Στον αυτόματο πιλότο η Φενέρ!

ewew 1

H Φενέρμπαχτσε μπορεί να βρέθηκε και στο -15 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας κατάφερε να σημειώσει την 9η σερί νίκη στην EuroLeague, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κερδίζει τον κουμπάρο του Δημήτρη Ιτούδη (79-75) και η ομάδα του να διατηρεί τη... μοναξιά της κορυφής! 

 

Είναι αυτό που λένε: «Πότε θα χάσει, οέο;» Η Φενέρμπαχτσε έχει μπει για τα καλά στον αυτόματο πιλότο της νίκης και δεν λέει να βγει με τίποτα! Ούτε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στάθηκε ικανή να σταματήσει την τρελή της πορεία στην φετινή EuroLeague σημειώνοντας την 9η συνεχόμενη νίκη της και την 12η σε 13 ματς από το ξεκίνημα της σεζόν! Συγκεκριμένα έχει να γνωρίσει την ήττα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση από τις 25 Οκτωβρίου (και δη από την Αναντολού Εφές)!

Μάλιστα η Φενέρ είχε βρεθεί πίσω στο σκορ και με 15 πόντους διαφορά (33-48) με την ΤΣΣΚΑ να είναι ασταμάτητη στο πρώτο μισό του αγώνα. Όμως μετά την ανάπαυλα του ημιχρόνου η τουρκική ομάδα άλλαξε τελείως τη νοοτροπία της στην άμυνα και δεν άφησε τους παίκτες του Ιτούδη να... αλωνίζουν στην ρακέτα όπως έκαναν στο πρώτο ημίχρονο. Αποτέλεσμα; Σερί 19-0, ανάκτηση του μομέντουμ και έκτοτε... πραγματικό ντέρμπι το οποίο κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Η Φενέρ εκμεταλλεύτηκε τις άστοχες επιθέσεις του Χάντερ και το παιδαριώδης λάθος του Πίτερς με αποτέλεσμα να φτάσει στην τελική επικράτηση με 79-75.

Ο Γιαν Βέσελι ήταν και πάλι εκπληκτικός με 19 πόντους (6/9 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 7/9 βολές), 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 τάπα και 4 λάθη, ο Ντατόμε «μίλησε» στο τέλος (10π.) ενώ σταθερός ήταν ο Μάρκο Γκούντουριτς με 15 πόντους και 3/3 τρίποντα. Για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που είχε και πάλι τον Ντε Κολό σε άσχημο βράδυ, ο Κλάιμπερν είχε 17 πόντους, ενώ ο Χίγκινς πρόσθεσε άλλους 12 πόντους.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ξεκίνησε... φουριόζα το παιχνίδι στο «Ulker Sports And Event Hall» με τον Ντάνιελ Χάκετ να δίνει το έναυσμα με την ευστοχία του έξω από τα 6.75 μέτρα και τον Οθέλο Χάντερ να τον συμπληρώνει ιδανικά με το παιχνίδι του κοντά στο post. Ουσιαστικά η ρωσική ομάδα είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην άμυνα της Φενέρμπαχτσε, η οποία δεν μπορούσε να αναχαιτίσει ούτε το inside game της ΤΣΣΚΑ αλλά ούτε και περιορίσει τα περιφερειακά της σουτ. Μάλιστα στο 6' είχε στείλει την διαφορά σε διψήφια επίπεδα (6-17) με τη ΤΣΣΚΑ να μειώνει με την λήξη του πρώτου δεκαλέπτου σε 18-26.

Ο Βέσελι ήταν εκείνος που αποτελούσε τη μοναδική απειλή για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, με τη Φενέρ να μειώνει και στους έξι πόντους (22-28) στο 22'. Όμως η συνέχεια ανήκε ολοκληρωτικά στην ΤΣΣΚΑ η οποία θέλησε να εκμεταλλευτεί τα μις ματς, «πόσταρε» συνέχεια (κυρίως τον Σλούκα) και με ένα 13-5 εκτόξευσε τον δείκτη του σκορ στο +14 (27-41) ενώ έφτασε και στο +15 (33-48) λίγο πριν από το ημίχρονο (36-48). Ένα διάστημα όπου η Φενέρ ευστόχησε μόνο σε ένα τρίποντο με την εκπνοή του ημιχρόνου έχοντας 1/6 έξω από τα 6.75 μέτρα και 13/24 δίποντα. Αντίθετα η ΤΣΣΚΑ έκλεισε το ημίχρονο με 14/18 δίποντα (78%) και 5/9 τρίποντα (56%)!

