Πετυχημένη συνταγή

aek-olympiakos-2014

Στο ντεμπούτο του ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εμπιστεύτηκε τον Σπανούλη κι αυτός με την εμπειρία του οδήγησε τον Ολυμπιακό σε νίκη (81-62) στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ. Καλός στο δικό του ντεμπούτο ο Ίνγκλις, αλλά χτύπησε άθελά του τον Λοτζέσκι!

 Με τον ενθουσιασμό που της μετέδωσαν οι περίπου 6.000 φίλοι της και με τον Ίνγκλις στην αρχική πεντάδα της η ΑΕΚ ξεκίνησε πιο καλά και πήρε ένα προβάδισμα (9-3) κυρίως χάρη στις προσπάθειες του Σάκοτα στην επίθεση, την καλή άμυνα του Κασελάκη πάνω στον Σπανούλη, που περιόρισε και τα πικ εν ρολ των παικτών του Ολυμπιακού, και την αστοχία των "ερυθρολεύκων". Οι τελευταίοι, μην μπορώντας να βρουν διαδρόμους στην άμυνα της Ένωσης, επέμεναν να σουτάρουν τρίποντα, τα οποία όμως ήταν κατά κανόνα άστοχα.

Με κάποιες πρωτοβουλίες του Σπανούλη, που χάρη στην εμπειρία του κέρδιζε τα φάουλ και τις βολές, ο Ολυμπιακός κάλυψε το χάντικαπ, αλλά το ντέρμπι συνεχίστηκε σε όλη την πρώτη περίοδο. Η ΑΕΚ με καλή άμυνα και προσπαθώντας να βάλει την μπάλα μέσα στο καλάθι είχε το προβάδισμα (15-11), μέχρι που ο Πετγουέι έβαλε δύο συνεχόμενα τρίποντα. Ένα στο τέλος της πρώτης κι ένα στην αρχή της δεύτερης περιόδου. Με αυτά ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 17-15 κι αυτό ήταν το έναυσμα της αντεπίθεσής του.

Βοήθησαν σε αυτό δύο πράγματα: α) η είσοδος στον αγώνα των Λαφαγέτ και Σλούκα. Με τον πρώτο η περιφερειακή άμυνα έγινε πιο επιθετική και ο δεύτερος έδωσε λύσεις στην επίθεση. β) Οι αλλαγές της ΑΕΚ. Ο Βαγγέλης Ζιάγκος θέλοντας να κάνει ροτέισον πέρασε στο παιχνίδι παίκτες όπως ο Μιλόσεβιτς, ο Κάιλς και ο Ράιτ, που περισσότερο κατέστρεφαν, παρά δημιουργούσαν κάτι καλό, ή ο Τσιάκος, που δεν μπορούσε να σταθεί όσο καλά στεκόταν ο Σαρικόπουλος. Προσθέστε σε αυτά και ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού βελτίωσαν τα ποσοστά τους από τη γραμμή του τριπόντου και θα καταλάβετε γιατί οι "ερυθρόλευκοι" ξέφυγαν.

Στο 16' η διαφορά έπιασε για πρώτη φορά διψήφια τιμή (31-19) και παρότι προσωρινά ο Σάκοτα προσπάθησε να βάλει και παλι την ΑΕΚ στο παιχνίδι, αυτή η διαφορά μεγάλωσε κι άλλο. Το ημίχρονο τελείωσε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 44-30, έχοντας σκοράρει 30 πόντους στη δεύτερη περίοδο, διάστημα κατά το οποίο έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στην άμυνα της ΑΕΚ. Ο Σπανούλης ήταν πρωταγωνιστής παίζοντας κατά βάση με την εμπειρία του, ενώ από την άλλη πλευρά ο Ίνγκλις έδειχνε να είναι εκτός κλίματος, αφού άλλωστε βρίσκεται για λίγο καιρό με την ομάδα.

