Σπανούλης και Γκος έφεραν τη... νηνεμία στο λιμάνι

2026062

Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη τη νίκη απέναντι στη Ρεάλ όσο τίποτε και μέσα σε διάστημα 48 ωρών κατάφερε να ανατρέψει τα κακώς κείμενα μετά και τη δεύτερη ήττα από τον Παναθηναϊκό! Σπανούλης, Γκος και Στρέλνιεκς ήταν εκείνοι που επανέφεραν την... κανονικότητα στο λιμάνι μετά το 88-83. 

Μάλιστα με αυτή τη νίκη έβαλαν και τέλος στο αήττητο σερί των 8 νικών της Ρεάλ την οποία και υποχρέωσαν στην πρώτη της ήττα στην φετινή EuroLeague. Για την ακρίβεια ο Ολυμπιακός έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, με τρία γκαρντ να πιάνουν σπουδαία απόδοση (Σπανούλης, Ουίλιαμς Γκος, Στρέλνιεκς) και τους Μιλουτίνοφ, ΛεΝτέι να βοηθούν στη ρακέτα. Nα σημειωθεί ωστόσο ότι η Ρεάλ έπαιξε με πολλά προβλήματα αφού δεν ήρθαν οι Γιουλ, Αγιον και Κούζμιτς, ενώ κατά τη διάρκεια του αγώνα τραυματίστηκε και ο Ρούντι Φερνάντεθ.

Μετά από δυόμισι λεπτά αγώνα, ο Ολυμπιακός είχε σκοράρει 2 πόντους με παθητικό επτά! Ο Μπλατ αποφάσισε πολύ γρήγορα να διορθώσει το σχήμα του με τον Τίμμα, τον Γκος και τον Παπανικολάου ήταν αργό και χωρίς δημιουργία. Τα επόμενα επτάμισι λεπτά ήταν ύμνος στην ηγετική φυσιογνωμία του Βασίλη Σπανούλη. Μέχρι το τέλος της περιόδου, οι γηπεδούχοι σημείωσαν 27 (!!!) πόντους (σε ουσιαστικά 7 λεπτά) και έκλεισαν την περίοδο με προβάδισμα επτά ποντων (29-22). Αν υπήρχε κάτι ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι στην άμυνά του, τα γνωστά αδύναμα στοιχεία του (Σπανούλης-Στρέλνιεκς) η Ρεάλ είχε πρόθεση να τα χτυπήσει και μέσα από αυτά εβγαζε πολύ εύκολες φάσεις. Ο Σπανούλης τελείωσε την περίοδο με 7 πόντους και 2 ασίστ.

Στην πρώτη περίοδο ο Ολυμπιακός έκανε ένα λάθος! Τρία λεπτά μετά την έναρξη της δεύτερης περιόδου, είχε φτάσει ήδη στα πέντε, με τη Ρεάλ να μένει στα 4, συνδυασμός που τη βοήθησε, κυρίως με μακρινά σουτ να ισοφαρίσει σε 32-32. Σημείωση: Χωρίς τον Σπανούλη στο παρκέ. Σαν dejavu από την πρώτη περίοδο, ο Μπλατ, σήκωσε άρον άρον τον Σπανούλη από τον πάγκο και η ιστορία επαναλήφθηκε κι όχι σαν τραγωδία, αλλά ως θρίαμβος του ηγέτη του Ολυμπιακού. Ο Σπαν έπαιξε για σχεδόν τρία λεπτά. Σε αυτά πρόλαβε: Να φτάσει στους 16 πόντους, στις 3 ασίστ, να δώσει εκ νέου προβάδισμα με 41-35 με δύο σερί τρίποντα. Ο Μπλατ τον απέσυρε πάλι στο 16', αφού είχε ήδη ταλαιπωρήσει τρεις παίκτες του Λάσο (Καμπάτζο, Τέιλορ, Κάρολ). Και τότε τη σκυτάλη πήρε ο Γκος, που συνέχισε από εκεί που σταμάτησε ο αρχηγός με αποτέλεσμα η διαφορά να κλείσει στους 11π. στο πρώτο μέρος (52-41)

Τα τρίποντα οπου κατά κανόνα έβρισκαν στόχο στο πρώτο ημίχρονο, στην αρχή της τρίτης περιόδου χτυπούσαν σίδερο. Ο Καμπάτσο στυνέχισε να μοιράζει ασίστ σαν καφέδες στη Γλυφάδα παραμονή Χριστουγέννων και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε με Σπανούλη-Γκοες δεν τον βοήθησε να βρει λύσεις στις επίθεση. Ετσι, η Ρεάλ με τον Κάρολ να φτάνει στους 13π. (11 είχε ο Ρούντι από το α') μείωσε σε 55-52. Ο Στρέλνιεκς έδωσε κάποιες λύσεις, αλλά ο αργεντίνος γκαρντ της Ρεάλ έφτασε στις 11 τελικές πάσες στο 28' και με τα τρίποντα της Ρεάλ το παιχνίδι έκλεισε και πάλι με το Ολυμπιακός να φτάνει στα 10 λάθη και τη Ρεάλ να μένει στα 7.

Η αρχή της τέταρτης περιόδου, όπως και το φινάλε της τρίτης, ήταν αφιερωμένο στον Γιανις Στρέλνιεκς. Ο Λετονός έκανε μεγάλο παιχνίδι σημείωσε την πλειοψηφία των πόντων του Ολυμπιακού από το 28 μέχρι το 35' κι έτσι οι ερυθρολεύκοι βρήκαν ευκαιρία αφενός να κρατήσουν το προβάδισμα στο σκορ κι αφετέρου να προστατεύσουν τον Βασίλη Σπανούλη που είχε ανάγκη από ανάσες. Κι έτσι, όταν ο αρχηγός επέστρεψε, με τρίποντο στα δυόμισι λεπτά, έδωσε τη χαριστική βολή στη Ρεάλ, που επιχείρησε να γυρίσει το ματς, αλλά δεν είχε ούτε χρόνο, ούτε δυνάμεις. Βέβαια στα 45'' ο Ντεκ αστόχησε σε δύο βολές που αν τις έβαζε το σκορ θα γινόταν 82-80 και ίσως να είχε διαφορετική εξέλιξη, από τη στιγμή μάλιστα που η Ρεάλ είχε ακόμα μία ευκαιρία να μειώσει. Την πέταξε όμως! Ετσι ο Ολυμπιακός έφτασε στη μεγάλη νίκη, ανατρέποντας το αήττητο της Ρεάλ στην 9η στροφή της φετινής Ευρωλίγκας.