"Οι ξένοι δεν βοήθησαν"

Ο Γιώργος Καλαϊτζής τονίζει στο Basketnews πως στον αγώνα με το Περιστέρι νίκησε το "πρέπει", αλλά εντοπίζει ως βασική αιτία για την κακή πορεία του Κολοσσού φέτος τις επιλογές των ξένων. "Ο Παναθηναϊκός είναι αουτσάιντερ, άρα επικίνδυνος", λέει για τα επικείμενα παιχνίδια του "τριφυλλιού" με την Μπαρτσελόνα.

Η νίκη επί του Περιστερίου έδωσε οξυγόνο στον Κολοσσό, ο οποίος μετά τις τελευταίες συνεχόμενες ήττες είχε περιέλθει σε πολύ δύσκολη βαθμολογική θέση. Ο Γιώργος Καλαϊτζής δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει επ' αυτού και μιλώντας στο Basketnews υπογραμμίζει τη σημασία της νίκης, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ο Κολοσσός έφτασε σε αυτό το σημείο.

- Μπορεί οι ήττες να ήταν μαζεμένες τελευταία, αλλά η νίκη ήρθε την κατάλληλη στιγμή, έτσι;

"Πραγματικά, στο παιχνίδι με το Περιστέρι παίζαμε με την πλάτη στον τοίχο. Έπρεπε οπωσδήποτε να νικήσουμε για να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας για παραμονή στην κατηγορία. Αν χάναμε, τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα για μας, αλλά ευτυχώς τα καταφέραμε..."

- Τι συνέβη τελικά κι ενώ ξεκινήσατε τόσο καλά στη σεζόν, με τρεις νίκες στα ισάριθμα πρώτα παιχνίδια, στη συνέχεια καταρρεύσατε και φτάσατε στο σημείο να παλεύετε για τη σωτηρία σας;

"Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι ξένοι. Έγινε λάθος στην επιλογή τους από την αρχή. Ήρθαν παίκτες που έπαιζαν στις ίδιες θέσεις, δεν ταίριαζαν με την ομάδα, ενώ ούτε και οι αλλαγές που έγιναν στη συνέχεια βοήθησαν. Δεν συνέβη, δηλαδή, ό,τι και στις άλλες ομάδες, που άλλαξαν ξένους και έφεραν καλύτερους. Όταν ο κανονισμός σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις έξι ξένους κι από αυτούς οι τέσσερις να είναι Αμερικανοί, φτάνει να πάρεις δύο καλούς για να κάνεις τη διαφορά. Ειδικά αν έχεις καλό ελληνικό κορμό, όπως εμείς. Δυστυχώς στην ομάδα μας οι Αμερικανοί έκαναν μεν τη διαφορά, αλλά προς τα... κάτω"!

- Με ποια ψυχολογία μπήκατε σε αυτό το τόσο κρίσιμο παιχνίδι με το Περιστέρι;

"Όλη την προηγούμενη εβδομάδα λέγαμε ένα πράγμα: ότι πρέπει να νικήσουμε. Τελικά επικράτησε αυτό το "πρέπει". Το επίπεδο του μπάσκετ που παίχτηκε, βέβαια, δεν ήταν ανεβασμένο, αλλά εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε τίποτα άλλο από το να επικεντρωθούμε στα βασικά. Να παίξουμε καλή άμυνα, να πάρουμε τα ριμπάουντ... Παίζαμε στο γήπεδό μας και όπως το Περιστέρι νίκησε την περασμένη εβδομάδα την Καβάλα σε ένα παιχνίδι αντίστοιχης σημασίας, το ίδιο κάναμε κι εμείς"...

- Και τώρα; Σωθήκατε;

"Όχι ακόμα, αλλά αυτή η νίκη μας αφήνει πολλές ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε ακόμα δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια με την Καβάλα εκτός έδρας και με τον Άρη στο γήπεδό μας. Τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό δεν τον υπολογίζω. Το κακό είναι πως εδώ που φτάσαμε δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο τι κάνουμε εμείς, αλλά έχουμε το νου μας και στους άλλους. Εν αναμονή των εξελίξεων, λοιπόν..."

- Κόσμο είχε το γήπεδο;

"Είχε, αλλά νομίζω πως αν πάρουμε υπόψη τη σημασία του αγώνα, θα έπρεπε να έχει ακόμα περισσότερο. Δεν πρέπει βεβαίως να αδικούμε όσους ήρθαν, γι' αυτό τους οφείλουμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" που ήρθαν και μας συμπαραστάθηκαν. Θα πρέπει πάντως να έχουμε ακόμα πιο πολλούς φίλους μας στο πλευρό μας. Η παρουσία του κόσμου είναι ακόμα πιο πολύ αναγκαία όταν η ομάδα τη χρειάζεται".

- Κι επειδή έχεις παίξει χρόνια στον Παναθηναϊκό κι έχεις κερδίσει τίτλους μαζί του, πώς βλέπεις την προσπάθειά του για πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας απέναντι στην Μπαρτσελόνα;

"Ο Παναθηναϊκός είναι αουτσάιντερ σε αυτά τα παιχνίδια. Αλλά πάντα είναι πιο επικίνδυνος όταν είναι αουτσάιντερ. Κι εγώ περιμένω αυτό ακριβώς: να επιβεβαιώσει ότι είναι επικίνδυνος".

- Έχει σοβαρές ελπίδες δηλαδή;

"Το μόνο σίγουρο είναι πως τις όποιες πιθανότητες έχει, θα τις διεκδικήσει και με το παραπάνω. Ακόμα και με 3-0 να χάσει, η Μπαρτσελόνα δεν θα τα καταφέρει τόσο εύκολα...".