Ο Ηλίας, ο "τίγρης" και τα πιστοποιητικά!

melissan

Η παρουσία του Ηλία Λιανού στην ΕΕΑ δεν απέτρεψε το μοιραίο. Ο Πανιώνιος δεν πήρε πιστοποιητικό συμμετοχής στην Α1! Αντίθετα η ΑΕΚ με τις... πλάτες του Δημήτρη Μελισσανίδη πήρε με τα... τσαρούχια το πιστοποιητικό.

Ο ιστορικός Πανιώνιος διαλύεται! Όπως σας είχαμε προϊδεάσει, η κατάσταση στην ΚΑΕ παραμονές της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΕΑ ήταν οριακή και το μεσημέρι της Δευτέρας αποδείχθηκε μη αναστρέψιμη. Παρά το γεγονός ότι την ύστατη ώρα και μετά την ολοκλήρωση του φιάσκο-Μαργέτη κινητοποιήθηκε ο ίδιος ο Ηλίας Λιανός, δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο. Ο Πανιώνιος δεν πήρε πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα κι έτσι, αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής (στην Ελλάδα ζούμε...) θα απουσιάσει από την Α1 για πρώτη φορά από καταβολής της! Το χειρότερο όμως είναι ότι επειδή δεν έχει δηλώσει συμμετοχή σε άλλο πρωτάθλημα, φέτος δεν θα αγωνιστεί καθόλου και του χρόνου θα πρέπει να επανέλθει από την ΕΣΚΑΝΑ, όπως συνέβη με τον Πανελλήνιο προ τριετίας!

Ο Λιανός παραβρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία της ΕΕΑ μαζί με δύο παράγοντες από τα τμήματα υποδομής του Πανιωνίου, που είχαν παρουσιάσει ένα πλάνο, βάσει του οποίου σκόπευαν να τρέξουν την ομάδα φέτος. Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ αποφάσισε την ύστατη ώρα και καθώς είχε ναυαγήσει οριστικά λίγα 24ωρα νωρίτερα η περίπτωση Μαργέτη, να καλύψει το ποσό της εγγυητικής επιστολής ώστε να μην πέσει η ομάδα και να μπορέσει να κατέβει έστω και κουτσά στραβά στο φετινό πρωτάθλημα. Προσπάθησε να πείσει τα μέλη της Επιτροπής να δώσουν μία ακόμα παράταση για να προλάβει να εκδώσει την εγγυητική, ισχυριζόμενος ότι όλο το προγηγούμενο διάστημα απουσίαζε στο Λονδίνο.

Η Επιτροπή ωστόσο είχε λάβει προφανώς σαφείς οδηγίες να μην δώσει νέες παρατάσεις. Άλλωστε σύμφωνα με το νόμο τα πιστοποιητικά πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι και 10 εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Και ημερολογιακά αυτή η προθεσμία εκπνέει την προσεχή Πέμπτη 25/9. Δεν είχε λοιπόν άλλα περιθώρια. Απέρριψε το αίτημα του Πανιωνίου και του Ηλία Λιανού και δεν έδωσε πιστοποιητικό στην ΚΑΕ.

Υπάρχει πλέον ελπίδα για τον Πανιώνιο; Πολύ δύσκολα. Θεωρητικά πάντως οι "κυανέρυθροι" μπορεί να ελπίζουν σε δύο πράγματα: α) Αν μέχρι την Πέμπτη εμφανιστεί εγγητική επιστολή, να γίνει κατά παρέκβαση δεκτή από την Επιτροπή και να πάρει το πιστοποιητικό. β) Επειδή οι αποφάσεις της ΕΕΑ έχουν ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ χαρακτήρα, θεωρητικά ο ΕΣΑΚΕ, που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει, έχει και τη δυνατοτητα να λάβει διαφορετική απόφαση! Κάτι τέτοιο πάντως δύσκολα μπορεί να συμβεί, δεδομένου ότι στον πειθαρχικό κανονισμό της λίγκας προβλέπεται ότι όσες ομάδες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (εγγυητικές επιστολές, ενημερότητες κλπ.) αποβάλλονται από το πρωτάθλημα. Άρα αν ο ΕΣΑΚΕ αποφασίσει διαφορετικά, θα αναγκαστεί να παρανομήσει!

