«Καθάρισε» ο Παπαγιάννης για τον Παναθηναϊκό

papagiannis

 

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δυσκολεύτηκε για 34 λεπτά από τη Λάρισα ωστόσο κατάφερε στο τέλος να «κλειδώσει» τη νίκη (69-60) και να ξεκινήσει... αγχωμένα τις υποχρεώσεις του στην Basket League. Καλύτερος ο Παπαγιαννης, ξεχώρισε και ο Κασελάκης.

Μετά τη μεγάλη νίκη απέναντι στη Φενέρμπαχτσε ο Παναθηναϊκός έπρεπε να προσγειωθεί στην ελληνική πραγματικότητα και δη στην έναρξη της νέας Basket League αντιμετωπίζοντας τη Λάρισα. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων το ματς απέναντι στους Θεσσαλούς μόνο... εύκολη υπόθεση δεν ήταν για τους «πράσινους» οι οποίοι τα... χρειάστηκαν μέχρι να φτάσουν στην τελική επικράτηση με 69-60 και να κάνουν ποδαρικό με το δεξί στο νέο πρωτάθλημα.

Βέβαια η απόδοση των «πρασίνων» δεν θύμισε ούτε στο ελάχιστο την εξαιρετική προσπάθεια που είχαν κάνει απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το μυαλό είχε μείνει στο ματς της περασμένης Πέμπτης και μόνο τα... σώματα των παικτών βρέθηκαν στο ίδιο παρκέ για την πρώτη αγωνιστική της Basket League. Κακό μπάσκετ, μεγάλη αστοχία έξω από τα 6.75 μέτρα (3/16 τρίποντα), πολλά λάθη και κάπως έτσι οι Θεσσαλοί μπόρεσαν να μείνουν κοντά στο σκορ μέχρι το 27' (43-43) και να διεκδικήσουν ό,τι τους αναλογούσε (52-47) μέχρι τις αρχές της τελευταίας περιόδου.

Ο Γιώργος Παπαγιαννης ήταν εκείνος που «κλείδωσε» τη νίκη την στιγμή που η Λάρισα φαινόταν έτοιμη για το μεγάλο «μπαμ» στο ΟΑΚΑ, ενώ σιγουριά ενέπνευσε και ο Λεωνίδας Κασελάκης. Αντίθετα, ο Μάρκους Φόστερ πραγματοποίησε το χειρότερο ματς με τα πράσινα, την ώρα που ο Βόβορας άφηνε εκτός 12άδας τον Νέντοβιτς για να πάρει ανάσες ενώ δεν αγωνίστηκαν και οι Παπαπέτρου (ενοχλήσεις στα πλευρά) και Βουγιούκας (θλάση).

Το ματς

Ιδιαίτερα νευρικό ήταν το ξεκίνημα του ματς και για τις δύο ομάδες. Ο μεν Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ίσως να είχε ακόμα το μυαλό του στη μεγάλη νίκη επί της Φενέρ, η δε Λάρισα μπήκε τρακαρισμένη στο ΟΑΚΑ με αποτέλεσμα να αστοχεί στο ένα σουτ μετά το άλλο. Όχι ότι οι «πράσινοι» τα πήγαν... καλύτερα. Συγκεκριμένα σημείωσαν 13 πόντους στην πρώτη περίοδο, όλοι μέσα από τη ρακέτα και δη από τους δύο ψηλούς του (8 πόντους ο Όγκουστ και 5 πόντους ο Παπαγιάννης). Από εκεί και πέρα τα πάντα ήταν... μηδέν εις το πηλίκον.

Όχι ότι η Λάρισα έκανε κάτι που να... ξεχωρίσει αφού οι παίκτες του Λίνου Γαβριήλ είχαν μόλις 4/16 εντός παιδιάς, εκ των οποίων 0/4 τρίποντα. Όμως με μόλις 2 λάθη παθητικό μπόρεσαν να μείνουν κοντά στο σκορ με τη λήξη της πρώτης περιόδου (13-11) σ' ένα ματς που δεν διεκδικούσε καμία... αναφορά όσον αφορά το θέαμα εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός μετρούσε μόλις τρία λιγότερα λάθη (6) από τα... συνολικά κόντρα στη Φενέρ (9), δείγμα της εικόνας που παρουσίαζε στο παρκέ (6/11 δίποντα, 0/3 τρίποντα).

