O παλιός ήταν αλλιώς

AEK PAO NEW

Με τον Διαμαντίδη και τον Φώτση να κάνουν στα τελευταία λεπτά τη διαφορά, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να διατηρήσει το αήττητό του νικώντας στο ΟΑΚΑ τη γηπεδούχο ΑΕΚ (67-64), η οποία παρουσίασε ένα πρόσωπο διαφορετικό προς το καλύτερο με τον Γιούρι Ζντοβτς στον πάγκο, αλλά στο τέλος της έλειπε το καθαρό μυαλό για να πάρει τη μεγάλη νίκη.

Μπροστά σε περίπου 8.000 φίλων της ΑΕΚ που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, οι δύο ομάδες έδειξαν από την αρχή διάθεση να κυριαρχήσουν μέσω της άμυνάς τους. Η ΑΕΚ κατάφερε να περιορίσει το transition του Παναθηναϊκού και παράλληλα να κλείσει σωστά την άμυνά της αποφεύγοντας να δεχθεί πολλούς πόντους μέσα στο καλάθι. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός είχε σχεδιάσει και πέτυχε αρχικά να περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δράση των Κούπερ και Μαυροκεφαλίδη, έτσι κατάφερε να πάρει ένα μικρό προβάδισμα (11-7) χάρη σε κάποια εύστοχα τρίποντα.

Το περιφερειακό σουτ ήταν το βασικό επιθετικό όπλο του Παναθηναϊκού σχεδόν σε όλο το πρώτο μέρος, αλλά το πρόβλημα γι' αυτόν ήταν πως δεν μπορούσε να βγάλει πολλά ελεύθερα, διότι οι αμυντικές περιστροφές της Ένωσης ήταν ως επί το πλείστον σωστές. Από την άλλη η ΑΕΚ, αφού βρήκε κάποιες επιθετικές λύσεις από τους Μιλόσεβιτς και Χέρστον, μπόρεσε να διατηρήσει την επαφή της με το σκορ και να προηγηθεί μάλιστα στο τέλος της πρώτης περιόδου με 18-17.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Ένωση ήταν αυτή που ξεκίνησε καλύτερα και στο 15' προηγήθηκε με 29-23 χάρη στην καλή άμυνά της και τον Καλαμπόκη, που έδωσε πολύτιμες επιθετικές λύσεις. Στο διάστημα αυτό και ο Κούπερ άρχισε να λειτουργεί καλύτερα έχοντας προσαρμοστεί στην αντίπαλη άμυνα. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός είχε τον Καλάθη σταθερά καλό, αλλά οι ψηλοί του δεν ήταν αποτελεσματικοί, με χειρότερους τους Ραντούλιτσα και Κούζμιτς, που δεν τους αισθάνθηκε η άμυνα της ΑΕΚ. Όσο για τον Γκιστ άρχισε άσχημα, όμως μετά τα μισά της δεύτερης περιόδου πήρε πρωτοβουλίες και μαζί με τον Καλάθη βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να τρέξει ένα σερί 10-2, με το οποίο προηγήθηκε στο 18' με 33-31. Σε αυτό το διάστημα η άμυνα του Παναθηναϊκού βελτιώθηκε αναγκάζοντας τους αντιπάλους τους σε συνεχόμενα λάθη, ωστόσο στο τελυταίο δίλεπτο υπήρξε και φθορά με τους Ραντούλιτσα και Καλάθη να φορτώνονται με τρίτο φάουλ.

Το ημίχρονο έληξε ισόπαλο 37-37 με την ΑΕΚ να δείχνει προσήλωση στην άμυνα δίχως πάντως να έχει αποφύγει κι αυτή τη φθορά από φάουλ, καθώς οι Μιλόσεβιτς και Κατσίβελης φορτώθηκαν επίσης με τρία.
Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε στο ίδιο μοτίβο. Οι άμυνες ήταν σκληρές και έπρεπε να περάσουν περίπου τρία λεπτά για να μπορέσουν οι επιθέσεις να βρουν κάποια άκρη. Ο Μαυροκεφαλίδης αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της ΑΕΚ, ειδικά απέναντι στον νεαρό Παπαγιάννη, τον οποίον πέρασε ο Τζόρτζεβιτς στο παρκέ αντί των Ραντούλιτσα και Κούζμιτς, που ήταν απογοητευτικοί. Όσο καλός όμως ήταν ο Μαυροκεφαλίδης στην επίθεση, τόσο αδύναμος εμφανίστηκε στην άμυνα, με αποτέλεσμα να το εκμεταλλευτεί αυτό όχι μόνο ο πολύ θετικός Παπαγιάννης, αλλά και οι περιφερειακοί του Παναθηναϊκού και ειδικά οι Φελντέιν και Παππάς, με τις διεισδύσεις τους.

