Με τα... χίλια ζόρια

coop lav

Η ΑΕΚ είδε το… χάρο με τα μάτια της πριν καταφέρει τελικά να νικήσει στο ΟΑΚΑ με 90-82 το μαχητικό Λαύριο χάρη στην δυναμική παρουσία του Μαυροειδή μέσα στη ρακέτα και την ευστοχία της στις βολές (31/38).

Με τον Ντι Τζέι Κούπερ, παρότι είναι υπ’ ατμόν, να βάζει δύο συνεχόμενα τρίποντα η ΑΕΚ πήρε κεφάλι στο σκορ στο ξεκίνημα, αλλά η άμυνά της δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Ο Γιανγκ έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στον Κούπερ και το Λαύριο πέρασε μπροστά με 10-9 στο 5’, καθώς ούτε η επίθεση της Ενωσης λειτουργούσε σωστά. Οι παίκτες της δεν εκμεταλλεύονταν την υψομετρική διαφορά που είχαν από τους αντιπάλους τους, επέμεναν να σουτάρουν τρίποντα, αλλά ήταν άστοχοι.

Οι αλλαγές που έκανε ο Ζντοβτς στο αρχικό σχήμα αποδείχθηκαν, ωστόσο, αποτελεσματικές. Ο Κατσίβελης έπαιξε καλύτερη άμυνα, ενώ βοήθησε στο να κυκλοφορήσει πιο σωστά η μπάλα και να περάσει στον Μαυροειδή, που ήρθε επίσης από τον πάγκο και έδωσε πολλές λύσεις. Και καθώς το Λαύριο έπαιζε ένα μάλλον ανορθόδοξο μπάσκετ, που έχει το ρίσκο να σε αφήσει άποντο αν δεν πιάσουν τόπο οι… ποικιλίες, η ΑΕΚ έτρεξε ένα σερί 14-2 μέχρι το 9’, οπότε προηγήθηκε με 23-11 δείχνοντας διάθεση να “καθαρίσει” το παιχνίδι.

Ομως ήταν ακόμα πολύ νωρίς. Στη δεύτερη περίοδο το Λαύριο έπαιξε πιο καλή άμυνα, έκλεψε κανά δυο φορές την μπάλα και μείωσε στο 12’ 28-23, αναγκάζοντας τον Ζντοβτς να κάνει πάλι αλλαγές. Ο Κούπερ ξαναμπήκε κι έβαλε άλλα τρία τρίποντα, τα οποία βοήθησαν την ΑΕΚ να ξεφύγει ξανά με 42-29 στο 17’, ωστόσο ήταν φανερό πως ο Αμερικανός έπαιζε για τον εαυτό του. Απόδειξη ότι δεν μοίρασε ούτε μία ασίστ στο πρώτο μέρος. Ο Μαυροκεφαλίδης παίζοντας σε θέση “4” βοήθησε περισσότερο στο δεύτερο δεκάλεπτο και συνέβαλε κι αυτός στο νέο σερί της Ενωσης, το οποίο όμως δεν είχε συνέχεια. Το Λαύριο εκματελλεύτηκε κάποια άστοχα σουτ των γηπεδούχων και με τους Μπολντς και Γιανγκ να δίνουν λύσεις, μείωσε 44-36 στο τέλος του ημιχρόνου.

Στην τρίτη περίοδο η ΑΕΚ μπήκε σαν υπνωτισμένη. Οι παίκτες του Λαυρίου έκλεψαν τέσσσερις φορές την μπάλα και στο 22’ πέρασαν μπροστά με 46-44 τρέχοντας ένα σερί 10-0 με πρωταγωνιστές τον Νίξον και τον Γιανγκ, ο οποίος έκανε πάρτι απέναντι στον εντελώς αδιάφορο Κούπερ. Και ήταν απορίας άξιο γιατί ο Ζντοβτς επέμενε να χρησιμοποιεί έναν παίκτη, που δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να παίξει και την ίδια ώρα κρατούσε στον πάγκο τον Παπαντωνίου.

