«Στέλνουμε μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης»

Την ύψιστη τιμητική διάκριση γνώρισε το Ρέθυμνο Aegean το πρωινό της περασμένης Τρίτης, όπου φιλοξενήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, προσκεκλημένο του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Μια διάκριση που αδιαμφισβήτητα αντανακλά σε ολόκληρο το Ρέθυμνο, με τον πρώτο πολίτη χώρας να δέχεται την αντιπροσωπεία του Ρέθυμνο Aegean και του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά να τους συγχαίρει για την κοινωνική προσφορά τους.

Το «Ρέθυμνο Assist» έχει προκαλέσει τον θαυμασμό και την αναγνώριση από όλους, με το Ρέθυμνο Aegean να πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά, δείχνοντας τον δρόμο σε μεγάλες και μικρές Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες ή ερασιτεχνικές ομάδες. Όμως πως προέκυψε αυτή η σκέψη, που υλοποιήθηκε με σκοπό να επιστρέψει κατά κάποιο τρόπο την αγάπη που εισπράττει από τον κόσμο με κοινωνική προσφορά.

Για όλα αυτά μίλησε ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Ρέθυμνο Aegean Κωστής Ζομπανάκης, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην «Πρώτη Γραμμή» του Team Fm 102. «Η σκέψη ήταν αρκετά απλή, γιατί προβληματιζόμαστε πολλοί για το τι μπορούμε να κάνουμε για την κοινωνία. Εγώ πιστεύω ότι ο αθλητισμός είναι ένας τρομερός ανεκμετάλλευτος τομέας, για να δίνεις μηνύματα κοινωνικής αλληλεγγύης, διότι αγγίζει πολύ κόσμο. Σκέφτηκα πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό που έχουμε φτιάξει όλοι μαζί, έχει πάει πολύ καλά και το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, το «μπάσκετ του Ρεθύμνου», σαν ένα φορέα για να επιστρέψουμε κάτι στην κοινωνία, περνώντας το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Νομίζω εκεί πρέπει να πάμε σε ένα δεύτερο στάδιο, με την βοήθεια και του Θεού, με το «Ρέθυμνο Assist» και να μπούμε όλοι σε αυτή την φιλοσοφία, ουσιαστικά δημιουργίας ενός «σχολείου κοινωνικής αλληλεγγύης», όπου ο ένας θα βοηθάει τον άλλο. Είναι κάτι πολύ σημαντικό», τόνισε αρχικά ο κ. Ζομπανάκης, για να προσγειώσει άμεσα τους συνεργάτες του. «Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο είπα στους συνεργάτες μου, να χαρούμε αυτές τις στιγμές, αλλά θα πρέπει να προσγειωθούμε και να δούμε πως θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια, που θα είναι δύσκολα και θα είναι μια μεγάλη μάχη να βρούμε σπόνσορες και πόρους».

«Έχουν κάνει τρομερή δουλειά στο Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά»

Ο Κωστής Ζομπανάκης δεν θα μπορούσε να σταθεί και στην παρουσία του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά, μην κρύβοντας πως εντυπωσιάστηκε από την παρουσία των μαθητών στην εκδήλωση του Προεδρικού Μεγάρου. «Εντυπωσιάστηκα από την παρουσία του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά. Αυτούς τους φορείς πρέπει να τους ψάχνουμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους. Έχουν κάνει τρομερή δουλειά σε αυτό το σχολείο. Θα πρέπει μέσα στους στόχους μας να είναι να έρχονται αυτοί οι άνθρωποι στα παιχνίδια της ομάδας, να αγαπήσουν τον αθλητισμό, να αγαπήσουν το μπάσκετ. Είναι και αυτός ένας από τους στόχους του «Ρέθυμνο Assist», που είναι πολύπλευρο και εμένα με έχει αφήσει τρομερά ευχαριστημένο η λειτουργία του μέχρι σήμερα».

