Ο πρωταθλητής δεν παραδίδει έτσι τα σκήπτρα...

Πολύ σκληρός για να πεθάνει παρουσιάστηκε ο κάτοχος του τίτλου «απαντώντας» στο «μπρέικ» του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ! Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πολύ καλύτερος στο ΣΕΦ και με τη νίκη του στο 4ο ματς της σειράς (67-65) ανέκτησε το πλεονέκτημα της έδρας και πλέον κρατάει την τύχη στα χέρια του όσον αφορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος!

Βέβαια η εξέλιξη του αγώνα θύμισε σε μεγάλο βαθμό την 3η αναμέτρηση της σειράς, αλλά με... αντίστροφους ρόλους. Ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που έλεγχε απόλυτα το ματς έχοντας πάρει και διαφορά 14 πόντων (35-49) στα μέσα της 3ης περιόδου, αλλά στα τελευταία λεπτά παραλίγο να... αυτοκτονήσει! Αν και διατηρούσε το σκορ στο +13 χάρη στην εξαιρετική απόδοση των Λάσμε και Διαμαντίδη (53-66 3:34 πριν από το τέλος) ο Ολυμπιακός μπόρεσε να απαντήσει άμεσα και να μετατρέψει το... εύκολο απόγευμα των «πρασίνων» σε πραγματικό ντέρμπι.

Σε αυτό βοήθησαν και οι «πράσινοι» που προσπάθησαν να παίξουν με τον χρόνο (όπως ακριβώς και ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ) ενώ έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο. Ο Γκιστ έχασε την ευκαιρία να «κλειδώσει» τη νίκη νωρίτερα αστοχώντας σε ένα ζευγάρι βολών στα 24'' με το σκορ στο 63-66, ενώ ο Σλούκας (που μείωσε στον πόντο στα 8'') αστόχησε σε τρίποντο στα 15'' για να φέρει το ματς στα ίσια και να το στείλει στην παράταση. Τελικά ο Λάσμε με 1/2 βολές διαμόρφωσε το τελικό σκορ αν και ο Σπανούλης είχε την ευκαιρία να στείλει εκ νέου τον 4ο τελικό στην παράταση. Πλέον τα πάντα θα κριθούν το απόγευμα της Τετάρτης όπου οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν σε ένα τελευταίο παιχνίδι τον φετινό τίτλο του πρωταθλητή.

Το ξεκίνημα του ντέρμπι είχε «πράσινο» χρώμα, με τον Παναθηναϊκό να μπαίνει για πρώτη φορά στη σειρά των τελικών τόσο συγκεντρωμένος σε άμυνα και επίθεση. Έβγαλε μεγαλύτερη ενέργεια και στις δύο μεριές του παρκέ και αυτό χάρη στον Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος έβγαινε πάντα πάνω στον Σπανούλη (ή και στους υπόλοιπους «κοντούς» που επέλεγε ο Μπαρτζώκας) και «χαλούσε» τη δημιουργία των «ερυθρολεύκων». Τα (εύκολα) σουτ στην αδύνατη πλευρά δεν ήρθαν ποτέ, με τους «πράσινους» να μοιάζουν με... μέγγενη στην άμυνά τους. Παίρνοντας και την απαραίτητη ψυχολογία βρέθηκε το εύκολο καλάθι στην επίθεση με αποτέλεσμα να κλείσει το δεκάλεπτο με 19-16 έχοντας περιορίσει τον Ολυμπιακό σε 0/3 τρίποντα και 4/15 σουτ συνολικά! Εκτός των άλλων υπήρχε κίνηση στην επίθεση, έχοντας αφήσει το στατικό μπάσκετ των προηγούμενων τελικών στο... παρελθόν.

Η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη για την ομάδα του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Ο τεχνικός των «πρασίνων» ...επιστράτευσε τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς, ο οποίος εξελίχθηκε σε «x-factor» της ομάδας του στα έξι λεπτά που χρησιμοποιήθηκε. Σημείωσε 8 μαζεμένους πόντους και ήταν ο κύριος εκφραστής του «πράσινους» ξεσπάσματος στο πρώτο μισό του β' δεκαλέπτου. Αποτέλεσμα; Η διαφορά να φτάσει και τους 13 πόντους (17-30) στο 13' και το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν οι γηπεδούχοι ήταν να μειώσουν μέχρι οκτώ πόντους (24-32) δύο λεπτά αργότερα.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού συνέχισε να... τσακίζει κόκαλα με τον Ολυμπιακό να κλείνει το α' μέρος (30-43) με 0/8 τρίποντα και 9/21 δίποντα, με τον Σπανούλη να είχε 0/5 σουτ! Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Διαμαντίδης συνέχιζε το σερί των καλών του εμφανίσεων με 9 πόντους (2/3 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 2/2 βολές, 4 ασίστ, 3 ριμπάουντ) και τα συνολικά ποσοστά των «πρασίνων» να ανέρχονταν σε 12/21 δίποντα και ¾ τρίποντα. Μοναδικό μελανό σημείο ήταν οι βολές (10/17) αλλά το μεγάλο όπλο στην επίθεση αποτελούσε το καλό διάβασμα της άμυνας του Ολυμπιακού σε pick 'n roll καταστάσεις.
Μέχρι και το πρώτο πεντάλεπτο στο ξεκίνημα του πρώτου ημιχρόνου, το σκηνικό έμενε ίδιο και απαράλλακτο!

Ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να είναι το αφεντικό του ΣΕΦ, με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη να είχε πάρει τη σκυτάλη και να οδηγούσε την ομάδα του στο σκοράρισμα. Κι όλα αυτά την ώρα που το αμυντικό πλάνο των «πρασίνων» δεν παρέκκλινε καθόλου με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει και τους 14 πόντους (35-49) στο 15'. Μάλιστα ο σέντερ των φιλοξενούμενων είχε την ευκαιρία να την εκτοξεύσει και στο +16 αλλά αστόχησε σε λέι απ! Τώρα θα αναρωτιέστε προς τι η συγκεκριμένη αναφορά. Απλούστατα ήταν η απαρχή για το μίνι ξέσπασμα των «ερυθρολεύκων» και δη του Λοτζέσκι, ο οποίος την «κατέβασε» στους έξι πόντους (43-49) δίνοντας άλλο ενδιαφέρον στο ματς. Ή μήπως όχι; Φώτσης και Διαμαντίδης «έκοψαν» τα πόδια των γηπεδούχων με συνεχόμενα τρίποντα και... επανέφεραν την τάξη κλείνοντας το τρίτο δεκάλεπτο με 45-57.

Σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός ευστόχησε στα πρώτα του σουτ έξω από τα 6.75μ. ωστόσο παρέμεινε σε χαμηλά ποσοστά με 3/16 τρίποντα.

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 30-43, 45-57, 65-67

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ, Ντάνστον 15, Σπανούλης 1 (0/10 σουτ), Περπέρογλου 4, Σλούκας 11 (1), Κόλινς 5 (1), Σίμονς 4, Λοτζέσκι 14 (2), Πρίντεζης 11, Μάντζαρης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλβέρτης): Μπράμος, Κάρι 2, Φώτσης 3 (1), Ούκιτς, Λάσμε 17, Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης13 (2) , Γκιστ 5, Γιάνκοβιτς 8 (1), Ματσιούλις 9, Ράιτ.