Το παιχνίδι είχε γίνει ντέρμπι και μάλιστα για γερά νεύρα, τα οποία οι φίλοι της ΑΕΚ φαίνεται πως διέθεταν, διότι παρακολουθούσαν ψύχραιμοι την ομάδα τους να παίζει χάλια και να απελείται από έναν αντίπαλο, που έπαιζε ελεύθερα το μπάσκετ που ήξερε. Το μεγάλο πρόβλημα της Ενωσης ήταν η άμυνά της, όπου ελάχιστοι παίκτες είχαν διάθεση πραγματικά να παίξουν, επιτρέποντας στους αντιπάλους τους να διεισδύουν και να βρίσκουν ελεύθερα σουτ. Το Λαύριο έβρισκε τρόπους να απαντά στα καλάθια της ΑΕΚ μέχρι και δύο λεπτά πριν από τη λήξη της περιόδου, οπότε η Ένωση κατάφερε να βγάλει μια δυο καλές άμυνες και με τον Μαυροειδή και ένα μακρινό τρίποντο του Σάκοτα να προηγηθεί με 61-55 στο 28’. Το δεκάλεπτο έληξε με την ΑΕΚ να προηγείται με 63-59.

Η τριάδα Γιανγκ, Νίξον, Μπολντς συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα και στην τελευταία περίοδο στην ΑΕΚ, που παρότι το Λαύριο έπαιζε με κοντό σχήμα, εκείνη έπαιζε με ψηλό και τον Μιλόσεβιτς σε θέση “3”. Το καλό για την Ένωση ήταν ότι για πρώτη φορά στο παιχνίδι ο Μαυροκεφαλίδης έπαιξε ως σέντερ και, όπως ήταν φυσικό, αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικός και βοήθησε ώστε η ομάδα του να πάρει ένα προβάδισμα έξι πόντων στο 33’ (71-65).

Στο 35’ η ΑΕΚ προηγήθηκε με 75-65, καθώς το ψηλό σχήμα αποδείχθηκε αποδοτικό στην άμυνα, ενώ και στην επίθεση ο Μιλόσεβιτς έδωσε πολύτιμη βοήθεια. Στο ίδιο λεπτό το Λαύριο έχασε έναν από τους τρεις καλύτερους παίκτες του, τον Νίξον, που έκανε πέμπτο φάουλ, και το έργο του έγινε πιο δύσκολο. Παρ’ όλα αυτά οι φιλοξενούμενοι δεν το έβαλαν κάτω. Εκμεταλλευόμενοι τα άστοχα σουτ των γηπεδούχων από την περιφέρεια μείωσαν ξανά 75-71 στο 36’.

Ο Ζντοβτς πέρασε πάλι τον Μαυροειδή, που έδωσε λύσεις στην επίθεση, αλλά στην άμυνα δεν μπόρεσε να βρει αντίδοτο για τον Γιανγκ, που έκανε ό,τι ήθελε και κρατούσε όρθιο το Λαύριο. Οι φιλοξενούμενοι πάντως έχασαν τρία συνεχόμενα σουτ μεταξύ 36’ και 38’, έτσι η ΑΕΚ με τον κορυφαίο στις βολές Μαυροειδή να ελέγχει τα ριμπάουντ και χάρη στις βολές που κέρδιζε και αξιοποιούσε, ξέφυγε 1’40’’ πριν από τη λήξη με 83-75.

Το Λαύριο με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Γιανγκ μείωσε και πάλι 85-80 στο 39’ (καθώς η ΑΕΚ παγιδευόταν σαν αρχάρια στην άμυνα ζον πρες σε όλο το γήπεδο που εφάρμοζαν επιτυχημένα οι φιλοξενούμενοι), ωστόσο τη λύση για την Ενωση έδωσε τελικά ο Μιλόσεβιτς. Με ένα μεγάλο τρίποντο από τη γωνία 31’’ πριν από τη λήξη έκανε το 88-80 και γλίτωσε την ΑΕΚ από απρόβλεπτους μπελάδες. Η Ένωση νίκησε με 90-82, αλλά η εικόνα που εμφάνισε ήταν απογοητευτική και έδειξε ότι ο Γιούρι Ζντοβτς έχει πολλή δουλειά ακόμα να κάνει.

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Κούπερ 20(5), Μαυροκεφαλίδης 10, Κάρτερ 3, Σαρικόπουλος 3, Κρίστμας, Σάκοτα 10(2), Χέρστον 8, Μιλόσεβιτς 9(1), Κατσίβελης 3, Καλαμπόκης 3(1), Μαυροειδής 21.

ΛΑΥΡΙΟ (Σερέλης): Γιανγκ 26(2), Σακελλαρίου 3, Περράκης, Μπάρλος 6, Μπολντς 14(2), Χάμιλτον 4, Κρουμπάλι 10, Κέσελι 4, Νίξον 1(1), Γιαννακόπουλος 2, Κακλαμανάκης.