Η συνέχεια ωστόσο έμελλε να ήταν τελείως διαφορετική και λίγοι ήταν εκείνοι που θα περίμεναν τέτοια εξέλιξη με βάση τη συνολική εικόνα του πρώτου ημιχρόνου. Η Φενέρ έπαιξε την άμυνα που δεν... έπαιξε σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο και με ένα εντυπωσιακό 16-0 (το οποίο είναι 19-0 αν συνυπολογιστεί και το τρίποντο του Γκούντουριτς!!!) έκανε την ανατροπή και πήρε προβάδισμα με 52-48 στο 26'. Ουσιαστικά η ομάδα του Ομπράντοβιτς είχε υποχρεώσει στην ΤΣΣΚΑ στο «μηδέν» για ένα εξάλεπτο, πριν αναλάβει δράση ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ ο οποίος σημείωσε επτά σερί πόντους. Ουσιαστικά εκείνος ήταν που «ξελάσπωσε» την ομάδα του και δεν άφησε τη Φενέρ να εκμεταλλευτεί ακόμα περισσότερο το «μομέντουμ» του σερί. Το 60-62 με τη λήξη της 3ης περιόδου «γράφτηκε» με τρίποντο του Κλάιμπερν ακριβώς με την εκπνοή.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, αυτό το τρίποντο βοήθησε την ΤΣΣΚΑ να επιστρέψει στο ματς, να βρει ψυχολογία και τον Οθέλο Χάντερ να... συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει στην πρώτη περίοδο. Με πέντε δικούς του πόντους η ρωσική ομάδα ανέκτησε τα ηνία του αγώνα και πήρε προβάδισμα με 60-67 στο 32'. Και πάλι. Δεν μπόρεσε να κρατήσει τη διαφορά αφού η ψυχωμένη και αποφασισμένη Φενέρ ήταν... πολύ σκληρή για να πεθάνει μέσα στο γήπεδό της! Μπορεί να βρέθηκε στο -7 (67-74) πέντε λεπτά πριν από το τέλος αλλά ο Ντατόμε πρωτίστως και οι Σλούκας, Βέσελι κατά δεύτερο λόγο πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και με ένα επιμέρους 12-1 από το 35' έως τη λήξη χάρισαν τη 12η νίκη στη Φενέρ στη φετινή EuroLeague και την 9η σερί!

Αναντολού Εφές - Μπουντούτσνοστ 106-68

Αναντολού Εφές - Μπουντούτσνοστ 106-68

Η Αναντολού Εφές (9-4) παρέδωσε… δωρεάν μαθήματα επιθετικής λειτουργίας και διέλυσε την Μπουντούσνοστ (3-10) στην Κωνσταντινούπολη με 106-68. Η ομάδα του Αταμάν ήταν τρομερή στα τελευταία (περίπου) 14 αγωνιστικά λεπτά του αγώνα καθώς σημείωσε 47 πόντους!

Στο πρώτο ημίχρονο, η Αναντολού Εφές απέδειξε γιατί είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα της Euroleague σε ποσοστό ευστοχίας έξω από τα 6.75. Άρχισε το παιχνίδι με 6/7 προσπάθειες – εκ των οποίων οι 5/6 στο πρώτο δεκάλεπτο – και μέσα από αυτή την ευστοχία της προηγήθηκε με 15-8 έπειτα από 3:30 αγωνιστικά λεπτά. Ο Ροντρίγκ Μπομπουά σημείωσε 11 πόντους σ’ αυτό το διάστημα, ακόμη επτά πρόσθεσε ο Κρούνοσλαβ Σιμόν. Το… αντίπαλο δέος ήταν οι Έρλ Κλαρκ, Έντουιν Τζάκσον καθώς με προσωπικούς πόντους μείωσαν σε 19-16, (17’), αλλά το επιμέρους σκορ 10-4 της Εφές έως το τέλος της περιόδου της έδωσε προβάδισμα 29-20.

Ο Μπομπουά συνέχισε τη δράση του και στο δεύτερο δεκάλεπτο φθάνοντας στους 19 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, αλλά η προβληματική άμυνα της Εφές έδωσε τη δυνατότητα στην Μπουντούτσνοστ να διατηρηθεί στο παιχνίδι (36-32, 16’). Οι πόντοι του Γάλλου γκαρντ οδήγησαν τους γηπεδούχους έως και στο +10 (46-36) 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος για να κλείσει το ημίχρονο με σκορ 49-41. Στο τέλος αυτού η Εφές είχε 7/10 τρίποντα και η Μπουντούτσνοστ 5/12.

Η ομάδα από το Μαυροβούνιο άντεξε στο παιχνίδι έως και περίπου 4:30 αγωνιστικά λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο. Μέχρι το σημείο που σημείωσε σε 59-53. Στη συνέχεια η Αναντολού Εφές ήταν καταιγιστική με τον Αντριάν Μοερμάν να κάνει τη διαφορά. Η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι οι γηπεδούχοι έπαιξαν άμυνα κι έφτασαν στο εμφατικό 22-0 σερί και σε διαφορά 28 πόντων (81-53) στο τέλος της περιόδου. Η δε Μπουντούτσνοστ πλήρωσε ακριβό τίμημα για την κακή άμυνά της και φυσικά τις επιλογές της στην επίθεση.

Με τη διαφορά σε τόσο υψηλά επίπεδα, η τελευταία περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Η μέγιστη τιμή της διαφοράς είναι αυτή των 38 πόντων και γι’ αυτό φρόντισε ο Μότουμ καθώς σημείωσε 14 πόντους στην τελευταία περίοδο.