«Χτίζουμε από κάτω προς τα πάνω»

Εντυπωσιακό, βέβαια το εγχείρημα του «Ρέθυμνο Assist», αλλά με την διαμορφωθείσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, με τον Κωστή Ζομπανάκη, πάντως να εμφανίζεται αισιόδοξος για την Κρήτη. Αρκεί να «χτίζουν» από κάτω προς τα πάνω, με την αλληλεγγύη να είναι το βασικό χαρακτηριστικό, για να έχουν συνέχεια τέτοιους είδους εγχειρήματα. «Έχω άποψη για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Είμαι σκεπτικά θετικός, αν και θεωρώ πως θα περάσουμε πολύ δύσκολες στιγμές τα επόμενα χρόνια. Είμαι ιδιαίτερα θετικός για την Κρήτη. Συγκεκριμένα για το Ρέθυμνο και τα Χανιά που ξέρω πολύ καλά, θεωρώ πως έχει μεγάλες προοπτικές. Αν περάσουμε αυτές τις δυσκολίες τα επόμενα δύο χρόνια, νομίζω ότι θα πάμε καλά. Είναι πολύ σημαντικό αυτή την στιγμή να βγαίνουμε ο ένας στον άλλο και να λέμε, έστω τοπικά, «χτίζω από κάτω και όχι από πάνω. Χτίζω τοπικά και όχι από υψηλό πολιτικό επίπεδο, βοηθώντας ο ένας τον άλλο. Έχουμε το καθήκον όλοι μας, έστω και με μια ιδέα να βοηθάμε ο ένας τον άλλο», για να δηλώσει πως το «Ρέθυμνο Assist» θα συνεχίσει να υπάρχει, «Πρώτα ο Θεός το «Ρέθυμνο Assist» φυσικά και δεν σταματά». 

«Με εκφράζει η επιθετικότητα σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο»

Φυσικά από την κουβέντα δεν μπορούσε να λείψει και το αθλητικό μέρος, με τον Κωστή Ζομπανάκη αρχικά να μιλάει γενικότερα για τον αθλητισμό στην Ελλάδα, καταλήγοντας φυσικά στο μπάσκετ, αν και παρακολουθεί και αγγλικό ποδόσφαιρο, όπως αποκάλυψε. «Δεν ξέρω για όλο τον αθλητισμό, αφού όπως ξέρετε η μεγάλη μου αγάπη είναι το μπάσκετ. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά δεν παρακολουθώ Ελληνικό, μόνο αγγλικό, διότι εκεί ήταν τα φοιτητικά μου χρόνια. Είναι ένα ποδόσφαιρο που εκφράζει αυτό που μου αρέσει και στο μπάσκετ, όπως γνωρίζεται, να είναι δηλαδή επιθετικό!».

«Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια καλή Ακαδημία στην Κρήτη»

Επί της ευκαιρίας της παρουσίας του Κωστή Ζομπανάκη στην «Πρώτη Γραμμή», ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Ρέθυμνο Aegean μίλησε και για την δυσκολία εκμετάλλευσης του ταλέντου των Κρητικών αθλητών, οι οποίοι αναδεικνύονται με το σταγονόμετρο. «Θέλεις μία καλή Ακαδημία σε Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο. Καλή Ακαδημία από όσο ξέρω δεν έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη. Όποιος παίκτης έχει βγει από την Κρήτη – και είναι πολύ λίγοι αυτοί – είναι κάτι τυχαίο. Είναι αυτοδημιούργητος, έφυγε μικρός στην Αθήνα, πήγε σε κάποια ομάδα και εξελίχθηκε», τόνισε αρχικά ο Ζομπανάκης, για να προσθέσει. «Το να στήσεις μια καλή ακαδημία δεν είναι καθόλου εύκολο. Όταν βρήκαμε τον Άλφα Ντιαλό, δεν βρίσκαμε κάποιον σε όλη την Αθήνα, να δουλέψει αυτό το παιδί ατομικά. Υπήρχε ένας σε όλη την Αθήνα, ο Μάικ Καλαβρός, ο οποίος δούλεψε μαζί του για 3 μήνες, αλλά βρήκε μια πολύ καλή δουλειά στην Κίνα και έφυγε. Όλο το μπάσκετ είναι δομημένο να κερδίζεις, ανεξάρτητα από ποια κατηγορία είσαι για αυτό στην Γ’ Εθνική που περίμενες να δεις παιδιά 18 χρονών, θα δεις παίκτες 30 και 33 ετών. Για αυτό οι νέοι παίκτες δεν έχουν ευκαιρία, δεν δουλεύονται ατομικά, αλλά δουλεύονται περισσότερο στην τακτική. Έτσι δεν εξελίσσονται στην ατομική τακτική που αυτό είναι το σημαντικότερο στην αρχή της καριέρας του σαν μπασκετμπολίστες». 