Στην τρίτη περίοδο ο Ίνγκλις μπήκε ζεστός και έδειξε διάθεση να σηκώσει την ΑΕΚ στις πλάτες του, αλλά το ίδιο έκανε και ο Σπανούλης από την άλλη πλευρά. Έτσι ο Ολυμπιακός διατηρούσε τη διαφορά σταθερά πάνω από τους 10 πόντους. Μέχρι τα μισά της περιόδου όμως. Γιατί μετά η ΑΕΚ βελτίωσε την άμυνά της, έλεγξε τα ριμπάουντ και με μπροστάρη τον Ίνγκλις, αλλά και τον βελτιωμένο Ράιτ, μείωσε στους 5 (50-55). Το μυστικό για την Ένωση ήταν ότι έβρισκε λύσεις από τις ρεζέρβες της (μέχρι και ο Ουίλιαμσον πήγε καλά πάνω στον Σπανούλη), αντίθετα ο Ολυμπιακός έδειχνε να ασφυκτιά, ώσπου ξαναμπήκε ο Σλούκας. Με την ενεργειά του και την καλή άμυνα πάνω στον Ίνγκλις βοήθησε τον Ολυμπιακό να διατηρήσει αρχικά την αυτοκυριαρχία του και στη συνέχεια να επαναφέρει τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (65-52 στο τέλος του δεκαλέπτου με τρίποντο του Αγραβάνη).

Παίζοντας χωρίς τον Σπανούλη ο Ολυμπιακός έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι στην αρχή της τελευταίας περιόδου, όταν προηγήθηκε με 67-52. Η ΑΕΚ, πάντως προσπάθησε να πλησιάσει ξανά και με ένα 5-0 από τους Μιλόσεβιτς (τριποντο), Παπαντωνίου μείωσε 67-57, αλλά μετά σπατάλησε με λάθη τρεις επιθέσεις, που θα μπορούσαν να την είχαν φέρει ακόμα πιο κοντά και να ξανακάνουν το παιχνίδι ντέρμπι. Δεν ήθελε πολύ λοιπόν ο Σπανούλης, τον οποίον επανέφερε ο Σφαιρόπουλος, να κάνει με γκολ φάουλ το 70-57 στο 35' και να επαναφέρει την ηρεμία στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο.

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι παίκτες της ΑΕΚ δεν είχαν καθαρό μυαλό και παρότι έβγαζαν κάποιες καλές άμυνες, τις αχρήστευαν όταν περνούσαν στην επίθεση. Στο 37', πάντως, ο Καρλ Ίνγκλις προκάλεσε ένα ακόμα πρόβλημα στον Ολυμπιακό από... υπερβάλλοντα ζήλο. Έσπευσε να σταματήσει με φάουλ τον Λοτζέσκι, που έφευγε στον αιφνιδιασμό, αλλά τον χτύπησε περισσότερο άγαρμπα από όσο έπρεπε (άθελά του φυσικά...) και τον ανάγκασε να υποχωρήσει υποβασταζόμενος και πονώντας στον πάγκο.

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε από εκείνο το σημείο και μετά. Ο Ολυμπιακός διατήρησε την ψυχραιμία του, ανέβασε κι άλλο τη διαφορά και στο τέλος επικράτησε καθαρά με .

Τα δεκάλεπτα: 15-14, 30-44, 52-65, 62-81.

ΑΕΚ (Β. Ζιάγκος): Παπαντωνίου 4, Κάιλς, Σάκοτα 15 (1), Κασελάκης 10 (1), Πολυτάρχου, Ράιτ 6, Καμπερίδης, Ουίλιαμσον 3, Τσιάκος 3, Σαρικόπουλος 7, Μιλόσεβιτς 5 (1), Ινγκλις 9 (1)
Ολυμπιακός (Γ. Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 8 (2τρ., 6ρ.), Χάντερ 6, Ντάνστον 5, Σπανούλης 22 (2τρ., 5ασ.), Σλούκας 9, Λαφαγιέτ 7 (1), Λοτζέσκι 9 (1), Αγραβάνης 7 (2), Μάντζαρης 8 (2), Καββαδάς, Κατσίβελης