Για την ώρα πάντως ο ΕΣΑΚΕ περιμένει την καθαρογραμμένη απόφαση της Επιτροπής. Δεν έχει ανακοινώσει αντικαταστάτη του Πανιωνίου και η κλήρωση το βράδυ θα γίνει με 13 ομάδες συν την ομάδα Α, που αν δεν είναι ο Πανιώνιος, θα είναι πιθανότατα η... Καβάλα! Η μακεδονική ομάδα καραδοκεί εδώ και καιρό για να κερδίσει τη συμμετοχή της στην Α1 μέσω της απόσυρσης άλλου, μάλιστα τη Δευτέρα υπήρχε εκπρόσωπός της στη συνεδρίαση της Επιτροπής!

Με τις πλάτες του Μελισσανίδη!

Στον αντίποδα η ΑΕΚ πήρε το πιστοποιητικό με τα... τσαρούχια και επιστρέφει μετά από τρία χρόνια απουσίας στην Α1. Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Αλέξης Αλεξίου κατέθεσε αυτοπροσώπως στην Επιτροπή το μοναδικό πιστοποιητικό που έλειπε απο τον φάκελο της νεοσυσταθείσας ΚΑΕ: την εγγυητική επιστολή, την οποία κατάφερε να εξασφαλίσει με τη μεσολάβηση του Δημήτρη Μελισσανίδη! Γι' αυτό ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής θεώρησε χρέος του να ευχαριστήσει μετά τον "τίγρη".

«Οι κόποι δύο ετών δικαιώθηκαν. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο, τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την στήριξη του στο Μπάσκετ. Αποδεικνύεται ότι η ΑΕΚ είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη. Προχωράμε»δήλωσε αμέσως μετά την αίσια έκβαση της υπόθεσης.

Ο φάκελος της ΑΕΚ ήταν πληρέστατος, περιείχε ακόμα και τα συμβόλαια των παικτών της. Τα μέλη της Επιτροπής μάλιστα δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα βλέποντας ότι δεν έλειπε κανένα από τα δικαιολογητικά που έπρεπε να υπάρχουν στην παρούσα φάση και περισσότερο τους ενδιέφερε να μάθουν αν θα πάει καλά φέτος η ΑΕΚ και αν έχει καλούς Έλληνες παίκτες! 

Πλέον ο φάκελος της ΚΑΕ ΑΕΚ παρουσιάζει μία και μοναδική εκκρεμότητα: το μετοχολόγιο. Όπως ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής τον Αλεξίου, η Ένωση έχει προθεσμία μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου για να δηλώσει τους μετόχους της νέας ΚΑΕ. Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ πρόκειται να καταρτίσει το μετοχολόγιο και να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις για τους μετόχους πολύ νωρίτερα. Μάλλον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Άλλωστε η διαδικασία κάλυψης του μετοχικού κεφαλαίου έχει προχωρήσει πολύ.

Πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα έλαβε και ο Κόροιβος, καθώς οι άνθρωποί του επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για να καταθέσουν στην Επιτροπή την εγγυητική επιστολή. Είχαν κάνει το λάθος την Παρασκευή και είχαν εκδώσει την επιστολή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δίχως προφανώς να γνωρίζουν ότι η ΕΕΑ δεν κάνει δεκτές τις συγκεκριμένες επιστολές. Έτσι τη Δευτέρα εξέδωσαν νέα από τράπεζα και το μεσημέρι την απέστειλαν στα γραφεία της Επιτροπής πρώτα με φαξ και στη συνέχεια και με κούριερ από την Αμαλιάδα! Διότι η ΕΕΑ απαιτεί το πρωτότυπο. Έστω και με τόσο άγχος πάντως ο Κόροιβος τα κατάφερε και θα κάνει φέτος το ντεμπούτο του στην Α1...