Άμυνα μέχρι τα... δικαστήρια!

aggelotrakis

Σιγήν ιχθύος τηρούν όσοι εθίγησαν εσχάτως από τις υβριστικές δηλώσεις των ιδιοκτητών Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Μετά το τέλος των πλέι οφ, όμως, δεν αποκλείεται να λάβουν μέτρα, που μπορεί να είναι και δικαστικά!

Τις τελευταίες ημέρες οι ιδιοκτήτες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού ξεπέρασαν τα όρια. Οι δηλώσεις τους μετά τον τρίτο και τέταρτο τελικό των πλέι οφ αντίστοιχα, εκτός του ότι απέδειξαν ότι δεν ξέρουν να χάνουν, ξέφυγαν και από το πλαίσιο των παραπόνων και της γκρίνιας κατά φορέων και θεσμών γενικώς (η Πολιτεία, η ομοσπονδία, η διαιτησία κλπ.) που συνήθως συνοδεύουν τις ήττες, και μεταβλήθηκαν σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων ατόμων με ονοματεπώνυμο. Επιθέσεις τόσο ευθείες και σκληρές, ώστε κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι και ποινικά κολάσιμες.

Για την ώρα οι αποδέκτες αυτών των επιθέσεων σιωπούν. Μόνον ο Νίκος Ζαβλανός έκανε κάποιες δηλώσεις το πρωί της Δευτέρας (βλ. παρακάτω). Οι υπόλοιποι δεν έχουν αντιδράσει και δεν πρόκειται να αντιδράσουν δημοσίως πριν ολοκληρωθούν τα πλέι οφ. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, οπότε θα τελειώσει ο πέμπτος τελικός στο ΟΑΚΑ, δεν θα πουν το παραμικρό, καθώς κανείς δεν θέλει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, που έχει ήδη φουντώσει. Μετά όμως...

Τόσο από το περιβάλλον του Γιώργου Βασιλακόπουλου όσο και από την ΚΕΔ διαρρέει ότι είναι πιθανό κάποια στιγμή μετά τον πέμπτο τελικό να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος. Παρ' όλα αυτά δεν αποκλείεται καθόλου κάποιοι εκ των θιγέντων να κινηθούν μεμονώμενα λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία τους με ενδεχόμενη προσφυγή σε ένδικα μέσα! Αυτό είναι κάτι που το αφήνουν ανοικτό. Κι ίσως να μην είναι άσχετο με τις προθέσεις τους το ότι ορισμένοι ρωτούσαν αν έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για τις δηλώσεις που έγιναν και ποια είναι η τύχη της.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η Εισαγγελέας κ. Λακαφώση διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου αμέσως μετά τον τρίτο τελικό. Για τις δηλώσεις των αδελφών Αγγελόπουλου δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο επί του παρόντος.

Αντίδραση δεν έχει υπάρξει ούτε από τον ΕΣΑΚΕ. Βέβαια αυτόν δεν τον έπιασε στο στόμα του κανείς, όμως δεν παύει να είναι η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος και η Ένωση, της οποίας μέλη είναι οι ιδιοκτήτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, που παρεκτράπηκαν. Έχοντας πρόσφατο το παράδειγμα του ΝΒΑ, όπου ο Ντόναλντ Στέρλινγκ αποκλείστηκε δια βίου από κάθε δραστηριότητα της λίγκας και εξαναγκάστηκε να πουλήσει τους Κλίπερς για κάτι που είπε σε ιδιωτική τηλεφωνική συνομιλία του, θα περίμενε κανείς από τον ΕΣΑΚΕ όχι βέβαια να... εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες των δύο "αιωνίων", που εκφράστηκαν υβριστικά δημοσίως και μπροστά σε κάμερες, να πουλήσουν και να φύγουν (ο νόμος, άλλωστε, δεν του παρέχει τόσο μεγάλες εξουσίες), αλλά τουλάχιστον να τους κάνει μια αυστηρή δημόσια σύσταση ώστε-αν μη τι άλλο-να δείξει την αντίθεσή του με τις πρακτικές τους. Και σε δεύτερη φάση να θέσει ένα πλαίσιο συζήτησης γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να προστατευτεί η λίγκα και το προϊόν της από τα ίδια τα μέλη της. Αντί όλων αυτών... σιγή και από τον ΕΣΑΚΕ. Ίσως κι αυτός να περιμένει να τελειώσουν πρώτα τα πλέι οφ...

Ζαβλανός: "Όχι στη στοχοποίηση ανθρώπων"

Ο μόνος που σχολίασε τις δηλώσεις των ιδιοκτητών Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού ήταν το μέλος της ΚΕΔ, Νίκος Ζαβλανός, ο οποίος ήταν από αυτούς που βρέθηκε στο στόχαστρο των αδελφών Αγγελόπουλου. Μιλώντας στον Sentra 103,3 έκανε λόγο για "πανηγύρι των ζουρλών" και για άδικη στοχοποίηση ανθρώπων. Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για τις δηλώσεις των Αγγελόπουλων: «Δεν είναι μόνο Αγγελόπουλοι, είναι και η άλλη πλευρά, αυτή του Παναθηναϊκού. Είναι ένα πανηγύρι των ζουρλών, για να χρησιμοποιήσω μια παλιά ρήση. Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο. Η διαιτησία είναι μονίμως στην κρίση και ποτέ δεν φταίει ο παίκτης ή ο προπονητής. Είναι στοχευμένες δηλώσεις εις βάρος μου και του Κορομηλά. Γιατί η επιτροπή αποτελείται από πέντε άτομα. Εγώ και ο Κορομηλάς κάνουμε κουμάντο;».

Για τη διαδικασία κλήρωσης των διαιτητών: «Η κλήρωση γίνεται παρουσία εκπροσώπων και των δύο ομάδων. Είναι κρυστάλλινη. Δεν άκουσα κανέναν να κάνει παράπονα. Σκεφτείτε πως έχουμε κλήρωση και γίνονται αυτά που γίνονται κι ενώ κανονικά θα έπρεπε να γίνεται ορισμός. Γελάει όλη η Ευρώπη με το σύστημα που έχουμε. Αλλά οι ελληνικές ομάδες δεν είναι έτοιμες για ορισμό».

Για το πώς κρίνει τις διαιτησίες έως τώρα: «Καμία διαιτησία δεν επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα. Οι διαιτητές δεν είναι από σίδερο. Εδώ παίκτες εκατομμυρίων και κάνουν καθοριστικά λάθη. Είναι δυνατόν να μην κάνουν λάθη οι διαιτητές; Έγιναν λάθη και χθες και στα προηγούμενα παιχνίδια. Αλλά δεν γίνεται να στοχοποιούμε ανθρώπους στη μάχη των οπαδών. Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται. Στο προηγούμενο ματς βγήκαν και είπαν “Θα δείτε τι θα πάθατε». Δεν έχουν ξαναγίνει αυτά. Και στο παρελθόν υπήρχαν παιχνίδια μεγαλύτερης δυσκολίας. Τόσο χαμηλά έχουμε πέσει;».

Για τους παράγοντες των ομάδων: «Είναι δικαίωμά τους να λένε ό,τι θέλουν. Αλλά με αυτό το σύστημα δεν κέρδισαν δύο φορές φέτος; Δεν γίνεται όταν χάνουμε να φταίει το σύστημα. Είναι ηθικοί αυτουργοί όσων έχουν γίνει και όσων γίνουν στο μέλλον».