Τελευταίο "αντίο" στον Κώστα Καραμανλή

karamanlis giannakis galis

Το ελληνικό μπάσκετ αποχαιρέτησε σήμερα (26/12) τον Κώστα Καραμανλή, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών και ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αθλητισμού.

Ένας υπέροχος άνθρωπος που έγραψε ιστορία σε τέσσερα σπορ.  Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τον αθλητισμό στον Ηρακλή το 1942. Πρώτα με το ποδόσφαιρο, μετά με το πόλο και το βόλεϊ  βολεϊμπολίστας και από το 1947 με το μπάσκετ, που έγινε και η μεγάλη του αγάπη.

Το όνομά του συνδέθηκε περισσότερο με την ΑΕΚ, στην οποία μεταγράφηκε το 1951, όταν και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Συγχρόνως για ένα χρόνο ενίσχυε και την ομάδα πόλο του Εθνικού Αθηνών. Με τον ερχομό του, η ΑΕΚ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Β΄ κατηγορίας και από το 1952 μέχρι και το 1959 που σταμάτησε, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη κατηγορία. Στο διάστημα αυτό φόρεσε και δέκα φορές τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Πήρε μέρος στο προολυμπιακό τουρνουά του 1956 στο Κάιρο και το 1957 στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Βαρκελώνη. 

Για τους παλαιότερους το όνομα του Κώστα Καραμανλή συνδέθηκε και με το πρώτο πλήρες αθλητικό κατάστημα που δημιούργησε. Ήταν αυτός που έφερε την Adidas στην Ελλάδα, αλλά και τις μπάλες μπάσκετ “super K”. Από το κατάστημα στη στοά της Δραγατσανίου για τρεις δεκαετίες περνούσε όλος ο αθλητικός κόσμος, ενώ είχε καθιερώσει και το «Χρυσό παπούτσι» που απονεμόταν στον πρώτο σκόρερ του ποδοσφαίρου.
Στο μπάσκετ μυήθηκε και η κόρη του Αλεξάνδρα που αγωνίστηκε στην καλή ομάδα του ΖΑΟΝ.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι σημαδιακή. Από τη συνάντηση που είχαν ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Νίκος Γκάλης με τον Κώστα Καραμανλή, στη γιορτή του ΠΣΑΤ, το 1986. Ο εκπρόσωπος της Εθνικής ομάδας του 1955,  με τους δύο κορυφαίους της ομάδας που πήρε μέρος για πρώτη φορά στο "Μουντομπάσκετ" και έξι μήνες πριν από το έπος του '87 στο "Ευρωμπάσκετ". Ο Κώστας Καραμανλής ήταν και από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΠΑΚΕ και επίτιμος πρόεδρος.