"Παγκόσμια" συγκίνηση

fanelaamerikan

Από εκεί ψηλά ο Γιώργος Αμερικάνος είδε τη φανέλα του να αποσύρεται στην οροφή του ΟΑΚΑ και την ΑΕΚ του να πετυχαίνει μία ακόμα εύκολη νίκη. Ο ΠΑΟΚ πέτυχε τη νίκη της ημέρας στην Κηφισιά, ενώ έπεσε και μαθηματικά ο Πανελευσινιακός.

Στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ τίμησε όπως έπρεπε τον Γιώργο Αμερικάνο αποσύροντας πριν από την έναρξη του αγώνα τη φανέλα με το νούμερο 10, που φορούσε ο "Παγκόσμιος", στην οροφή του γηπέδου. Η τελετή ήταν σεμνή και λιτή, ο Βασίλης Γεωργίου, με τη μοναδική φωνή του, έδωσε το σύνθημα για να αποσυρθεί η φανέλα, παρόντων των περισσότερων συναθλητών του Αμερικάνου στην ΑΕΚ που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1968 (απουσίαζαν μόνο οι Τρόντζος και Ζούπας), αλλά και της συζύγου του, Πέπης, και της κόρης του, Χριστίνας. Μετά από όλα αυτά η ΑΕΚ νίκησε εύκολα με 96-73 τα αποδεκατισμένα Τρίκαλα, που παρουσιάστηκαν με προπονητή τον μέχρι πρότινος συνεργάτη του Κώστα Φλεβαράκη, Κώστα Παπάζογλου. Η Ένωση ζορίστηκε στα πρώτα 25 λεπτά, καθώς παρουσιάστηκε νωθρή και μάλλον αδιάφορη, ή επειδή οι νέες φανέλες με μανίκι που φορούσε-σε πανευρωπαϊκή πρώτη-τη... στένευαν. Ενα σερί 21-3, πάντως, μεταξύ 25' και 34' ήταν αρκετό για να της χαρίσει τη νίκη, που είχε ως πρωταγωνιστές των εξαιρετικό Χέρστον και τον πολύ καλό Σάκοτα, που μοίρασε 8 ασίστ! Το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.

Στην Κηφισιά ο ΠΑΟΚ κατάφερε να μείνει όρθιος και να πάρει τη νίκη (62-60), που ουσιαστικά του διασφαλίζει την τρίτη θέση της βαθμολογίας. Το παιχνίδι ήταν μέγα ντέρμπι, χωρίς πολύ θέαμα, αλλά με αμφίρροπη εξέλιξη, το οποίο έδειξε προς στιγμή να κλίνει προς τη μεριά της Κηφισιάς, αλλά στο τέλος "μίλησε" ο Κάρτερ. Ο Αμερικανός του ΠΑΟΚ με τρίποντο 53'' πριν από τη λήξη έκανε το σκορ 62-60 και στη συνέχεια η Κηφισιά σπατάλησε δύο ευκαιρίες για να πάρει το παιχνίδι, καθώς τα τρίποντα των Σάιλας και Μπάρλου ήταν άστοχα. Το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.

Στη Ρόδο ο εκπληκτικός Κολοσσός συνέχισε την εξαιρετική πορεία του νικώντας και το Ρέθυμνο με 77-63 και αποκτώντας προβάδισμα έναντι της κρητικής ομάδας για την έκτη θέση, αφού υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο, οπότε το Ρέθυμνο προηγήθηκε με 18-13, ο Κολοσσός επέβαλε το ρυθμό του και χάρη στην εκπλητική ευστοχία του στα τρίποντα, άρχισε σιγά σιγά να απομακρύνεται και στο δεύτερο μέρος να επικτρατήσει πλήρως. Παίκτης-κλειδί και συγχρόνως αποκάλυψη ήταν ο νεαρός Τολιόπουλος, ενώ Ουότερς και Χάγκινς ήταν ξανά πολύ θετικοί. Το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.

Στην Πάτρα ο εξαιρετικός ΚΑΟΔ πήρε μία ακόμα σημαντική νίκη επί του Απόλλωνα (67-63) χάρη κυρίως στον Μανόλη Παπαμακάριο, που έκανε αρχηγική εμφάνιση και στις δύο πλευρές του παρκέ. Με τον εμπειρο γκαρντ να τον οδηγεί ο ΚΑΟΔ πήρε από νωρίς ένα προβάδισμα και κατάφερνε να το συντηρεί, καθώς ο Απόλλων ήταν και πάλι άστοχος και αντιμετώπιζε επιθετικό πρόβλημα. Στην τελευταία περίοδο πάντως η ομάδα από την Πάτρα μπόρεσε να πλησιάσει στο τέλος, αλλά η ψυχραιμία του Ζάρα από τη γραμμή των βολών "κλείδωσε" τη νίκη για τον ΚΑΟΔ. Το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.

Στην Ελευσίνα ο Πανελευσινιακός "έκαψε" και το τελευταίο του χαρτί και μετά την ήττα του από τον Κόροιβο (70-72) υποβιβάστηκε και μαθηματικά στην Α2. Ο Κόροιβος αντίθετα σώθηκε κι αυτό το χρωστά στον Μάτζετ, που 58'' πριν από τη λήξη πέτυχε το καλάθι, που έμελλε να είναι νικητήριο, αφού η ομάδα της Ελευσίνας, η οποία προηγήθηκε στη διάρκεια του αγώνα ακόμα κα με διαφορά 10 πόντων, αχρήστευσε όλες τις ευκαιρίες της. Το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.