Βέβαια στο πρώτο δίλεπτο της β' περιόδου, όλα έδειχναν ότι άρχισε να πατάει το πόδι στο γκάζι για να καθαρίσει το ματς. Με ένα 10-0 έφτασε την διαφορά στους 10 πόντους (το 11-11 του 9' έγινε 21-11 στο 12') και αυτό χάρη στην καλή άμυνα και στους πόντους που βρήκε στο transition. Και πάλι. Όχι μόνο δεν υπήρξε συνέχεια, αλλά η Λάρισα «ροκάνισε» τη διαφορά.

Οι Ρας και Σμιθ ήταν οι κινητήριοι μοχλοί στην επίθεση, ενώ με την άμυνα «ζώνης» κατάφεραν οι Θεσσαλοί να μπλοκάρουν τους γηπεδούχους στο «πέντε εναντίον πέντε». Αποτέλεσμα; Να υποχρεώσουν τον Παναθηναϊκός σε 10 πόντους από το 12' έως και το τέλος του ημιχρόνου και να πλησιάσουν στον έναν πόντο (31-30). Στο πρώτο ημίχρονο, το «τριφύλλι» βρήκε το πρώτο του τρίποντο στο 17' ύστερα από επτά άστοχα ενώ έκλεισε το πρώτο μισό του ματς με 12/19 δίποντα, 1/9 τρίποντα, 4/6 βολές, 19 ριμπάουντ, 11 ασίστ και 11 λάθη! Η Λάρισα είχε στο ίδιο διάστημα 7/27 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 7/8 βολές, 23 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 8 λάθη.

Στο ξεκίνημα του β' μέρους εκείνος που ανέλαβε δράση ήταν ο Λεωνίδας Κασελάκης, ο οποίος πέτυχε 9 από τους 11 πόντους του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα η διαφορά να επιστρέψει στους 10 πόντους (42-32) και όλα να έδειχναν σε πράσινη αντεπίθεση. Όμως υπολόγιζαν χωρίς την αποφασιστικότητα των φιλοξενούμενων, οι οποίοι όχι μόνο δεν... παράτησαν το ματς, αλλά συνέχισαν με περισσότερο ζήλο στο παιχνίδι. Από τη μία δυνάμωσαν και πάλι στην άμυνα και από την άλλη οι γηπεδούχοι έκαναν εκ νέου βιαστικά λάθη θέλοντας να «καθαρίσουν» με την υπόθεση της νίκης.

Συγκεκριμένα η Λάρισα πραγματοποίησε επιμέρους 11-1 και έφερε εκ νέου το ματς στα ίσια (43-43) τρία λεπτά πριν από το τέλος της 3ης περιόδου. Σ' εκείνο το σημείο ο Γιώργος Παπαγιάννης συνδύασε μια-δυο καλές του άμυνες με την επίθεση και μ' ένα 8-0 των «πρασίνων» η διαφορά έφτασε στο 51-43 λίγο πριν από το τέλος της γ' περιόδου (51-44) και λίγο αργότερα για πρώτη φορά στο +11 (60-49 (στο 34').

Ο Έλληνας σέντερ ήταν εκείνος που έκανε την διαφορά για λογαριασμό του Παναθηναϊκού ενώ λύσεις στην τελευταία περίοδο έδωσε και ο Μπεν Μπέντιλ. Από τη στιγμή που η διαφορά έγινε «διψήφια» η Λάρισα δεν είχε άλλες δυνάμεις για να επιστρέψει ξανά στο ματς και κάπως έτσι ήρθε το τελικό 69-60 για τους γηπεδούχους, οι οποίοι έκαναν... αγχωμένο ποδαρικό στο νέο πρωτάθλημα

Τα δεκάλεπτα: 13-11, 31-30, 51-44, 69-60