«Εγώ δεν τρώω κουτόχορτο»

stevaras

Καταιγιστικός ήταν για μια ακόμα φορά ο Στηβ Γιατζόγλου, ο οποίος μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωταθλήματος Basket League και αναφέρθηκε στην... επικίνδυνη αποστολή της Καβάλας, όπως επίσης και στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί.

Αδιαμφισβήτητα, η φιγούρα του στους πάγκους της Basket League ΣΚΡΑΤΣ είναι χαρακτηριστική. Εξίσου χαρακτηριστικές και συνάμα αιρετικές είναι και οι απόψεις που εκφράζει μετά τους αγώνες. Οι οποίες – σημειωτέων – σε καμία περίπτωση είναι προσχεδιασμένες, έχουν να κάνουν με τον ψυχισμό της στιγμής.

«Κάποτε είπαν στον σπουδαίο Ερλ Μονρόε που έπαιζε στους Νιου Υορκ Νικς… «ξέρουμε πώς θα σε μαρκάρουμε γιατί γνωρίζουμε τι θα κάνεις» και τους απάντησε… «πώς είναι δυνατόν να ξέρετε από τη στιγμή που ακόμη κι εγώ δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω»; Τίποτα δεν είναι προσχεδιασμένο, λέω αυτά που νιώθω εκείνη τη στιγμή. Αν εξάλλου μπορούσα να προβλέψω πράγματα δεν θα ήμουν προπονητής στην Καβάλα αλλά Πρωθυπουργός της χώρας», απάντησε ο ίδιος στο www.esake.gr.

 
- Ήταν δύσκολη η απόφαση ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της Καβάλας με το δεδομένο ότι είχαν προηγηθεί ήττες που ενδεχομένως να αποδειχθούν οδυνηρές;
 
«Όχι. Λειτουργούμε σε ένα πρωτάθλημα όπου με εξαίρεση πέντε ομάδες (σ. σ. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Αρης, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) οι υπόλοιποι είναι υποψήφιοι για υποβιβασμό. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε νίκες ώστε να αναπληρώσουμε ήττες που κάναμε στο ξεκίνημα της χρονιάς. Δεν ήταν δύσκολη η απόφαση, δεν φοβάμαι το επίπεδο δυσκολίας από τη στιγμή μάλιστα που έχω τη δυνατότητα να κάνω αλλαγές και να προσθέσω τα δικά μου στοιχεία. Στο κάτω-κάτω, φέτος δεν πήγα στην Ασία και από το να κάθομαι στην Αθήνα είναι καλύτερο να εργάζομαι έχοντας έναν στόχο».
 
- Γενικότερα δεν έχετε φοβηθεί να αναλάβετε τις δυσκολότερες αποστολές, αυτές που άλλοι τις αποφεύγουν…
 
«Βασικά μ’ εκνευρίζει η λέξη ‘φοβάμαι’. Δεν υπάρχει στο δικό μου λεξιλόγιο. Για μένα, έχεις το δικαίωμα να προβληματιστείς όχι όμως να φοβηθείς. Σε τελική ανάλυση, αν φοβάσαι είναι προτιμότερο να κάτσεις σπίτι σου».

- Σας ενοχλεί που σας επιλέγουν στα πολύ δύσκολα και όχι για την υλοποίηση υψηλότερων στόχων;
 
«Στην καριέρα μου, μόνο σε μία περίπτωση είχα την ευκαιρία να δουλέψω διεκδικώντας το πρωτάθλημα. Με τον Αρη το 1992. Από εκεί και πέρα, είχα διάφορες αποστολές. Βγήκαμε 4οι με τον Ηρακλή… Το ζήτημα είναι ότι στον αθλητισμό υπάρχει μόνο μία θέση κι αυτή είναι η πρώτη. Για μένα, το να τερματίσεις 3ος δεν στοιχειοθετεί επιτυχία. Πόσο διαφορετικό είναι δηλαδή από το να σώσεις την Καβάλα ή να την οδηγήσεις στα πλέι οφ του πρωταθλήματος; Το κριτήριο στην Ελλάδα, στην χώρα όπου υπάρχει ο πλούσιος και ο φτωχός, είναι ότι όλοι κρίνονται με το ίδιο μάτι αλλά δουλεύουν υπό διαφορετικές συνθήκες».
 
- Γι’ αυτόν τον λόγο σας έχουν χαρακτηρίσει ως άνθρωπο των ειδικών αποστολών.
 
«Δεν με ενοχλεί, μπορώ να σου πω μάλιστα ότι με κολακεύει. Στα εύκολα έχεις πολλούς φίλους, στα δύσκολα είναι ελάχιστοι δίπλα σου».
 
- Δεν υπήρξαν περιπτώσεις όπου η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη σε σημείο να θέλατε να φύγετε;
 
«Βασικά δεν θέλω να σκέφτομαι τις άσχημες στιγμές. Η λέξη ‘φεύγω’ δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου, γι’ αυτό εξάλλου δεν έφυγα από ομάδες. Εχω αναλάβει ομάδες, έχω πετύχει και αποτύχει, μ’ έχουν διώξει αλλά και ξανακαλέσει. Το ότι είναι λίγοι οι προπονητές που έχουν περάσει 2-3 φορές από μια ομάδα σημαίνει κάτι. Αυτό ισχύει και σε μένα και δείχνει ότι άφησα κάτι».
 
