Με τη γνωστή συνταγή (pics)

lafayette kifisia

Για άλλη μια φορά η άμυνα ήταν ο θεμέλιος λίθος της κυριαρχίας του Ολυμπιακού, που προκάλεσε ασφυξία στην Κηφισιά πριν τη νικήσει τελικά εύκολα με 77-63. Αποθεώθηκε ο Βασιλόπουλος και ο μικρός Σπύρος Καββαδάς!

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός τίμησε τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο πριν την έναρξη του αγώνα, για την προσφορά του στον σύλλογο, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των θυμάτων της τραγωδίας της Θύρας 7, αλλά και του 17χρονου αθλητή από την Ελευσίνα, Αναστάση Νάσση. Αγωνιστικά, το χαρακτηριστικό στοιχείο του αγώνα ήταν τα πολλά λάθη των δύο ομάδων, συνολικά 45!

Η πιεστική άμυνα ήταν η βάση του Ολυμπιακού στο πρώτο δεκάλεπτο. Μέσα από αυτή πήρε ρυθμό στην επίθεση, αλλά και τον πρώτο λόγο από τα πρώτα λεπτά, παρότι ο Βασίλης Σπανούλης βγήκε εκτός αγώνα στο πρώτο λεπτό με δύο γρήγορα φάουλ. Επιθετικά, Κώστας Σλούκας και Βαγγέλης Μάνζταρης πρόσφεραν λύσεις έξω από τα 6,75 (σ. σ. οι δυο τους σημείωσαν τους 13 από τους 22 πόντους της ομάδας στη πρώτη περίοδο), δεν συνέβη το ίδιο με τους παίκτες της front line. Η Κηφισιά είχε πρόβλημα στη διαχείριση της πιεστικής άμυνας του αντιπάλου, έκανε τέσσερα λάθη στα πρώτα τέσσερα λεπτά του αγώνα και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 12-3. Η διαφορά έφτασε έως και στο +10 (15-5, 6’), αλλά η είσοδος του Ντούβνιακ έδωσε πνοή στους φιλοξενούμενους που απάντησαν με επιμέρους σκορ 7-2 (17-12, 8’), ενώ η πρώτη περίοδος έκλεισε με σκορ 22-14.

Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν στο δεύτερο δεκάλεπτο όπως και στο πρώτο. Με πολλά λάθη, με πρόβλημα στη διάσπαση της πιεστικής άμυνας του Ολυμπιακού, αλλά η δική τους άμυνα ζώνης δημιούργησε πρόβλημα στους γηπεδούχους. Η Κηφισιά είχε εξάλλου να διαχειριστεί και την απουσία του Λιακόπουλου ο οποίος τραυματίστηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα της πρώτης περιόδου. Οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με 27-16 (13’) και διατήρησαν διαφορά ασφαλείας (35-22, 17’) έως το τέλος του ημιχρόνου (40-29) παίρνοντας πόντους από τον Βασίλη Σπανούλη. Κι αν για τον Ολυμπιακό στοιχειοθέτησε πρόβλημα η αναποτελεσματικότητα στα σουτ δύο πόντων, η ΑΕΝΚ Δημούλας πρόλαβε σ’ ένα ημίχρονο να υποπέσει σε 15 λάθη, ενώ στα αξιοσημείωτα στατιστικά στοιχεία του πρώτου μέρους ήταν και τα οκτώ κλεψίματα που είχε η κάθε ομάδα.

Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν εντυπωσιακός στα πρώτα τρία λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου και η δική του έκρηξη έδωσε στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τη διαφορά (49-31, 23’). Στα επόμενα τρία λεπτά δεν άλλαξε κάτι καθώς ο Ολυμπιακός υπέπεσε σε αρκετά λάθη, ενώ οι φιλοξενούμενοι πέρασαν τη μπάλα στο καλάθι, επί της ουσίας όμως δεν εισέπραξαν και περιορίστηκαν στους δύο πόντους σε διάστημα έξι λεπτών. Συνολικά, στο κακό ποιοτικά τρίτο δεκάλεπτο το επιμέρους σκορ ήταν 14-9 (54-38, 30’).

Η αστοχία του Ολυμπιακού και τα διαδοχικά λάθη της Κηφισιάς ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των πρώτων λεπτών της τελευταίας περιόδου. Οι γηπεδούχοι μάλλον προσπάθησαν απλά να διαχειριστούν την μεγάλη διαφορά (59-40, 33’), ενώ οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν τον τρόπο αλλά και τις λύσεις για να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Η διαφορά έφτασε στα επίπεδα των 22 πόντων (64-42) ένα λεπτό αργότερα, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν το πρώτο τους τρίποντο, μετά από τουλάχιστον 34 αγωνιστικά λεπτά! Οι διαδοχικοί πόντοι του Μαυροειδή έδωσαν τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να μειώσουν την διαφορά(73-59, 38’), χωρίς να αλλάξει κάτι στα αγωνιστικά δεδομένα του παιχνιδιού.

Δεκάλεπτα: 22-14, 40-29, 54-38, 77-63.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χάντερ 2, Ντάνστον 8, Σπανούλης 6, Ντάρντεν 4, Σλούκας 16, Λαφαγέτ 6, Λοτζέσκι 10, Χριστοδούλου, Πρίντεζης 9, Μάντζαρης 7, Καββαδάς 4, Κατσίβελης 4.

ΚΗΦΙΣΙΑ: Σάιλας 14, Λιακόπουλος, Πόποβιτς 4, Πεσάκοβιτς 4, Μαυροειδής 16, Ψαθάς 5, Μελισσαράτος, Ντούβνιακ 9, Ντέιβις 3, Μπάρλος 8, Βασιλόπουλος.

Μεταγραφή-έκπληξη

Την παράσταση στο ΣΕΦ, πάντως, έκλεψε ο νεαρός Σπύρος Καββαδάς, ο οποίος βρέθηκε στη 12άδα του Ολυμπιακού και παρακολούθησε όλο τον αγώνα από τον πάγκο. Πρόκειται για ένα 10χρονο παιδί, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα μέσω του οργανισμού "Make a wish". Ήθελε να γνωρίσει από κοντά τους παίκτες του Ολυμπιακού κι αυτό, σε συνεργασία με την ΚΑΕ, έγινε εφικτό.

Παρακολούθησε το Σάββατο την προπόνηση της ομάδας, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι πήγε κανονικά στα αποδυτήρια, συμμετείχε σε όλο το τελετουργικό της ομάδας πριν βγει στο παρκέ, αλλά και στην προθέρμανση, ενώ στη διάρκεια του αγώνα ήταν κοντά του στον πάγκο ο Σπανούλης και ο Λοτζέσκι, που προσπαθούσαν να τον κάνουν να βιώσει αυτή την πολύ σημαντική γι' αυτόν εμπειρία όσο πιο έντονα μπορούσε.

Ήταν μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Ολυμπιακού, που ασφαλώς αξίζει συγχαρητηρίων...