περίοδο, που έληξε με τους Γάλλους μπροστά με 64-63 στο σκορ και με μεγάλη αυτοπεποίθηση πλέον… Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής σκηνικού ήταν με τον Ίνγκλις να κάνει πάρτι απέναντι στην παθητική άμυνα της ΑΕΚ, η Στρασμπούρ να προηγηθεί και με 10 πόντους στο 35’ (82-72).

Για μια ακόμη φορά όμως ομάδα του …Κολέ χρειάστηκε να περιμένει το τελευταίο δευτερόλεπτο για να αποφύγει να πέσει θύμα των λαθών της και μιας μεγάλης ανατροπής: Ενώ το σκορ ήταν στο +8 (78-86) με 1.39’’ να απομένουν, ο Ζακ Ράιτ παραλίγο να καταδικάσει την ομάδα του όταν στα 65’’ πριν το τέλος έσπρωξε την μπάλα στο καλάθι της ομάδας του με αποτέλεσμα βολή του Τζέιμς να μετρήσει για δυο πόντους και η ΑΕΚ να μειώσει στο 83-86, ενώ αμέσως μετά αστόχησε και σε δυο βολές.

Ο Τζέιμς μείωσε σε 85-86 με 49’’ να απομένουν, ενώ τις τάσεις αυτοχειρίας του συμπαίκτη του ζήλεψε ο έτερος πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Ντέιβιντ Λόγκαν, κάνοντας λάθος πάσα με 13’’ να απομένουν και το σκορ στο 87-88.

Η ΑΕΚ είχε, θεωρητικά, όλη την επίθεση δική της, αλλά ο Γκριν έδωσε την μπάλα στον «κρύο» και εκτός κλίματος εδώ και καιρό Μπάρλοου (γιατί  άραγε είναι στο παρκέ στα τελευταία λεπτά), ο οποίος προσποιήθηκε σουτ τριών πόντων, αλλά απλά άφησε την μπάλα απ’ τα χέρια του, κάνοντας βήματα! 

Οι διαιτητές έκαναν ένα ακόμη δώρο όμως στην ΑΕΚ (που είχε 38 βολές έναντι 18 των Γάλλων), καθώς με 0,4’’ να απομένουν χρέωσαν τον Λελούπ με επιθετικό φάουλ πάνω στον Ντούσαν Σάκοτα και η ΑΕΚ είχε μια ακόμη ευκαιρία αλλά οι παίκτες της έκαναν δυο άσχημες επαναφορές και ο ελάχιστος χρόνος και η πολύ μικρή ευκαιρία που τους δώθηκε χάθηκε και πάλι… 

Θεωρητικά, η ΑΕΚ, που παίζει την άλλη εβδομάδα με την ουραγό και εκτός μάχης Ολίμπια στην Λιουμπλιάνα και υποδέχεται την τελευταία αγωνιστική την Μπαϊρόιτ στο ΟΑΚΑ, έχει ακόμη ελπίδες, αρκεί να κερδίσει και τα δύο αυτά παιχνίδια και φυσικά κάποια άλλα αποτελέσματα να έρθουν …ευνοϊκά γι αυτήν στη συνέχεια. 

Τα δεκάλεπτα: 23-18, 42-35, 63-64, 87-88

ΑΕΚ (Σάκοτα): Τζέιμς 21 (2), Γκριν 11, Χάρις 5(1), Ξανθόπουλος 5 (1), Σάκοτα 16(1), Βασιλόπουλος, Άτιτς, Λαρεντζάκης 12 (2), Μπάρλοου 6, Μαυροειδής 9, Καββαδάς 2.ΤΡΑΣΜΠΟΥΡ (Κολέ): Ίνγκλις 15 (1), Μποστ 23 (3), Ράιτ 7, Άτκινς 12 (1), Λαμπιερί 3 , Λελούπ 11 (3), Λόγκαν 13 (3), Μπιλάν 4.