«Μας έλειψε ένας ψηλός για να κερδίσουμε τον πρωταθλητή Ευρώπης»

Ιδιαίτερα νωπό είναι ακόμη το παιχνίδι του Ρέθυμνο Aegean στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό, όπου η Ρεθυμνιώτικη ομάδα άγγιξε το όνειρο, φτάνοντας πολύ κοντά σε μια ιστορική νίκη. Ο Κωστής Ζομπανάκης που ξέρει πολλά καντάρια… μπάσκετ, θεωρεί πως αν το Ρέθυμνο Aegean είχε ακόμη ένα ψηλό, τότε θα κέρδιζε τον Πρωταθλητή Ευρώπης! «Το σκορ στο ΣΕΦ πραγματικά δεν δίνει την εικόνα το τι έγινε σε αυτό το ματς. Όπως λέγαμε μετά με τους παίκτες μας έλειψε ένας ψηλός για να κερδίσουμε το παιχνίδι, διότι όταν βγήκε ο Μπρεντ με 5 φάουλ είχαμε ένα κενό, το οποίο δεν μπορούσαμε να αναπληρώσουμε καθόλου. Μπήκε ο Χάινς και έκανε πάρτι. Ουσιαστικά ένας παίκτης μας έλειπε για να κερδίσουμε τον πρωταθλητή Ευρώπης. Πάντως, ήταν ένα φανταστικό παιχνίδι, γιατί μιλάμε για δύο ομάδες που τρέχουν. Αυτό που έκανε ο Κάρτερ με το κόουστ του κόουστ στο τέλος δεν θα το δεις πολύ συχνά στην Ελλάδα. Γιατί δεν παίζουν έτσι στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά εμείς το παίζουμε. Αυτό είναι το λεγόμενο «Ρέθυμνο μπάσκετ». Εμείς θα συνεχίζουμε να παίζουμε έτσι και θα συνεχίσουμε να έχουμε απολύτως υψηλούς στόχους. Όσο δε κάνουν σκάουτινγκ οι άλλες ομάδες, εμείς θα έχουμε ένα προβάδισμα. Αν ξεκινήσουν να κάνουν σκάουτινγκ οι άλλες ομάδες, θα είναι πιο δύσκολο και συναρπαστικό».

«Δώσαμε και πήραμε παίκτη από τους Μπόστον Σέλτικς»

Η αγωνία πλέον του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ Ρέθυμνο Aegean είναι αν θα βγει η μεταγραφή του νέου αποκτήματος της ομάδας, Γκέιμπ Προύιτ. Ο Ζομπανάκης, επισημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμο, πως το Ρέθυμνο Aegean έχει δώσει ένα παίκτη (σ.σ. Κρίστμας) και πλέον έχει πάρει ένα παίκτη (Προύιτ), από μία ομάδα-θρύλο του NBA και του Παγκόσμιου μπάσκετ. «Να δούμε όλοι πως θα μας βγει η καινούρια μεταγραφή. Ξέρουν όλοι πως στείλαμε από το Ρέθυμνο παίκτη στους Σέλτικς και να μάθουν όλοι πως ήρθε παίκτης από τους Σέλτικς στο Ρέθυμνο».