Ο "Νουρέγιεφ" του μπάσκετ είχε την τιμητική του

petropoulos bookΤην αναγνώριση, την ευγνωμοσύνη, τον σεβασμό και την απέραντη αγάπη προς το πρόσωπό του, εισέπραξε ο Κώστας Πετρόπουλος στην εκδήλωση που έγινε στην Πάτρα, για την παρουσίαση του Λευκώματος «77 +1 κείμενα για τον «Νουρέγιεφ» του Ελληνικού μπάσκετ». 


                                                                      Του Τάκη Ευσταθίου


Η συναισθηματική φόρτιση ήταν έντονη και άρχισε από το βράδυ της Παρασκευής, όταν ως άψογοι οικοδεσπότες ο Κώστας και ο αδελφός του Τάκης, μαζί με την ομάδα που επιμελήθηκε την έκδοση και οργάνωσε την εκδήλωση (Χρήστος Παπαδημάκης, Κώστας Γιαχαλής, Νίκος Μακρής, Τάκης Σκόνδρας)  υποδέχονταν τους καλεσμένους τους στην «Κουκουβάγια», το όμορφο και ζεστό μαγαζί στο πεζόδρομο  της οδού Ρήγα Φεραίου. 

Κορυφώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, όπου προκλήθηκε το αδιαχώρητο.Ένα δεκάλεπτο βίντεο με φωτογραφίες και φάσεις από αγώνες του Απόλλωνα και της Εθνικής με πρωταγωνιστή τον αέρινο Κώστα Πετρόπουλο, αρκούσε για να θυμηθούν και να αναπολήσουν όλοι το ταλέντο και την αξία του.

«Ο Κώστας έπαιζε το μπάσκετ του μέλλοντος», είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ενώ ο Μάκης Κατσαφάδος περιγράφοντας τις εμπνεύσεις που είχε ο Κώστας μέσα στο παιχνίδι, δεν άντεξε και τον ρώτησε: «πώς τα έκανες αυτά ρε φίλε; Ήταν φορές που προτιμούσα να βγω με πέντε φάουλ για να σε θαυμάζω από τον πάγκο». Ακόμη, ο Λάκης Αναστασιάδης, ο Θανάσης Ράμμος, ο Κώστας Μπογατσιώτης, ο Σαράντης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Μίσσας, ο Σωκράτης Ηλιάδης, ο Μανόλης Κολυμπάδης, τίμησαν με την παρουσία τους τον «Νουρέγιεφ», ενώ για το ήθος του, αλλά και γενικότερα για το τι σημαίνει για ολόκληρη την Πάτρα, οι καταλληλότεροι για να μιλήσουν ήταν ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης «η Πάτρα είναι περήφανη γιατί από τα σπλάχνα της βγήκε ο Κώστας Πετρόπουλος. Δεν ήταν μόνο ένα ταλέντο, κόουτς, αλλά παιδί της Πάτρας, μπροστάρης, χαρισματικός, τον αγαπούμε, δεν είναι του εγώ, αλλά του  εμείς», ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, π. Παναγιώτης Θωμάς, ο πρόεδρος του Απόλλωνα Φίλιππος Καμίσης και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Τηλεγράφημα για να δικαιολογήσει την απουσία του έστειλε και ο «Νουρέγιεφ» του ποδοσφαίρου Βασίλης Χατζηπαναγής.'

Η πρόταση του Πατρινού δημοσιογράφου Δημήτρη Αβραμίδη, να ονομαστεί το γήπεδο της Περιβόλας «Κώστας Πετρόπουλος», υπερθεματίστηκε από όλους.

petropoulos giannakis

Συγκινημένος ο Κώστας, αφού ευχαρίστησε όλους και την οικογενειά του, αναφέρθηκε στη βοήθεια που είχε από τους γονείς του, λέγοντας χαρακτηριστικά.

«Ο πατέρας μου κάθε μεσημέρι έπαινε στο υπνοδωμάτιο και με ρωτούσε αν έχω τελειώσει τα μαθήματά μου. Όταν του απαντούσε πως έχω μελετήσει και είμαι έτοιμος, μου έλεγε: «Αφού έχεις τελειώσει τι κάθεσαι και δεν πας στο γήπεδο γα προπόνηση;». Με παρότρυνε, όταν άλλοι γονείς έφταναν στο γήπεδο για να μαλώσουν τα παιδιά τους που ήταν εκεί. Επίσης θυμάμαι την μητέρα μου να πλένει κάθε μέρα στη σκάφη. Και ήθελα με τα πρώτα λεφτά που θα έπιανα στα χέρια μου, να της αγοράσω ένα πλυντήριο. Όταν έγινε αυτό, την έβλεπα να συνεχίζει να πλένει στη σκάφη. Τη ρώτησα γιατί το κάνει αυτό, αφού έχει πλέον πλυντήριο; Και μου απάντησε: «Παιδί μου, το πλυντήριο χαλάει το λάστιχο στις κάλτσες και δεν θέλω να σου πέφτουν…».

ΥΓ. Κώστα, σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες να είμαι ένας από τους 77 που έγραψαν σ'  αυτό το λεύκωμα και να θυμηθώ μία ιστορία που ζήσαμε το 1979 σε ένα ταξίδι στην Οχρίδα, όταν σου ζήτησε ο Πανιώνιος να τον ενισχύσεις σε ένα τουρνουά.

petropo