Ετσι οι "πράσινοι" προηγήθηκαν στο 28' με 49-45, ωστόσο η ΑΕΚ επέστρεψε ξανά. Με τρίποντο του Καλαμπόκη πέρασε και πάλι μπροστά με 50-49, σκορ το οποίο ήταν και το τελικό για την τρίτη περίοδο. Στην τελευταία περίοδο η ΑΕΚ ξεκίνησε δυναμικά και προηγήθηκε στο 32' με 54-49 παίζοντας εξαιρετικά στην άμυνα και με τον Μαυροειδή να τη βοηθά πολύ στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, αντέδρασε άμεσα και παρότι οι ψηλοί του δεν βρίσκονταν σε καλή μέρα, ενώ και ο Διαμαντίδης έδειχνε επηρεασμένος από τον πρόσφατο τραυματισμό του, ισοφάρισε ένα λεπτό αργότερα με τρίποντο του Καλάθη (54-54).

Όταν πάντως το παιχνίδι πήγε στην κόψη του ξυραφιού, ο Διαμαντίδης ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα για τον Παναθηναϊκό. Μετά από δύο δικές του καλές άμυνες οι "πράσινοι" πήραν στην επίθεση 4 πόντους από τους Παπαγιάννη (κέρδισε με το σπαθί του την εμπιστοσύνη του Τζόρτζεβιτς, καθώς οι Ραντούλιτσα και Κούζμιτς ήταν ανύπαρκτοι) και Καλάθη κι έτσι ξέφυγαν στο 37' με 63-58. Μισό λεπτό αργότερα ο Φώτσης με μακρινό δίποντο έκανε το 65-60 στη συνέχεια ο Φελντέιν με μία βολή έκανε το 66-60 και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός πήρε το πάνω χέρι στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα.
Η ΑΕΚ αντέδρασε με ένα τρίποντο του Σάκοτα από τα 9 μέτρα μειώνοντας 66-63 ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη και μια καλή αμυνα αμέσως μετά, που έδωσε τη δυνατότητα στον Κούπερ να επιχειρήσει να ισοφαρίσει. Αστόχησε όμως σε επίσης μακρινό τρίποντο και ένα λεπτό πριν από το φινάλε ο Γκιστ με μία βολή απο φάουλ που κέρδισε μετά από ασίστ του Διαμαντίδη έκανε το 67-63 υπέρ του Παναθηναϊκού. Η ΑΕΚ πήγε να σκοράρει και πάλι με τρίποντο, ο Μαυροκεφαλίδης αστόχησε ξανά, αλλά ο Παναθηναϊκός έχασε την μπάλα στην επόμενη κατοχή και την ευκαιρία να "κλειδώσει" τη νίκη.

Παρόλα αυτά οι παίκτες της ΑΕΚ δεν κατάφεραν να ευστοχήσουν στα... τρία τρίποντα που επιχείρησαν στα τελευταία 20 δευτερόλεπτα κι έτσι ο Σάκοτα με μία ελεύθερη βολή διαμόρφωσε το σκορ με το οποίο ο Παναθηναϊκός νίκησε (67-64). Βέβαια, με 0,9 δευτερόλεπτα να απομένουν ήταν... θαύμα που ο Κούπερ κατάφερε να σουτάρει εμπρόθεσμα για τρεις μετά τη δεύτερη άστοχη βολή του Σάκοτα, αλλά το τρίποντο δεν μπήκε...

ΑΕΚ: Κούπερ 5(1), Χέρστον 9(1), Μιλόσεβιτς 5(1), Μαυροκεφαλίδης 17, Κατσίβελης, Σάκοτα 6(1), Κάρτερ 4, Σαρικόπουλος 2, Καλαμπόκης 8(2), Μαυροειδής 8.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Πάβλοβιτς 4(1), Φελντέιν 15(2), Γκιστ 7, Καλάθης 12(2), Κούζμιτς 1, Γιανκοβιτς, Φώτσης 4, Ραντούλιτσα 4, Παππάς 8(1), Διαμαντίδης 4, Παπαγιάννης 8.