Πρώτος και καλύτερος ο Ολυμπιακός!

Με τρίποντο ενάμιση λεπτό πριν από το τέλος στέλνει τον Ολυμπιακό στο +13 κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο (77-64) μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, «κλειδώνοντας» τη νίκη και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Γυρνώντας στην εξέδρα των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού, ο Βασίλης Σπανούλης βάζει τα χέρια στα αυτιά του, σαν να λέει «δεν σας ακούω…» Αυτό ήταν! Μια σπίθα για να πάρει φωτιά το κλειστό!

Έκτοτε ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους! Οι φίλοι των «πρασίνων» εξοργίστηκαν από τη κίνηση του αρχηγού του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα μερικοί να εισβάλουν στο παρκέ και να κυνηγήσουν μέχρι τη φυσούνα την αποστολή των φιλοξενούμενων! Οι διαιτητές του αγώνα (Γκόντας, Αναστόπουλος, Ψαριανός) διέκοψαν το ματς για μισή ώρα, το οποίο είχε κριθεί εντός των τεσσάρων γραμμών.

Πώς; Αν και οι «ερυθρόλευκοι» φεύγουν με κατεβασμένο το κεφάλι στις περισσότερες επισκέψεις τους στο ΟΑΚΑ, αυτή τη φορά επέβαλαν τον… δικό τους νόμο στο πλέον αφιλόξενο –γι’ αυτούς- γήπεδο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των «πρασίνων», Μάνος Παπαδόπουλος, έκανε έκκληση από το μικρόφωνο του κλειστού να συνεχιστεί ο αγώνας χωρίς άλλα έκτροπα, επισημαίνοντας ότι «ας τελειώσει το παιχνίδι για να μην φάμε μείον δύο βαθμούς και έχουμε άλλα. Υπάρχουν και τα πλέι οφ. Όλοι είδαμε τι έκανε» δήλωσε μιλώντας για τον Βασίλη Σπανούλη.

Απλούστατα, ήταν καλύτεροι του Παναθηναϊκού και κέρδισαν πέρα για πέρα δίκαια (77-66) «κλειδώνοντας» παράλληλα και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Πριν από το ματς τους αρκούσε και ήττα μέχρι έξι πόντους. Εκείνοι όχι μόνο δεν περιορίστηκαν εκεί, αλλά φρόντισαν να κάνουν μια καλή… πρόβα ενόψει και των τελικών της Basket League ΟΠΑΠ.

Ο Σφαιρόπουλος παρουσιάστηκε απόλυτα διαβασμένος, χτύπησε στις αδυναμίες του Παναθηναϊκού, ενώ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα σημεία που υπερτερούσε η ομάδα του. Ειδικά στη θέση «4» όπου οι «πράσινοι» δεν είχαν πολλές λύσεις μετά την απερισκεψία του Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος «πιάστηκε» να κάνει χρήση ινδικής κάνναβης αφήνοντας ξεκρέμαστη την ομάδα του στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της κανονικής περιόδου.

Εκείνος που έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης, αν και η συνολική λειτουργία του Ολυμπιακού ενέπνεε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από αυτή του Παναθηναϊκού. Με ορθολογιστικό μπάσκετ, χωρίς τραβηγμένες –από τα μαλλιά- προσπάθειες, αλλά με υπομονή στην επίθεση και ευστοχία τις στιγμές που οι «πράσινοι» επιχειρούσαν την επιστροφή στο ματς, μπόρεσαν να επιβάλουν πλήρως τον ρυθμό τους στο κατάμεστο ΟΑΚΑ.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά έφτασε και τους 16 πόντους για λογαριασμό του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου (64-48 στο 31’), δείγμα της κυριαρχίας των «ερυθρολεύκων» στο παρκέ. Η τελευταία φορά που ένιωσαν την… ανάσα των γηπεδούχων ήταν στα τέλη του α’ μέρους με το σκορ στο 33-34. Έκτοτε η διαφορά παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν λύσεις απέναντι στους γηπεδούχους. Ο Μπατίστα ήταν εκείνος που πάλευε μόνος του με 22 πόντους και 13 ριμπάουντ, την ώρα που ο Διαμαντίδης παρέμενε άσφαιρος εντός πεδιάς.

Στο πρώτο μισό του αγώνα, ο Ολυμπιακός μπόρεσε να ελέγξει απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα. Τουλάχιστον από τη στιγμή που… ολοκληρώθηκε ο αρχικός ενθουσιασμός των γηπεδούχων μετά τους συνεχόμενους πόντους του Βλάντο Γιάνκοβιτς. Μέσα σε ένα λεπτό, οι «ερυθρόλευκοι» μετέτρεψαν το 9-4 σε 9-12 και έκτοτε είχαν το πάνω χέρι του ντέρμπι. Αν και ο Σπανούλης τα είχε βρει σκούρα από το μαρκάρισμα του Σλότερ, μπόρεσε να δημιουργήσει καταστάσεις για τους συμπαίκτες του προσφέροντας… εύκολα καλάθια.

Τόσο στην περιφέρεια όπου ο Μάντζαρης (κατά πρώτο λόγο) εκμεταλλεύτηκε τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα και σούταρε έξω από τα 6.75μ. χωρίς πίεση, όσο και μέσα στη ρακέτα όπου προσπαθούσε να «ταϊσει» τους Χάντερ και Ντάνστον. Άλλωστε από τη στιγμή που απουσίαζε ο Γκιστ και ο Λαουάλ δεν βρίσκεται στα άμεσα πλάνα του Ιβάνοβιτς, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε προβλήματα στην άμυνα της φροντ λάιν. Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός έμενε μέσα στο σκορ (18-17 στο 8’) παρά το συνεχόμενο ροτέισον του Μαυροβούνιου προπονητή.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός ήθελε να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του Μπατίστα, κάτι που κατάφερε στο έπακρο φορτώνοντας τους Χάντερ και Ντάνστον με τρία φάουλ από τα μέσα της δεύτερης περιόδου. Όμως η αστοχία στα τρίποντα (4/17 στο α’ μέρος!!), τα πολλά λάθη (11 στον αριθμό) και η έλλειψη δημιουργίας (μόλις έξι ασίστ στο πρώτο ημίχρονο τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε 11 στο ίδιο χρονικό σημείο!!) στάθηκαν τροχοπέδη για να βρεθούν μπροστά στο σκορ!

Τα δεκάλεπτα: 18-22, 34-38, 48-62, 66-77

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 2, Σλότερ 8(2), Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 10(2), Φώτσης 2 (0/4τρ.), Νέλσον, Παππάς 12, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 3 (9ασ.), Μπατίστα 22 (13ριμπ.), Μπλουμς 3(1).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 4, Χάντερ 4, Ντάνστον 7, Σπανούλης 12(2), Ντάρντεν 15(1), Σλούκας 3, Λοτζέσκι 7(1), Πρίντεζης 16(4), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 7(2), Κατσίβελης.