Σ...κούπα!

Τη μέρα που το ελληνικό μπάσκετ γιόρταζε την 28η επέτειο από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, το ίδιο γήπεδο φορούσε τα «γιορτινά» του για να υποδεχθεί τον πρωταθλητή Ελλάδας! Ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο το ρόλο του φαβορί στους φετινούς τελικούς και με τη τρίτη νίκη του (93-74) «σκούπισε» τον Παναθηναϊκό και έφτασε στην κατάκτηση του 11ου τίτλου στην ιστορία του.

Αυτή τη φορά δεν άφησε τον «αιώνιο» αντίπαλο να του χαλάσει τη γιορτή για την επιστροφή στον θρόνο του ελληνικού μπάσκετ. Παίζοντας μπάσκετ υψηλών προδιαγραφών σε άμυνα και επίθεση, «στραγγάλισε» τους «πράσινους» οι οποίοι έμειναν μέσα στο ματς μέχρι το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου. Τότε που το σκορ ήταν 51-46 και τα πάντα έμοιαζαν ανοικτά.

Όμως ο Βασίλης Σπανούλης έδωσε το έναυσμα για το ξέσπασμα του Ολυμπιακού και με ένα επιμέρους 18-3 οι «ερυθρόλευκοι» έστειλαν τον δείκτη του σκορ στο +20 (69-49 στο 27')  με το οποίο «κλείδωσαν» τη νίκη και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Για άλλο ένα ματς φάνηκε η ανωτερότητα του Ολυμπιακού, αφού ο Σφαρόπουλος είχε τη δυνατότητα να ανοίγει το «ροτέισον» και να εναλλάσει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο, τόσο τα πρόσωπα, όσο και την ποιότητα.

Με γνώμονα την καλή άμυνα και την υπομονή στην επίθεση, οι γηπεδούχοι μπόρεσαν να βρουν τα... τρίλεπτα για να πάρουν το μομέντουμ του αγώνα. Πότε με τον Σπανούλη, ο οποίος σημείωσε οκτώ σερί πόντους στο σημείο που ο Ολυμπιακός άνοιξε την ψαλίδα της διαφοράς και πότε με τους Λοτζέσκι και Πρίντεζη, οι οποίοι τον συμπλήρωναν εξαιρετικά.

Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός μπορεί να άλλαξε το μονοδιάστατο παιχνίδι του «ταϊζοντας» συνέχεια τον Μαυροκεφαλίδη, αλλά απ' ότι φάνηκε δεν στάθηκε αρκετό. Ουσιαστικά πλήρωσε την κακή του άμυνα, αν και στην επίθεση βρήκε λύσεις και από άλλους παίκτες. Όμως ο Διαμαντίδης βρέθηκε και πάλι σε κακή μέρα, ενώ οι παίκτες του Μανωλόπουλου είχαν και 10 λάθη περισσότερα (17 έναντι 7) από τον Ολυμπιακό.

Τα δεκάλεπτα: 16-12, 51-39, 75-58, 93-74

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 5(1), Χάντερ 10, Ντάνστον 5, Σπανούλης 23(4), Ντάρντεν 9, Σλούκας 5(1), Λαφαγιέτ 3(1), Λοτζέσκι 11(2), Πρίντεζης 12, Αγραβάνης 5(1), Μάντζαρης 5(1), Καββαδάς.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μανωλόπουλος): Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 10(2), Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 17(3), Φώτσης 11(2), Νέλσον, Μαυροκεφαλίδης 14, Διαμαντίδης 5(1), Μπατίστα 10, Μπλουμς, Κούπερ 7(1), Μόργκαν.