Το δίδυμο της επιτυχίας

dunston pao

Ο Κώστας Σλούκας και ο Μπράιαντ Ντάνστον συνέθεσαν ένα δίδυμο ικανό να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ(76-70), με την οποία άνοιξε το σκορ στη σειρά του τελικού.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο ζεστός στον αγώνα και κυριάρχησε πλήρως στην πρώτη περίοδο, πράγμα που του επέτρεψε να προηγηθεί με 23-10 στο 11' "παγώνονντας" το ΣΕΦ. Ο Νέλσον έπαιζε σπουδαία άμυνα πάνω στον Σπανούλη βραχυκυκλώνοντας το παιχνίδι του Ολυμπιακού, που επιπλέον ήταν άστοχος απο την περιφέρεια, ενώ στην επίθεση τα τρίποντα απο τους Φώτση, Μπλουμς και Διαμαντίδη έδωσαν τις λύσεις εκείνες που χρειαζόταν ο Παναθηναικός για να ξεφύγει.

Όμως μετά το 11' το σκηνικό άλλαξε άρδην. Ο Ολυμπιακός βελτίωσε την άμυνά του, κλείνοντας καλά τη ρακέτα και καθώς ο Παναθηναϊκός χάλασε τα καλά ποσοστά, έγινε εντελώς ακίνδυνος επιθετικά. Στην επίθεση ο Κώστας Σλούκας αναδείχθηκε σε μεγάλο όπλο για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, καθώς με την είσοδό του, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα αργά πόδια των "ψηλών" των "πρασίνων" και τρύπησε ουκ ολίγες φορές την αντίπαλη άμυνα προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Αυτός και ο εξαιρετικός Μπράιαντ Ντάνστον, που κυριάρχησε μέσα στις ρακέτες σε άμυνα και επίθεση, ήταν οι πρωταγωνιστές της εντυπωσιακής ανατροπής του Ολυμπιακού. Στο 17' οι "ερυθρόλευκοι" είχαν ολοκληρώσει ένα τρομερό σερί 18-0, χάρη στο οποίο πέρασαν μπροστά με 28-23, αλλά κάπου εκεί ο Παναθηναϊκός αντέδρασε.

Με άμυνα ζώνης σταμάτησε τον Ολυμπιακό, που ήταν τρομακτικά άστοχος από τη γραμμή του τριπόντου στο πρώτο μέρος. Με 0/13 τρίποντα χάλασε την κατά τα άλλα καλή εμφάνισή του (ένα λάθος στο πρώτο ημίχρονο και απόλυτος έλεγχος των ριμπάουντ) και έδωσε τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να επιστρέψει. Ο Μαυροκεφαλίδης ηγήθηκε αυτής της επιστροφής, με την οποία το "τριφύλλι" προηγήθηκε με 34-33 στο ημίχρονο και έδειχνε ικανός για το break.

Όμως στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός έβαλε τα τρίποντα. Αρχικά με τον Πρίντεζη, μετά με τον Λοτζέσκι, αλλά και τον σταθερά καλό Σλούκα οι "ερυθρόλευκοι" βρήκαν τις λύσεις που χρειάζονταν για να ξεφύγουν. Αρχικά με 51-39 στο 26' και όταν ο Παναθηναϊκός επιχείρησε να επιστρέψει ξανά με τους εξαιρετικούς Μαυροκεφαλίδη και Φώτση μειώνοντας 53-50 στο 29', με 72-58 στο 35'.

Σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του προβαδίσματος του Ολυμπιακού σε υψηλά επίπεδα είχε, εκτός του Σλούκα, και ο Ντάνστον, ο οποίος κυριαρχούσε στα ριμπάουντ και δη στα επιθετικά, επιτρέποντας στους "ερυθρόλευκους" να ανανεώνουν επιθέσεις.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε επιθετικές λύσεις απο την περιφέρεια, έχανε και τα ριμπάουντ και ο Μαυροκεφαλίδης μόνος του δεν μπορούσε να γυρίσει το παιχνίδι. Οι "πράσινοι" απλώς μείωσαν στο τέλος τη διαφορά, ωστόσο ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που νίκησε με 76-70 και άνοιξε το σκορ στη σειρά του τελικού.

Το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.