"Χάρηκα λίγο πιο πολύ για τον Νέστορα"

Ο Κωστής Ζομπανάκης εξηγεί στο Basketnews πώς οικοδομήθηκε το αθλητικό και κοινωνικό θαύμα του Ρεθύμνου, εκμυστηρεύεται το φόβο του και το νέο μεγάλο στοίχημά του και συνδέει την τιμητική επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Νέστορα Κόμματο!

Λίγη ώρα μετά την τιμητική επίσκεψη της ομάδας του Ρεθύμνου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Basketnews επικοινώνησε με τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για το αθλητικό και όχι μόνο, όπως αποδεικνύεται, θαύμα που συντελείται σ' αυτή την πόλη της Κρήτης. Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Κωστής Ζομπανάκης δέχθηκε να μας εξηγήσει τι είναι αυτό το τόσο σπουδαίο που έχει πετύχει αυτός και οι συνεργάτες του και προσέλκυσε την προσοχή του πρώτου πολίτη της χώρας μας και τους επαίνους του.

"Ο Πρόεδρος ήταν πάρα πολύ ζεστός μαζί μας. Ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους παίκτες για την προσφορά τους στην κοινωνία μέσω της ομάδας μας. Αλλά εγώ να σου πω την αλήθεια χάρηκα λίγο περισσότερο για τον Κόμματο", είπε καιι μας αιφνιδίασε λίγο. Έσπευσε ωστόσο να εξηγήσει και να αποκαλύψει το διάλογο που είχε προ ημερών με τον έμπειρο φόργουορντ της ομάδας:

"Ο Νέστορας είναι ένας παίκτης με μεγάλη ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, που δεν έχει τύχει της τιμής που θα έπρεπε. Επιπλέον είναι παρών σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες που διοργανώνουμε στο Ρέθυμνο. Δεν έχει λείψει από καμία. Κι όταν τον ενημέρωσα για την επίσκεψή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκείνος μου είπε: "Δεν ξέρεις τι σημαίνει για μένα να με δέχεται ο Πρόεδρος μετά από όλα όσα έχω ζήσει στο μπάσκετ τόσα χρόνια". Αυτή η επίκεψη τιμά πρώτα και πάνω απ' όλα την ομάδα. Αλλά είναι σημαντική και για τον Νέστορα ξεχωριστά.."

"Καθήκον μου η κοινωνική προσφορά"

Η πλούσια κοινωνική δράση που έχει αναπτύξει η ΚΑΕ Ρέθυμνο είναι ένα κομμάτι της προσπάθειας που καταβάλει ο Κωστής Ζομπανάκης από τότε που άρχισε να ασχολείται ώστε να καταστήσει την ομάδα σημείο αναφοράς της πόλης και του νομού ολόκληρου. Ο ίδιος εξιστορεί πώς ξεκίνησαν όλα:

"Όταν πήγα στο Ρέθυμνο, υπήρχε στην ομάδα ένα πολύ καλό γκρουπ ανθρώπων, όπως ο Νίκος Σαραντινός, που είχαν όραμα, αλλά τους έλειπε η τεχνογνωσία. Ο Νίκος ειδικά διαθέτει φοβερό ένστικτο προπαντός σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κομμάτι. Και είχε την ευχέρεια να τραβήξει κοντά του κι άλλους καλούς ανθρώπους, ο ένας καλύτερος από τον άλλον, που όλοι τους έχουν δείξει με πολλούς τρόπους ότι αγαπούν το μπάσκετ και την πόλη.

Δεν ξεκίνησα, λοιπόν, από το μηδέν. Κι όταν έχεις δίπλα σου καλούς εκτελεστές, τότε κάτι μπορείς να κάνεις. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να οργανώσουμε το οικονομικό κομμάτι. Αν δεν έχεις λεφτά, πρέπει να βρεις τρόπους ώστε να κατανείμεις σωστά τα όποια έσοδα έχεις.

Απο εκεί και πέρα έπρεπε να βρούμε την κεντρική ιδέα. Τι ακριβώς θέλουμε να προωθήσουμε; Είπαμε, λοιπόν, πως θέλουμε μια οικογένεια να πάει στο γήπεδο και για δύο ώρες να διασκεδάσει. Να δημιουργήσουμε μια ομάδα γύρω από τους παίκτες και την προσωπικότητά τους. Μια ομάδα που θα παίζει μπάσκετ σύμφωνο με τη φιλοσοφία μας. Γρήγορο και θεαματικό, ώστε να μπορεί να έρθει ο καθένας στο γήπεδο και να περάσει καλά. Και πώς θα περάσει καλά; Παρακολουθώντας πλούσιο θέαμα. Γύρω από αυτό χτίσαμε όλες τις άλλες δραστηριότητές μας και το μάρκετινγκ".

Το άνοιγμα στην κοινωνία, όμως, δεν το επέβαλαν μόνο λόγοι μάρκετινγκ. Ο Κωστής Ζομπανάκης είναι κατηγορηματικός: "Σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς νιώθω ότι είναι καθήκον μου να προσφέρω στην κοινωνία ό,τι μπορώ. Έτσι έχω μεγαλώσει. Είδαμε λοιπόν ότι το μοντέλο που ακολουθήσαμε στην ομάδα λειτουργεί και αποφασίσαμε να ανοιχτούμε και στην τοπική κοινωνία. Διότι έχουμε στα χέρια μας ένα όχημα που πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε. Ο αθλητισμός και η ομάδα μας ειδικότερα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στην κοινωνία να την αγαπήσει ακόμα περισσότερο".

Το βάρος των προσδοκιών
και το μεγάλο στοίχημα

Η διοργάνωση κοινωνικών συσσιτίων και η δωρεά εξοπλισμού σε σχολεία είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που έχει αναπτύξει το Ρέθυμνο μέσω της πρωτοβουλίας "Ρέθυμνο ασίστ". Και όπως λέει ο Κωστής Ζομπανάκης... "η ανταπόκριση του κόσμου είναι τρομερή. Κι αυτό μας κάνει να θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Να ψάχνουμε να βρούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, τι άλλο μπορούμε να χτίσουμε. Ιδέες έχουμε πάρα πολλές, χρειάζεται μόνο να επιλέγουμε 1-2 κάθε χρόνο και να τις εφαρμόζουμε".

Πάντως ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Ρέθυμνο δεν διστάζει να εκμυστηρεύεται στο Basketnews κι ένα μικρό του φόβο: "Αρχίζω να νιώθω πάνω μου το βάρος των προσδοκιών. Όλο αυτό μεγάλωσε πολύ γρήγορα και τώρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Κι αν χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορούμε να εξοικονομήσουμε και να διαθέσουμε, τι θα κάνουμε; Ο κόσμος έχει αρχίσει να περιμένει πολλά από εμάς..."

Φυσικά αυτή η μικρή ανησυχία δεν είναι ικανή να τον πτοήσει. Και αποκαλύπτει το επόμενο μεγάλο στοίχημά του: "Το σημαντικό είναι να έχουμε διάρκεια σε αυτό που κάνουμε. Να μπορέσουμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Ποιο είναι αυτό; Τώρα αυτός που προσφέρει είναι ο παίκτης, η ομάδα. Ως επόμενο βήμα θέλουμε τα παιδιά και οι γονείς τους να παραδειγματιστούν από τέτοιες συμπεριφορές και να έρθουν να προσφέρουν μαζί με την ομάδα. Θέλουμε η ομάδα να λειτουργήσει ως πρότυπο και να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση. Αυτό είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα..."