Μπαρτζώκας: «Μερικές φορές κάνει καλό σε έναν προπονητή αν απολυθεί»

5705931 1

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μιλώντας για τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Περιστερίου στάθηκε στον Βασίλη Σπανούλη αλλά και σε μια... διαφορετική συμβουλή.

Στην αρχική του τοποθέτηση μετά το τέλος του ματς, ο προπονητής του Ολυμπιακού ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν παίξαμε ιδιαίτερα καλά. Πολλοί λόγοι μπορούν να το δικαιολογήσουν. Παίξαμε πρώτη φορά μπροστά στο κοινό μας και οι παίκτες είχαν μια παραπάνω διάθεση να κάνουν παραπάνω πράγματα μέσα από το ομαδικό παιχνίδι. Το γεγονός ότι ήταν σαν γιορτή με την επίσκεψη του Βασίλη και με όλες τις εκδηλώσεις στην αρχή του παιχνιδιού, συν το γεγονός ότι το Περιστέρι είναι πολύ καλή ομάδα και εμείς προερχόμασταν 48 ώρες πριν από το τελευταίο μας ματς, μας έδωσαν μια προχειρότητα στο παιχνίδι. Κάναμε πάρα πολλά λάθη, 18 στον αριθμό και ήταν ένα νευρικό παιχνίδι το οποίο τελείωσε σκοράοντας πάνω από 100 πόντους. Κερδίσαμε σχετικά άνετα και πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά. Πολλοί παίκτες ήταν κουρασμένοι και επίσης ο Γουόκαπ ήταν άρρωστος πριν από το παιχνίδι αλλά δεν μας το είχε πει. Το παιχνίδι αυτό είναι παρελθόν και αυτό που μετράει είναι το απαιτητικό ματς με την Ρεάλ που έχουμε μπροστά μας».

Και συνέχισε: «Το κάθε παιχνίδι είναι μια διαφορετική ιστορία. Παιζει ρόλο τι παίζει ο αντίπαλος. Πως παίζει άμυνα, αν έχεις καλούς σουτέρ. Εγώ επέλεξα να έχουμε καλούς σουτέρ για να μπορούμε να εκτελέσουμε. Μπορούμε να εκτελέσουμε με καλύτερα ποσοστά και θα το κάνουμε στα επόμενα ματς. Πάντα πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Οι ψηλοί ξέρουν μπάσκετ και μπορούν να πασάρουν την μπάλα έξω Σήμερα ήμασταν λίγο πρόχειροι όσον αφορά την αντιμετώπιση. Έχουμε καλούς σουτέρ. Ο ΜακΚίσικ είχε 4/5 τρίποντα, ο Πίτερς έχασαν τα πρώτα σουτ αλλά είναι παίκτες του 40% στην καριέρα τους. Ο Σλούκας ήταν εύστοχος, ο Λαρεντζάκης σούταρε καλά στο πρώτο ημίχρονο. Υπάρχει βάθος όσον αφορά αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού».

Για το αν επηρεάστηκαν οι παίκτες από το εορταστικό κλίμα με Σπανούλη, Πρίντεζη στο ΣΕΦ: «100%. Το πιστεύω πάντα αυτό. Ήταν ένα παιχνίδι που φάνηκε ως γιορτή για την ομάδα μας. Χάνεις την συγκέντρωσή σου, δεν είσαι τόσο επιθετικός, δεν είσαι τόσο 'κακός' με τον αντίπαλο. Του άξιζε του Περιστερίου να ήμασταν πιο σοβαροί. Οι φιλαθλοι του Ολυμπιακού δεν είχαν δει καθόλου την ομάδα του στον Πειραιά. Οι παίκτες πρέπει να συνηθίσουν την παρουσία των φιλάθλων. Είναι μόλις το δεύτερο ματς που παίξαμε στο ΣΕΦ. Κάναμε μόνο προπονήσεις και αυτές από ένα σημείο και μετά καθώς ήταν κλειστή η αίθουσα».

Για την σταθερά του Ολυμπιακού: «Εμείς ακολουθούμε μια πεπατημένη. Υπάρχει μια σταθερότητα στο ποιοι δουλεύουν στα γραφεία, στους προπονητές και στους παίκτες. Και δεν το λέω επειδή είμαι 3ο χρόνο στην ομάδα. Οι παίκτες έφευγαν από τον Ολυμπιακό όταν κατακτούσε την Ευρωλίγκα επειδή ανέβαινε στο πενταπλάσιο η τιμή τους. Η Εφές για να έχει την ίδια ομάδα μπορεί να έδωσε 2-3 φορές τα χρήματα από την πρώτη της χρονιά. Και εμείς το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε καλό κορμό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Ολυμπιακού. Έχουμε ομάδα με ισορροπία και μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Θέλουμε να πασάρουμε τη μπάλα, να έχουμε ασίστ, να μην είμαστε εγωιστές και να είμαστε σκληροί στην άμυνα. Κάποια στιγμή σήμερα χαλαρώσαμε και δεν γυρίζαμε στο τρανζίσιον ύστερα από κάποιες κακές επιλογές. Κάποιοι παίκτες είναι κουρασμένοι και είναι κάτι που δικαιολογώ. Το βασικό είναι να κερδίζει ο Ολυμπιακός και από τη στιγμή που συμβαίνει συνεχίζουμε».

Όσο για τον Σπανούλη από τη θέση του προπονητή; «Νιώθω καλά επειδή στον Ολυμπιακό αναγνωρίζονται κάποιες αξίες. Και από τον κόσμο και από τη διοίκηση και από όλο το περιβάλλον του συλλόγου. Το βρίσκω φανταστικό. Το επάγγελμα του προπονητή είναι τελείως διαφορετικό από αυτό του παίκτη. Χρειάζεται μεγάλη τριβή. Ο Βασίλης βρήκε το ιδανικό σενάριο, σ' έναν σύλλογο που του έδωσε τις δυνατότητες να κάνει κάτι καλό χωρίς να υπάρχει μεγάλη πίεση. Στην Basket League είτε τερματίσεις 3ος, είτε 5ος δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Θα χτίσει σιγά-σιγά με τις εμπειρίες του και του εύχομαι ό,τι καλύτερο. Προσωπικά δεν έχω συμβουλεύσει κανέναν. Αν πραγματικά πρέπει να ευχηθείς κάτι σε κάποιον προπονητή, είναι να απολυθεί. Το μεγαλύτερο καλό που μπορεί να συμβεί σε κάποιον προπονητή είναι να απολυθεί. ΔΕν μιλάω για τον Βασίλη. Το λέω γενικά. Τότε βάζεις τα πράγματα σε μια σειρά και βλέπεις ποια είναι τα σημαντικά και ποια όχι. Στην ουσία θα γίνει κάποια στιγμή θα γίνει όπως έχει γίνει σε όλους. Και οι πιο πετυχημένοι προπονητές , κάποια στιγμή θα έχουν κακή χρονιά. Καποια στιγμή πρέπει να απολυθεις για να πανε τα πραγματα καλύτερα στην καριερα σου. Εμενα με βοήθησε πολύ που είχα φύγει τότε από τον Ολυμπιακό».

Για την κατάσταση του Παπανικολάου: «Είναι καλύτερα, έκανε μαγνητική και ελπίζουμε να είναι στο ματς με τον Άρη μετά τα δύο ευρωπαϊκά»