- Η άρνηση της φυγής από μια ομάδα είναι ζήτημα φιλοσοφίας;
 
«Ασφαλώς. Οταν αναλαμβάνεις μια ομάδα που έχει προβλήματα, ταυτόχρονα υιοθετείς και 12 παιδιά. Εκεί είσαι υποχρεωμένος να γίνεις θυσία όπως κάνει κάθε πατέρας για τα παιδιά του. Αν δηλαδή πηδήξω πρώτος εγώ από το καράβι, οι παίκτες τι θα κάνουν; Συν τοις άλλοις, πέρα από τις επαγγελματικές σχέσεις υπάρχουν και οι προσωπικές τις οποίες οφείλεις να τις σέβεσαι».
 
- Πολλές φορές η παραμονή κοστίζει…
 
«Και τα διαζύγια μου έχουν κοστίσει. Νιώθω ότι οι ατζέντηδες μ’ έσπρωξαν έξω από το πρωτάθλημα γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να με κοροϊδέψουν. Είναι εύκολο να πείσεις έναν πρόεδρο για το αν ένας παίκτης είναι είτε καλός ή κακός, τρελός ή λογικός. Εγώ δεν τρώω κουτόχορτο, δεν μπορείς να μου πεις ότι έξω είναι νύχτα επειδή έβαψες με μαύρο χρώμα τα τζάμια».
 
- Αν εξαιρέσουμε την αυτοπεποίθηση που έχετε, ποια είναι τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν μια ομάδα στην επιλογή του Στιβ Γιατζόγλου;
 
«Δεδομένου ότι πλέον υπάρχουν έξι ξένοι παίκτες στο πρωτάθλημα, θεωρώ ότι λαμβάνουν υπόψη δύο πράγματα. Την επικοινωνία με τους ξένους παίκτες, αλλά και τη γνώση για να έρθουν αθλητές που θα αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες. Από τη στιγμή που μια ομάδα έχει πρόβλημα, είναι ξεκάθαρο ότι οι παίκτες που είχαν επιλεγεί δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις. Ετσι απέκτησα τη συνεργασία με το ΝΒΑ. Με ρωτούσαν οι Αμερικανοί για διάφορους παίκτες, αφιλοκερδώς κατέθετα την εκτίμησή μου. Βλέποντας ότι συνεχώς δικαιωνόμουν μου ζήτησαν να δουλέψω γι’ αυτούς. Στον Πειραιά λένε ότι… ‘ένα καράβι μπορεί να πάει χωρίς καπετάνιο αλλά είναι αδύνατο χωρίς μηχανικό’. Το θέμα είναι ποιος φτιάχνει μια ομάδα και όχι ποιος την προπονεί. Οσο καλός κι αν είναι ο προπονητής, αν το υλικό δεν είναι ικανό, το καράβι δεν ισιώνει».
 
- Υπάρχουν επιλογές παικτών που έχετε μετανιώσει, που δεν σας δικαίωσαν;
 
«Ποτέ μπορείς να είσαι 100% σίγουρος για μια σου επιλογή. Δεν θυμάμαι το όνομα του παίκτη αλλά κάποτε στη Λάρισα είχα φέρει έναν Αμερικανό που είχε κάνει εξαιρετική χρονιά στην Ιταλία αλλά δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ελληνικού πρωταθλήματος. Στις καλύτερες επιλογές εντάσσονται οι Τάρπλεϊ, Λόθριτζ, Σκάρι….».
 
- Στο τέλος της χρονιάς, με ποιο αποτέλεσμα θα είστε ικανοποιημένος;
 
«Να βγει η Καβάλα στα πλέι οφ. Είναι ένας λογικός στόχος, δεν λέω να αποκλείσουμε τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό (γέλια)».
 
- Χρειάζεται υπέρβαση για να πετύχετε αυτόν τον στόχο.
 
«Πέρα από τις θέσεις 1-2 όπου γνωρίζουμε ποιοι θα τις κατακτήσουν λόγω διαφοράς δυναμικότητας, τρεις ομάδες παλεύουν για να κερδίσουν το ενδιαφέρον του Μπερτομέου. Αναφέρομαι στον Αρη, την ΑΕΚ αλλά και τον ΠΑΟΚ γιατί θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ θα συνέλθει. Εχασε στην παράταση από τον Ολυμπιακό, είχε μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει τον Παναθηναϊκό. Αυτές οι τρεις ομάδες είναι οι μνηστήρες της 3ης θέσης, αυτές ελπίζουν ότι θα πάρουν το χρίσμα από την Ευρωλίγκα. Οι υπόλοιποι είμαστε οι «χωριάτες» που προσπαθούν απλά να διατηρηθούν στα σαλόνια».