Αφεντικό του ΟΑΚΑ

Diama Athinaiou

 

Με υποδειγματική άμυνα πάνω στους τρεις επικίνδυνους ξένους της ΑΕΚ και με τους Μπατίστα, Γκιστ να κάνουν τη διαφορά μέσα στη ρακέτα ο Παναθηναϊκός νίκησε την Ένωση με 70-62 επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά του.

 

 

Το ξεκίνημα ήταν πολύ νευρικό και για τις δύο ομάδες, που έδωσαν έμφαση στις άμυνές τους, με αποτέλεσμα οι επιθέσεις να μείνουν… άσφαιρες για τα πρώτα 2.5 λεπτά. Η ΑΕΚ ελέγχοντας το ρυθμό και αλλάζοντας σε όλα τα σκριν, ώστε να αποφύγει τα “πράσινα” πικ εν ρολ προηγήθηκε στο 4’ με 7-1, παίρνοντας επιθετικές λύσεις από τους 3 ξένους της, ωστόσο η αστοχία τους και ειδικά αυτή του Ίνγκλις δεν της επέτρεψε να ξεφύγει περισσότερο.

 

Ο Παναθηναϊκός έχοντας κόψει το πικ εν ρολ στην κορυφή είχε καταστήσει ανενεργό τον Μενσά Μπονσού στην επίθεση και από τη στιγμή που οι υπόλοιποι Ενωσίτες ήταν άστοχοι, μπόρεσε σταδιακά να ανακάμψει, παρ’ όλο που και αυτός ήταν άστοχος. Με τον Μπατίστα να δίνει λύσεις μέσα στη ρακέτα και με τον Νέλσον να δίνει μεγαλύτερη ζωντάνια με την είσοδό του, το “τριφύλλι” κάλυψε σχετικά γρήγορα τη διαφορά και στο τέλος της πρώτης περιόδου βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 15-11.

 

Στη δεύτερη περίοδο οι προπονητές έβαλαν στον αγώνα τις δεύτερες πεντάδες μοιράζοντας το χρόνο συμμετοχής και παρ’ όλο που θα περίμενε κανείς ότι ο πιο ποιοτικός και πλήρης Παναθηναϊκός θα το εκμεταλλευόταν, εντούτοις δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η ΑΕΚ κράτησε χαμηλά το ρυθμό και έπαιξε καλά στην άμυνα, εκμεταλλευόμενη την εξαιρετικη παρουσία του Ντελινινκάιτις και την αστοχία των “πρασίνων” από την περιφέρεια, και στο 15’  πέρασε μπροστά με 21-20 χάρη σε εύκολο καλάθι του Κασελάκη.

 

Ο Ιβάνοβιτς επανέφερε στον αγώνα τους Διαμαντίδη και Μπατίστα και χάρη σε αυτούς-και ειδικά τον Ουρουγουανό, που έκανε καλή δουλειά απέναντι στον Σαρικόπουλο-ο Παναθηναϊκός φάνηκε να πατά πιο καλά στο γήπεδο, παρ’ όλο που ήταν άστοχος από την περιφέρεια. Άστοχη όμως ήταν και η ΑΕΚ τόσο στα τρίποντα όσο και στις βολές, έτσι ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 27-24 στο 18’, πριν ο Κασελάκης με ένα προσωπικό ξέσπασμα σε άμυνα και επίθεση φέρει την ΑΕΚ μπροστά με 28-27 στο 19’. Σκορ που ήταν και το τελικό για το ημίχρονο, καθώς οι δύο ομάδες ήταν γενικά σε κακή μέρα επιθετικά και τα σουτ δεν έμπαιναν με τίποτα. 

 

Ο Παναθηναϊκός είχε 1/9 τρίποντα στο πρώτο μέρος, αλλά στην τρίτη περίοδο ξεκινησε με δύο συνεχόμενα από Γκιστ και Γιάνκοβιτς με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 33-28. Οι “πράσινοι” έδειχναν γενικά να πατούν καλύτερα στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, οπότε κατάφεραν να βγάλουν και ένα δυο αιφινιδιασμούς, όμως με όπλο τους πάντα την άμυνα, αλλά και την αστοχία των παικτών της Ένωσης, πήραν για πρώτη φορά ένα προβάδισμα 9 πόντων (39-30) στο 24’. Η ΑΕΚ έμοιαζε ανήμπορη να αντιδράσει. Στην επίθεση βραχυκύκλωσε, αφού δεν μπορούσε να ακουμπήσει την μπάλα στον Μενσά Μπονσού, ενώ παρέμενε ιδιαίτερα άστοχη απέναντι στην πιεστική άμυνα του αντιπάλο της, ενώ στη δική της άμυνα άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα και από τον Γκιστ, αλλα και από τη συνολικά καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας του Παναθηναϊκού, που στο 26’ προηγήθηκε για πρώτη φορά με διψηφια διαφορά (41-30).

 

Με κάποιες καλές άμυνες, συνέπεια κυρίως του ότι ο Μαυροκεφαλίδης δεν ήταν Μπατίστα, και με ένα τρίποντο του Αθηναίου, η ΑΕΚ μείωσε 41-37 στο 28’, αλλά η αντίδραση του Παναθηναϊκού ήταν άμεση. Το τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου, που έπαιξε σε αυτό το διάστημα ως σμολ φόργουορντ, και ένα κάρφωμα του Γκιστ, έφεραν τον Παναθηναϊκό ξανά μπροστά με 48-37 στο 29’ και 50-39 στο τέλος της τρίτης περιόδου.

 

Ο Παναθηναϊκός είχε πια τον έλεγχο του αγώνα στα χέρια του χάρη στην εξαιρετική άμυνα που έπαιζε, ειδικά πάνω στους Ίνγκλις και Χέρστον, που είχαν εξουδετερωθεί πλήρως. Παρότι στην επίθεση δεν είχαν πάντα σωστές επιλογές, εντούτοις οι "πράσινοι" με τρίποντο του Σλότερ, που ήταν πιο δραστήριος στο δεύτερο μέρος, και με λέι απ του Γιάνκοβιτς προηγήθηκαν με 57-43 στο 33' και έδειχναν ότι τίποτα δεν μπορούσε να τους στερήσει τη νίκη. Ειδικά από τη στιγμή που οι παίκτες της ΑΕΚ έμοιαζαν πια να τα έχουν παρατήσει μην μπορώντας να τα βγάλουν πέρα απέναντι στην υποδειγματική άμυνα του "τριφυλλιού".

 

Στο 35' ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά με 61-45, στο 37' με 64-47 και στο τέλος νίκησε με 70-62, καθώς η ΑΕΚ το μόνο που κατάφερε ήταν να κλείσει την ψαλίδα χάρη σε δύο τρίποντα των Χέρστον, Σάκοτα και ένα καλάθι του Μενσά Μπονσού, που δημιούργησαν προς στιγμήν την εντύπωση ότι θα μπορούσε να γυρίσει το παιχνίδι. Αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ έμπειρος για να μπει σε περιπέτειες...

 

Τα δεκάλεπτα: 11-15, 28-27, 39-50, 62-70.